Skrzynia biegów - wymiana

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Skrzynia biegów - wymiana

Numer postu:#31  Postprzez mustang1 » Pt 6:25, 15 mar 2013

Olej tutaj nie ma nic do rzeczy, jest dobry i tyle. Dla mnie synchronizatory są niesprawne bo nie wyrównują prędkości kół zębatych. Może ktoś kiedyś dolał jakiegoś polepszacza i tym samym synchronizatory zatraciły efekt hamowania
mustang1
Aktywny

Panda: 1.2 dynamic

Numer postu:#32  Postprzez schalker » Pt 7:54, 15 mar 2013

Witajcie,

dzisiaj jest trzeci dzień od wymiany skrzyni biegów. Jadę dzisiaj rano naszą Pandą do mechanika - i o dziwo biegi wchodzą bez większych zastrzeżeń.

W porównaniu do tego co było to jest po prostu miód-malina :)

Może wszystko musiało się jakoś ułożyć. Mechanik zasugerował mi w środę właśnie zebym troche pojeździł, bo mówił, że nie wiadomo jak długo skrzynia ta leżała nieużywana.

W każdym bądź razie modle się tylko o to, żeby już się nic nie pogorszyło ...

Pozdrawiam

PS. Czy wymieniać ten olej 75w90 na ten który ma być 75w80 ? (auto robi rocznie około 3 tys km ...)
schalker
Aktywny

Panda: Panda II 2006

Numer postu:#33  Postprzez victor89 » So 18:34, 16 mar 2013

3 tys ROCZNIE?
Nie ma sensu.
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
victor89
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
Imię: Wiktor

Numer postu:#34  Postprzez mustang1 » So 20:49, 16 mar 2013

Do 3 tysięcy na rok nie warto trzymać auta
mustang1
Aktywny

Panda: 1.2 dynamic

Numer postu:#35  Postprzez schalker » Pn 0:03, 18 mar 2013

mustang1 napisał(a):Do 3 tysięcy na rok nie warto trzymać auta

Wszystko zależy od sytuacji.

jeśli faktycznie cała rodzina pokonuje rocznie jedynie 3 tys km to faktycznie może lepiej zamawiać sobie taksówkę.

Jednakże w naszej sytuacji Panda, która przez ostatni rok zrobiła 3 tys km jest nam niezbędna. Jest to drugie auto w rodzinie, użytkuje go moja żona.

Tak z ciekawości wyliczyłem, że przez to, że dojeżdza samochodem do pracy a nie idzie pieszo jak to wcześniej było oszczędza rocznie 145 godzin :) Czyli średnio 72 godziny na dłuższe spanie i 72 godziny na zabawę z dzieckiem :) Poza tym po pracy musi odebrać dziecko z przedszkola, ja niestety pracuję do późnego popołudnia.

Oczywiście - od razu znajdą się osoby, które powiedzą, że wcześniej ludzie nie mieli samochodów, mieli trójkę dzieci i sobie radzili. Ale czasy się trochę zmieniły i idziemy z postępem ;)

A tak w ogóle to od 5 lat mieszkamy już na wsi (25 km od Katowic). Autobusy odpadają - kursują tu dwa autobusy - w godzinach szczytu co 30-40 minut, w innych porach czasami i co 2 godziny. Więc samochód jest na chwilę obecną niezbędny :)
schalker
Aktywny

Panda: Panda II 2006

Numer postu:#36  Postprzez MDMA66 » Pn 16:31, 27 paź 2014

Odświeżam temat....
Mam skrzynię do wymiany przejechałem nią 100 tys km...biegi 1, 2, 3, wyją nie miłosiernie 4 powoli też zaczyna, do tego dochodzi ślizgające się sprzęgło.

Kolega twierdzi że to może być wyciek oleju ze skrzyni na sprzegło i dlatego tak ślizga, ale do rzeczy... Szukam używki na jaki parametr mam patrzeć w wyborze skrzyni??

Do tego planuje wymienić spękany meczek na ten z aukcjhttp://allegro.pl/skorzana-galka-m ... 37452.html
podpasuje?
MDMA66
Bywalec

Panda: Sprzedana
Imię: Michał

Numer postu:#37  Postprzez olo 1 » Pn 18:55, 27 paź 2014

Powiem tak-pasuje każda skrzynia od seja,pandy(za wyjątkiem 100 i diesla),czy też od punto,różnice pojawiają się w mocowaniach,wybierakach,które to rzeczy można przełożyć od swojej i oczywiście troszkę różne są przełożenia,szukaj sprawdzonej ew. z gwarancją,sprawdż czy nie ma śladów wycieków na wałku sprzegłowym,czy biegi wchodzą,dobrze żeby była z kielichami przegubów wew.bo te kielichy są nowe nie do zdobycia praktycznie,obejrzeć trzeba dokładnie obudowę czy nie jest pęknięta.Co do oleju to tylko pełen syntetyk,wlejesz gęstszy to potem są problemy-zacierające się łożyska,ciężko wchodzą biegi,skrzynia wyje,u siebie założyłem skrzynię z punto i chodzi jak burza :D (większa prędkość max.,bardzo elastyczna 3).Sprzęgło przy wymianie raczej preferuję nowe(czy sprzęgło nie jest zaolejone możesz zobaczyć przez otwór u góry skrzyni lub pod spodem czy nie ma śladów wycieku).Wymiana nie jest mega trudna(u nas warsztaty biorą miedzy 150-300zł.)jeśli masz kanał to we dwójkę zrobisz bez problemu nawet przegubów nie trzeba rozkręcać.
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#38  Postprzez MDMA66 » Pn 18:59, 27 paź 2014

Już jestem ugadany z kolegą na wymianę skrzyni, jest jakaś z Punto, co do sprzęgła zobaczy co z nim jest nie tak, ale uprzedził mnie żeby zorientować się za nowym kompletnym. Dzięki za Twoje uwagi, będę się nimi sugerował.
MDMA66
Bywalec

Numer postu:#39  Postprzez olo 1 » Pn 19:12, 27 paź 2014

Jeśli masz z punto to zobacz na wybierak jak będzie krótszy(ta dżwignia od wybierania bocznego) to nie zmieniaj-biegi będziesz miał bliżej siebie,u mnie działa :ok:
olo 1
Maniak

Numer postu:#40  Postprzez MDMA66 » Cz 12:16, 06 lis 2014

Wyszło że sprzęgło do wymiany, było zalane olejem i przez to spaliłem, dziś będzie zakładana skrzynia z Punto i jest pytanie.

Co to za przewody które biegną do skrzyni, które idzie podłączyć do tej skrzyni z Punto a nie były podłączone do skrzyni fabrycznej, gdyż nie było możliwości ich podłączenia?

Kolega Twierdzi że skrzynia była już rozbierana że było coś przy niej kombinowane, i zaczynam podejrzewać że salon fiata już sprzedał mi felerną skrzynie. Czy w jakiś sposób idzie się dowiedzieć że coś w fabryce kombinowali?
MDMA66
Bywalec

Numer postu:#41  Postprzez olo 1 » Cz 13:14, 06 lis 2014

Z foto byłoby łatwiej.U mnie dynda jakaś kostka może do prędkości bo na skrzynię pasuję,ale prędkość w pandzie czytana jest z abs o ile się nie mylę
olo 1
Maniak

Numer postu:#42  Postprzez JaceK » Cz 13:47, 06 lis 2014

U mnie też wisi kostka koło skrzyni. Jest dokładnie tak jak napisał kolega olo 1.

nexus 5
PCP
JaceK
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic Full Opcja
Imię: Jacek

Numer postu:#43  Postprzez victor89 » N 15:51, 16 lis 2014

Kostka od czujnika prędkości.
Jest niepotrzebna w samochodach które są wyposażone w system ABS (on jest wtedy źródłem prędkości).
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
victor89
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
Imię: Wiktor

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne