Numer postu:#16 przez dardum » N 12:25, 21 paź 2012
Witam. Parę wyjaśnień . Lampa wychodzi bez zdejmowania zderzaka. Wystarczy odkręcić trzecią śrubkę mocującą od strony błotnika( możliwe i wcale nie takie trudne) odkręcić dwie śrubki od błotnika żeby się minimalnie odgiął przy wyciąganiu lampy( kwestia paru milimetrów) i lampa przy odpowiednim ustawieniu wychodzi bez problemów. Co do silniczka to również go wymieniłem. Pasuje od fiata stilo i skody octavii( najtańszy na allegro). Wymiana polega na rozwierceniu od tyłu lampy miejsc w których jest przymocowany silniczek( delikatnie 2 sztuki wiertłem 0,5 cm i na wolnych obrotach z wyczuciem.) Silniczek sam wtedy wypada. Rozbieramy go , wyjmujemy biały trzpień i wkładamy do silniczka z octavii w której jest trochę dłuższy. wszystko smarujemy żeby miękko chodziło. Sprawdzić przed zamontowaniem przez podpięcie pod lampę wyjętą z samochodu. Jak jest ok to montujemy . Najpierw kabelek, potem wkładamy biały trzpień w mocowanie w lampie. Trzeba dobrać dwie śruby( wkręty) żeby wystarczyło długości i nie za grube żeby wszystkiego w środku nie porozpychało, skręcamy wszystko od tyłu lampy i wszystko pięknie śmiga. jakiś silikon czy klej dla uszczelnienia też wskazany ale nie konieczny. Zamiast wkrętów mogą by śruby na wylot i nakrętki od tyłu lampy, troczę ładniej ale ja akurat nie miałem pod ręką . Myślę że komuś sie przyda, wszędzie piszą że się nie da a to nieprawda . Pozdrawiam Dariusz