"Nowa" skrzynia biegów

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

"Nowa" skrzynia biegów

Numer postu:#1  Postprzez Karol31 » Pn 14:46, 03 lis 2014

Ostatnio spotkała mnie nieciekawa przygoda, podczas jazdy skrzynia biegów wyzionęła ducha. Co się potem okazało, część z łożyska wybiła dziurę w obudowie i spuściła się olejem. Planowałem zakupić nową i zlecić to wszystko w jakimś warsztacie, no ale niestety nie miałem na to kasy. Dałem się namówić na zakup używanej za 500 zł do czego cały czas nie byłem przekonany ... z resztą do dziś nie jetem. Dostałem miesięczną gwarancje na rozruch. No i dobra, zabraliśmy się do wymiany. Dostęp do skrzyni w pandzie akurat jest w miarę przyjemny, wszystko udało się dość sprawnie wymienić. Samo założenie zajęło nam około 7-8 godzin. I teraz mam do was pytanie, bo podczas jazdy próbnej okazało się, że piąty bieg nie wchodzi tak jak w poprzedniej skrzyni. Oczywiście jestem w stanie przerzucić na piąty bieg i działa on prawidłowo, tylko nie wchodzi on po osi w której powinien wchodzić. Czasami trudno go wcelować. Dorzucam zdjęcie, na czerwono zaznaczyłem w którym miejscu ten piąty bieg wchodzi. http://www18.zippyshare.com/v/60341171/file.html Czy coś zrobiliśmy źle? Czy da się to jakoś wyregulować? Czy to jakaś wada skrzyni?
Karol31
Świeżak

Panda: Panda 1.2 Dynamic 2004
Imię: Karol

Re: "Nowa" skrzynia biegów

Numer postu:#2  Postprzez arnold » Pn 15:50, 03 lis 2014

Musisz wyregulować długość cięgna wybierania biegów. Gdy rozbierzesz konsolę środkową tylko około biegów to będziesz miał tam dostęp. Linka która znajduje się z lewej strony i jest poruszana przez ruchy lewarka na boki to właśnie te cięgno. Musisz odbezpieczyć ten regulator, i dobrać długość tej linki tak żeby piątka wchodziła Ci po ograniczniku, a nie tak jakby była pomiędzy trzecim a piątym biegiem. Gdy zdejmiesz mieszek wszystko zrozumiesz.

Tutaj jest link o co dokładnie chodzi, taki czarny plastik ze sprężynką: http://aukcje.cfiat.pl/allegro/auto/fia ... 8_r_05.JPG
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#3  Postprzez olo 1 » Wt 6:00, 04 lis 2014

Do tego co pisze kolega proponowałbym sprawdzić jeszcze ze starą długość wybieraków przy skrzyni i poprawność montażu linek
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#4  Postprzez Karol31 » Wt 19:00, 04 lis 2014

Dzisiaj znalazłem chwilkę, rozebrałem obudowę i sama regulacja trwała jakieś 30 sekund. Jest dokładnie tak jak kolega arnold pisał.
Dzięki za pomoc :)
Karol31
Świeżak

Panda: Panda 1.2 Dynamic 2004
Imię: Karol

Powrót do Mechanika - problemy techniczne