Instalacja wideorejestratora

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Instalacja wideorejestratora

Numer postu:#16  Postprzez Ros0mak » Śr 23:22, 02 mar 2016

Podejrzewam że jutro montuję. Jeżeli będę mial łatwy dostęp do body i dam radę ładnie podpiąć to nie będę przeciągał z aku.
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
------------------------------------
Pierścioneczek mojej Żony.
http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?f=45&t=8438
Ros0mak
Stały bywalec

Panda: 1.1 Activ 2007, I rej.2008, Hatchback City, Klima, C.Zamek, Alarm
Imię: Marcin

Numer postu:#17  Postprzez guzik23 » Pn 13:26, 07 mar 2016

Podłączenie się pod główne zasilanie body to jest oczywiście zwykłe druciarstwo i nie wiem jak możecie próbować nazywać to czymś normalnym. Ten przewód zasila najważniejszy element auta i żadne dodatkowe obciążenie nie powinno być do niego podłączane. Ewentualne zwarcie w tym dodatkowym obwodzie spowoduje spalenie głównego bezpiecznika i całkowite wyłączenie elektryki auta. Pomijam fakt że można uszkodzić samo body.
guzik23
Bywalec

Panda: 1.1 Actual

Numer postu:#18  Postprzez morpheus1581 » Pn 18:58, 07 mar 2016

Jakoś większość z nas tak ma i nic się nie dzieje. Mało tego, w moim przypadku ASO podlaczylo tak centralny i to kiedy auto było jeszcze na gwarancji. Jeśli jest to solidnie polutowane, zaizolowane i zabezpieczone bezpiecznikiem to co ma się stać.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia

Numer postu:#19  Postprzez guzik23 » Wt 9:54, 08 mar 2016

Gratuluje panom z tego ASO wiedzy i umiejętności. Są na prostej drodze do straty autoryzacji za taką dłubaninę.
Takie podłączenie to po prostu fuszera i pójście na łatwiznę. Gdyby to widział jakiś inzynier z Fiata odpowiedzialny za autoryzacje serwisu to skutek móglby być tylko jeden.
Ja rozumiem, że w Pandzie jest trudno o źródło zasilania ze stałym plusem w kabinie ale osłabanie głównego obwodu auta to najgorszy pomysł nawet jeśli to ma zasilać choćby tylko nawigację.
Co bardziej "pomysłowi" użytkownicy zasilają w ten sposób nawet wspomaganie, którego pobór prądu w szczycie ma połowe wartości tego bezpiecznika co przy zbiegu okoliczności prowadzić będzie do nagłego niespodziewanego odcięcia zasilania body.
Panowie ci (pracownicy ASO) mają swoje podręczniki,z których zresztą powinni zdać egzamin po szkoleniu, w których jasno napisane jest że każdy nowy odbiornik instalowany poza fabryka ma być zasilony przez nowy obwód od akumulatora i nowy odzielny bezpiecznik.
guzik23
Bywalec

Numer postu:#20  Postprzez morpheus1581 » Wt 10:36, 08 mar 2016

No dobrze. Może i masz rację. Skoro z taką pewnością o tym piszesz to może masz wiedzę na ten temat.
Ale czy nie jest tak...? Przecież ten przewód, który dochodzi do skrzynki jest przed nią więc podłączenie czegokolwiek nie powinno obciążać body.
Ten przewód idzie właśnie do skrzynki bezpośrednio z aku. Tak mi się przynajmniej wydaje. Gdybym szukał zasilania w samej skrzynce lub ciągnął z jakiegoś konkretnego obwodu wtedy mógłbym narobić bałaganu ale podłączenie przed body jest tym samym co ciągnięcie kabla z aku.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#21  Postprzez guzik23 » Cz 8:33, 10 mar 2016

Zasilanie body czerwonym grubym przewodem idzie przez główny bezpiecznik 70A. Cokolwiek przylutujemy czy podepniemy do tego przewodu w kabinie to jest już za tym bezpiecznikiem. Nie chodzi o to że obciążamy samo body tylko o to że obciążamy obwód zasilający tego sterownika. Jakiś inżynier obliczył że ten obwód w skrajnym przypadku pobiera np 60A, dodał 10 na zapas i stąd bezpiecznik 70A. Jeśli my teraz dokładamy kolejne urządzenie pod ten bezpiecznik to całe te obliczenia idą do kosza. Pomijam już jakość wykonania takiej przeróbki i ewentualne zwarcia i tego typu rzeczy, które akurat na tym bezpieczniku nie mają prawa się zdarzyć.
Ostatnio edytowano Pt 6:04, 11 mar 2016 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Drobne literówki.
guzik23
Bywalec

Numer postu:#22  Postprzez morpheus1581 » Cz 9:43, 10 mar 2016

No dobrze. A co w sytuacji gdy mamy różne wersje wyposażenia? Jedna Panda nie ma nic a druga ma np. wspomaganie, el.szyby, klime itd. W tej sytuacji obciążenie tego obwodu wzrasta a bezpiecznik 70A zostaje taki sam.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#23  Postprzez Ros0mak » Pt 20:01, 11 mar 2016

Mam już kamerkę zainstalowaną.
Adapter VicoPower Plus zasilony z:
- stałe +12V z kabla zasilającego body (przylutowany, zaizolowany, zabezpieczony bezpiecznikiem 2A)
- zasilanie +12V "po zapłonie" zasilone z bezpiecznika F31 (5A) z zastosowaniem "by-pass" z zabezpieczaniem również 2A.
- Masa "-" pod śrubę elementu metalowego okolicy skrzynki bezpieczników wewnątrz.

Wszystko działa jak należy. Tryb parkingowy tej kamery z zastosowaniem tego modułu zasilania, to bajka. :jejeje:
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Ros0mak
Stały bywalec

Numer postu:#24  Postprzez morpheus1581 » Pt 20:32, 11 mar 2016

No brawo. Ale wiesz co? Tak sobie tu dyskutujemy z kolegą że chyba lepszym rozwiązaniem jest ciągnięcie stałego plusa bezpośrednio z aku. Chodzi o to że ten przewód czerwony jest poprzedzony głównym bezpiecznikiem o czym ja nie wiedziałem i podpinanie czegokolwiek dodatkowo obciąża obwód. Ale nie martw się ja mam tam podpięte już od dwóch lat radio i centralny zamek i nic się nie dzieje. Ale w wolnej chwili dla bezpieczeństwa przepnę pod aku. Twój rejestrator na pewno nie obciąża tak obwodu.
Ostatnio edytowano N 16:49, 13 mar 2016 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Polskie znaki. Pkt.11 Reg.Forum.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#25  Postprzez Ros0mak » Pt 21:25, 11 mar 2016

Rejestrator nawet w szczycie nie ma 2A więc wiem że da radę.
Spoko.
Praca rejestratora w trybie nagrywania z włączonym wyświetlaczem to ok. 0,5A
Ros0mak
Stały bywalec

Numer postu:#26  Postprzez guzik23 » So 9:27, 12 mar 2016

morpheus1581 napisał(a):No dobrze. A co w sytuacji gdy mamy różne wersje wyposażenia? Jedna Panda nie ma nic a druga ma np. wspomaganie, el.szyby, klime itd. W tej sytuacji obciążenie tego obwodu wzrasta a bezpiecznik 70A zostaje taki sam.

Wszystkie te systemy zasilane są przez osobne bezpieczniki i są w osobnych obwodach.
guzik23
Bywalec

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne