Bardzo głośna praca silnika

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Bardzo głośna praca silnika

Numer postu:#1  Postprzez Spajder » Pt 21:25, 07 lis 2014

Cześć,

mam pytanie, a właściwie problem. Przejrzałem już sporo tematów, jednak nie jestem pewien o co chodzi, dlatego chciałem się zapytać przed oddaniem do mechanika.

Dzisiaj wracałem z pracy, spokojnie 50-60 km/h, auto przede mną zwolniło, więc ja zdjąłem nogę z gazu, a gdy była możliwość przyspieszenia bardzo się zdziwiłem. Przy naciśnięciu gazu auta zaczęło nagle bardzo głośno chodzić. Myślałem że to tłumik, jednak wydaje mi się że może to być wina czegoś przy filtrze paliwa, bo chyba stamtąd pochodzi ten bardzo głośny warkot. Chciałem dodać podczas jazdy gdy jadę na biegu jałowym to auto chodzi zdecydowanie ciszej ale to mi nic niestety nie da :P

Niżej podsyłam jeszcze ciekawe zdjęcia, które może Wam coś nasuną.

http://spajder.com.pl/panda/1.jpg

http://spajder.com.pl/panda/2.jpg
Ostatnio edytowano Pt 21:36, 07 lis 2014 przez Spajder, łącznie edytowano 1 raz
Spajder
Świeżak

Panda: Fiat Panda II 1.2 Benzyna
Imię: Marcin

Re: Bardzo głośna praca silnika

Numer postu:#2  Postprzez Deacon » Pt 21:32, 07 lis 2014

Jaki silnik? Benzyna czy diesel? Uzupełnij profil albo pisz w temacie bo nikt wróżką nie jest.
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
Imię: Michał

Numer postu:#3  Postprzez Spajder » Pt 21:38, 07 lis 2014

Uzupełniłem dane w profilu i dodałem zdjęcia w pierwszym poście.
Spajder
Świeżak

Numer postu:#4  Postprzez olo 1 » Pt 21:50, 07 lis 2014

Ze zdjęć to widać,że chyba trochę masz kolektor zapocony olejem,jeśli po filtrem poszła guma to podczas przyśpieszania może chodzić głośniej,z opisu ciężko coś podpowiedzieć.Mogło tak być,że-bez urazy-przyśpieszałeś na zbyt wysokim biegu i wtedy słychać taki jakby warkot,klekot,spotkałem się też,ale to 1.2 przy niskich temp.otoczenia na zimnym silniku podczas dodawania gazu klekota zawór.Nieraz winny dziwnych odgłosów jest rezonans jakiegoś elementu,który występuje tylko podczas pewnych obr.silnika i to często tylko pod obciążeniem.
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#5  Postprzez Spajder » Pt 21:53, 07 lis 2014

Stało się to nagle i cały czas teraz auto bardzo głośno wyje, cały czas. Może faktycznie coś poszło, bo nie wiem czy samo wyczyszczenie kolektora coś da.
Spajder
Świeżak

Numer postu:#6  Postprzez olo 1 » Pt 22:00, 07 lis 2014

A może-odpukać-alternator?
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#7  Postprzez Romix13 » So 15:16, 08 lis 2014

Spajder napisał(a):Cześć,

mam pytanie, a właściwie problem. Przejrzałem już sporo tematów, jednak nie jestem pewien o co chodzi, dlatego chciałem się zapytać przed oddaniem do mechanika.

Dzisiaj wracałem z pracy, spokojnie 50-60 km/h, auto przede mną zwolniło, więc ja zdjąłem nogę z gazu, a gdy była możliwość przyspieszenia bardzo się zdziwiłem. Przy naciśnięciu gazu auta zaczęło nagle bardzo głośno chodzić. Myślałem że to tłumik, jednak wydaje mi się że może to być wina czegoś przy filtrze paliwa, bo chyba stamtąd pochodzi ten bardzo głośny warkot.

...Przy filtrze paliwa ? czy filtrze powietrza ?
Filtr paliwa masz zanurzony w baku razem z pompą pod siedziskiem tylnej kanapy ,jeśli stamtąd coś warczy to raczej lewy wydech pod bakiem, mogła przegnić rura przed puszką tłumika na kolanku w miejscu gdzie masz opaskę metalową łączącą tą rurę z puszką tłumika. Najczęściej tam właśnie się przepala.
A co do fotki filtra powietrza, odkręć śruby i zdejmij filtr powietrza i przyglądnij się uszczelce gumowej na przepustnicy czy nie jest bardzo zniszczona i czy rurkę odmy masz dobrze szczelnie założoną przy filtrze, bo znikąd nie bryzga olejem, jeśli wszystko ok to przemyj lub przeczyść dobrze tylną część silnika z tego oleju, będzie Ci łatwiej potem zobaczyć skąd dokładnie bryzga, być może spod uszczelki głowicy, bo na obecną chwilę to cały kolektor zalany i nie bardzo się wyznasz.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#8  Postprzez Spajder » So 15:48, 08 lis 2014

Mechanik stwierdził że cały katalizator jest rozwalony..
Pospawa i przez jakiś czas niby będzie można jeździć.
Spajder
Świeżak

Powrót do Mechanika - problemy techniczne