Ładowarka USB (moc ładowania)

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Ładowarka USB (moc ładowania)

Numer postu:#1  Postprzez morpheus1581 » Pt 19:47, 10 cze 2016

Mam nadzieję, że Najjaśniejszy, Wszechmocny Moderator nie zruga mnie za założenie nowego tematu ale nic na ten temat nie znalazłem.
Założyłem sobie ostatnio estetyczne gniazdo do ładowania USB w miejscu zapalniczki.

Obrazek

Gniazdo to ma moc wyjściową 3,1 A. Zauważyłem, że podczas ładowania mój smartfon mocno się nagrzewa a przy dłuższym ładowaniu wyłącza się.
Ładowarka której używam w domu ma moc wyjściową 1 A.
Czy to może być przyczyna mojego problemu? Zna się ktoś na rzadkich prądach? Czy ampery są ważne?
W internecie tyle mądralińskich i każdy gada inaczej. Jedni mówią, że amperów może być dużo a telefon sobie sam dobierze ile potrzebuje a inni, że to może zaszkodzić.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia
Imię: Marcin

Re: Ładowarka USB (moc ładowania)

Numer postu:#2  Postprzez JargoV » Pt 20:30, 10 cze 2016

Dokładnie tak jak czytałeś, jest to maksymalny prąd który jest w stanie zapewnić ładowarka, mówiąc w uproszczeniu telefon sam dostosowywuje się i pobiera tylko taki prąd jaki jest mu potrzebny, o ila ładowarka jest mu w stanie taki zapewnić.
Możliwe że ładowarka 1A jest zbyt słaba i nie ładuje maksymalnym prądem, ale to nie tłumaczy wyłączania się telefonu. Zmierz napięcie na wyjściu tej ładowarki, czy znajduje się w granicach standardu USB, bo to może powodować nagrzewanie telefonu gdy będzie ono zbyt wysokie.
JargoV
Klubowicz

Panda: Panda II 1.1 2009r
Imię: Jarek

Numer postu:#3  Postprzez morpheus1581 » Pt 20:40, 10 cze 2016

Ta ładowarka 1A której używam w domu to oryginalna ładowarka którą miałem w pudełku z telefonem więc jest odpowiednia dla tego tel. Na niej wyczytałem że ma moc wyjściową 1A. Pytałem dziś w punkcie GSM fachowca od telefonów i on mówił że telefon grzeje się właśnie dlatego że ta w aucie ma taką moc dużą. Uznałem że to fachowiec.
Ostatnio edytowano So 10:54, 11 cze 2016 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Polskie znaki.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#4  Postprzez Pols » Pt 22:46, 10 cze 2016

Z tego co ja się orientuję, to telefon sam sobie reguluje jakim prądem jest ładowany. Działa to więc na takiej zasadzie, że jeżeli amperaż jest za mały to może mieć negatywny wpływ na urządzenie (dłuższe ładowanie etc.). Przy większym niż wymagane telefon najzwyczajniej obetnie sobie do takiej wartości jaką potrzebuje.
Obrazek
Pols
Moderator

Panda: Active '04

Numer postu:#5  Postprzez morpheus1581 » Pt 23:18, 10 cze 2016

Moi drodzy Koledzy. Uruchomiłem chyba wszystkie kontakty aby rozwiązać ten problem. Nasłuchałem się o amperach prawie ohma itd. Mam taki łeb.
Ale wiecie co? Ta moc chyba jednak ma znaczenia. Wytłumaczone mi to tak...
Jeśli ta moja ładowarka ma moc 3,1 A to znaczy że maxymalnie daje ona 3,1 A więc jeśli mój tel wymaga 1A to w zupełności wystarcza. Gorzej by było gdyby ta ładowarka miała np. 0,5 A, wtedy mogła by nie dać rady naładować telefonu.
Ale jest jeszcze inna kwestia. W przypadku tzw. ,,rzadkich prądów,, czyli smartfonów itd. Ta moc wyjsciowa ładowarki zmienia się w miarę naładowania baterii. Czyli jeśli bateria ma np. 3% baterii wtedy pobiera z ładowarki dużo mocy a ładowarka daje mniej tych amperow a gdy bateria ma już np. 95% naładowania wtedy ładowarka daje moc coraz większą czyli maxymalna 3,1 A i wtedy bateria smartfona grzeje się. Coś na zasadzie wagi. Czyli najlepiej by było gdybym wymienił gniazdo USB na takie które ma moc 1 A. Czyli maxymalnie będzie dawało 1A i gdy bateria będzie już prawie w całości naładowania to gniazdo będzie dawało i tak nie więcej niż 1A.
Jakoś tak. Ciężko to pojąć ale tak jest.
Może komuś się przyda.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#6  Postprzez JargoV » So 0:08, 11 cze 2016

Jest tak jak mówi Pols, to telefon kontroluje proces ładowania. Pod koniec ładując baterię zawsze mniejszym prądem, wynika to z charakterystyk ładowania ogniw Li-Ion CC/CV. Więc nie pobierze on z ładowarki 3,1A. (Ja wiele takich urządzeń ładuje z zasilacza 15A ;) jest to tylko maksymalna wydajność prądowa)Tak jak pisałem przyjrzałbym się napięciu na wyjściu tej ładowarki.
JargoV
Klubowicz

Numer postu:#7  Postprzez morpheus1581 » So 9:13, 11 cze 2016

Zauważyłem jeszcze jedno. Gdy ładuje przez to gniazdo w aucie to bateria o wiele szybciej się ładuje niż w domu więc na logikę pobiera większą moc. To może tłumaczyć dlaczego się grzeje. Może telefon pobiera sobie maxymalną moc z ładowarki. Coś mi się wydaje że to może być to.
Może producent przewidział to i dlatego dał ładowarkę oryginalną o mocy 1A zabezpieczając w ten sposób telefon i nie dopuszczając do tego aby telefon pobrał więcej niż 1A bo więcej ładowarka nie da.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#8  Postprzez JargoV » So 9:43, 11 cze 2016

Spory odsetek telefonów tak ma że producent dostarcza słabszą ładowarkę. Ale mocniejsza nadal nie powinna tłumaczyć tego że się przegrzewa i wyłącza, zainstaluj aplikację Ampere, pokaże ona prąd ładowania. I w sumie najważniejsze, jaki to telefon?
JargoV
Klubowicz

Numer postu:#9  Postprzez arnold » So 10:13, 11 cze 2016

Właściwie jaki masz ten telefon? Mój nie ma za bardzo problemów z ładowaniem mocniejszymi ladowarkami. Powinień telefon sam dobrać sobie prąd ładowania.
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#10  Postprzez morpheus1581 » So 10:25, 11 cze 2016

Kilkumiesieczny Samsung xcover 3. Kupiłem nowego
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#11  Postprzez guzik23 » So 10:39, 11 cze 2016

Winny jest zapewne ten bolec który wtykasz do gniazda zapalniczki. Ma niestabilne napięcie i zaloże się że te 5V które tam jest mocno skacze, może nawet przegracza normy usb. Niestety trzeba uważać na te chińskie ładowarki. Mój znajomy spalił taką iphona za 3tyś.
guzik23
Bywalec

Panda: 1.1 Actual

Numer postu:#12  Postprzez morpheus1581 » So 10:41, 11 cze 2016

Guzik. Tam nie ma żadnej przejściówki. Całe gniazdo jest USB.
Czytaj od poczatku
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#13  Postprzez Romix13 » So 11:14, 11 cze 2016

morpheus1581 napisał(a):Mam nadzieję, że Najjaśniejszy, Wszechmocny Moderator nie zruga mnie za założenie nowego tematu ale nic na ten temat nie znalazłem.

Oj tam oj tam bez przesady :P :razz:
morpheus1581 napisał(a):Zauważyłem jeszcze jedno. Gdy ładuje przez to gniazdo w aucie to bateria o wiele szybciej się ładuje niż w domu więc na logikę pobiera większą moc. To może tłumaczyć dlaczego się grzeje. Może telefon pobiera sobie maxymalną moc z ładowarki.

Bo dokładnie tak jest, telefon pobiera większy prąd i szybciej się ładuje. A to że ładowarka się bardzo nagrzewa i wyłącza ? To że nagrzewa to norma, ale jeśli parzy to już nie. Niestety tanie ładowarki tak mają.
Ja dokupiłem sobie sieciową ładowarkę 2A by szybciej naładować tel. ładowała kilka razy aż się za którymś razem się tak nagrzała, że nie mogłem jej z gniazdka wyjąć gołymi rękoma. W dodatku się przytopiła i wyłączyła. Musiałem wyrzucić w kosz, bo potem ładowała tylko przez kilka minut do nagrzania i się odrazu wył. Ale to chińszczyzna która kosztowała 5zł. Jeśli nie chcesz by się tak grzała lub nagrzewa się wg.Ciebie za bardzo że grozi to pożarem to zmień na 1A. Tym bardziej jeśli używasz jej nie tylko do telefonu. Będzie bezpieczniej. Ładowarki o dużych prądach powinne być wyposażone w radiatory i solidny transformator co poznać po wadze ładowarki, gdy bierzesz ją do ręki. A te lekkie małe taniochy nie warto kupować, bo nie mają zapewnionego odpowiedniego chłodzenia. Mowa o ładowarkach wysoko prądowych.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#14  Postprzez morpheus1581 » So 13:00, 11 cze 2016

Kupię nowe gniazdo o mocy 1A. Sprawdzę też przez aplikację moc ładowania.
Nie mylcie pojęć. Ja nie mam takiej przejściówki tylko całe gniazdo USB. Teraz ciężko kupić coś nie chińskiego. Ja za tą dałem 50 zł. To nie tanio.
Widzę że ile ludzi tyle opinii.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#15  Postprzez morpheus1581 » N 14:36, 12 cze 2016

Wracam do tematu. Już wszystko wiem. Doczytałem się na baterii ze ma napięcie ładowania 2.2 amper więc tyle maxymalnie telefon sobie dobierze amper. Nawet jeśli moja ładowarka ma moc 3,1 amper to telefon i tak weźmie sobie max 2.2 A. Ale...
Ładowarka której używam w domu ma moc wyjsciowa max 1A więc telefon weźmie sobie tylko 1A bo na więcej ładowarka mu nie pozwala. W samochodzie mam ladowarke 3,1 A więc w tym przypadku telefon bierze sobie maxymalnie tyle ile może czyli 2,2 A.
Telefon dostaje wieksza moc ladowania i bateria się grzeje. Dodatkowo używanie nawigacji tez obciąża telefon + upał robi swoje. Kupię ladowarke 1A i jestem pewien że problem się rozwiąże.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Następna strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne