Ubytek płynu chłodniczego

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Ubytek płynu chłodniczego

Numer postu:#31  Postprzez MDMA66 » Cz 10:46, 05 lis 2015

Witam.

Szybko schodzi mi płyn chłodniczy. Mam delikatnie pod kreską min. Gdzieś mam ubytek i zastanawiam się gdzie.
Odpaliłem samochód i obserwowałem go przez jakiś czas z gazetą nic nie cieknie pod auto. Korek dość czysty żadnego majonezowego osadu.Chłodnica bez korozji. Czy to możliwe że na trójniku jest aż taki przeciek? Czy taka wilgoć pod dywanikiem jest normalna?
Ubytek jest dość znaczny. W sobote dolewałem na full auto jeździło ok. W niedziele odcinało mi gaz na wysokich obrotach albo szarpało i już płynu było pod kreską min.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
MDMA66
Bywalec

Panda: Sprzedana
Imię: Michał

Numer postu:#32  Postprzez arnold » Cz 20:20, 05 lis 2015

Zobacz czy nie cieknie przy nagrzewnicy. Wszystko widać jak na dłoni obok pedału gazu. Jeśli nie, to może iść w cylinder.
Ostatnio edytowano Cz 21:48, 05 lis 2015 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Drobne literówki.
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#33  Postprzez morpheus1581 » Cz 22:01, 05 lis 2015

Jeśli wilgoć pod dywanikiem to nagrzewnica.
Gorsza wersja to uszczelka pod głowicą i nie musi być wcale gluta pod korkiem. Może być uszczelka w taki sposób przepalona, że daje Ci płyn na cylinder, do komory spalania i możesz wcale tego nie zauważyć. Wtedy będziesz miał ubytki płynu.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia
Imię: Marcin

Numer postu:#34  Postprzez zibi63 » Pt 8:48, 06 lis 2015

Tak duży ubytek świadczyłby bardziej o wycieku niż przepalonej uszczelce. Poza tym wyciek pod dywanikiem sprawdź organoleptycznie- w palcach i nosem można wyczuć, czy jest to płyn czy woda.Przy przepalonej uszczelce przeważnie dmucha w układ chłodniczy za sprawą wysokiego ciśnienia.
zibi63
Stały bywalec

Panda: Actual 2011
Imię: Zbyszek

Numer postu:#35  Postprzez morpheus1581 » Pt 14:18, 06 lis 2015

Sprawdź też czy masz duże ciśnienie kiedy odkręcisz korek od zbiorniczka płynu. Zrób to jak wrócisz z jakiejś trasy i silnik będzie nagrzany. Wtedy zgaś go i odkręć korek. Powinno tylko syknąć a jeśli będzie duże ciśnienie to uszczelka.
Ja tak miałem dokładnie w Seicento. Ubywało mi lekko płynu i nie wiedziałem gdzie. Silnik odpalał, chodził na wszystkie gary więc się tym nie przejąłem. Zauważyłem tylko że było właśnie duże ciśnienie w układzie chłodzenia. Pewnego dnia silnik pierdnął i palił tylko na trzy gary. Wtedy wymieniłem uszczelkę pod głowicą. Kiedy ją wyciągnąłem był właśnie przestrzał z kanalika chłodzenia na cylinder, niewielki ale to było przyczyną ubytku płynu.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia
Imię: Marcin

Numer postu:#36  Postprzez bunio14 » Wt 11:24, 10 lis 2015

MDMA66 napisał(a):Ubytek jest dość znaczny. W sobote dolewałem na full auto jeździło ok. W niedziele odcinało mi gaz na wysokich obrotach albo szarpało i już płynu było pod kreską min.

Kolego, jak masz takie ubytki i piszesz, że wykładzina mokra to bierz się za robotę nagrzewnicy jak najszybciej bo niedługo pływać będziesz w środku a suszenie trochę trwa - wiem coś o tym. Możliwe, że wystarczy wymiana samych oringów jak u mnie a może cała nagrzewnica. Gdybyś potrzebował nagrzewnicy - pisz na PW, ja kupiłem w ciemno a moja okazała się dobra więc leży w garażu i się na nią kurzy.
Robota do ogarnięcia samemu - popełniłem manual, może się przydać.
Pozdrawiam,
Filip
bunio14
Stały bywalec

Panda: 1.2 limuzyna [sprzedana] :(
Imię: Filip

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne