Bicie z przodu

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Bicie z przodu

Numer postu:#1  Postprzez endriu820 » So 15:36, 27 wrz 2014

Odkąd kupiłem samochód cały czas mam problem z hałasem jaki słychać z przodu w lewym kole. W trakcie jazdy słychać bicie, pukanie jakby od amortyzatora. Poduszki macphersona, przeguby zewnętrzne, amortyzatory zostały wymienione, koła zostały sprawdzone i od nowa wyważone. Jeden mechanik powiedział, że takie odgłosy dochodzą od amortyzatorów, ponieważ Panda jest małym samochodem wiec to jest normalne, drugi mechanik powiedział że to opony. Ja przełożyłem koła z przodu na tył i dalej jest to samo. Poza tym biegi wchodzą lżej jak jadę po górkę a na prostej czasem się haczą. Jeśli zna ktoś odpowiedź na moje problemy do chętnie skorzystam z pomocy. Nie miałem wcześniej Pandy więc nie wiem jak się ona zachowuje na drodze więc jeśli byłby ktoś z Zielonej Góry lub z pobliża to chętnie bym się spotkał, aby móc sprawdzić inną Pandę lub ewentualnie przejechać się moją i pomóc mi rozwiązać nurtujący problem.
endriu820
Świeżak

Panda: Active
Imię: Andrzej

Re: Bicie z przodu

Numer postu:#2  Postprzez olo 1 » So 16:01, 27 wrz 2014

Troszke ogólnie opisane,ale pukanie może pochodzić od łącznika stabilizatora-na postoju zakołysz autem na boki jak słychać to to(może ktoś bujać,a ty przyłóż ręke do łącznika to wyczujesz),druga opcja to wahacz,albo tuleje na nim,albo sworzeń,trzecia to zaciski hamulcowe,ale w czesie jazdy jak delikatnie naciśniesz hamulec to powinno ustać(ale zaciski to raczej dzwonią,pukają metalicznie),chyba,że mechanior coś żle poskładał,co do biegów,jeżeli to linki użyj opcji szukam :wink: ,ale tu sprawdziłbym mocowanie zespołu napędowego,bo prawdę powiedziawszy o czym takimś pierwszy raz słyszę :shock: (choć moja nieraz gaśnie jak skręcam w prawo,a chyba wszystko już przejrzane oprócz lpg,bo i tak idzie na wymianę)
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#3  Postprzez endriu820 » So 16:14, 27 wrz 2014

Zawieszenie było sprawdzone na stacji diagnostycznej i wyszło, że nie ma żadnych luzów. Co do łącznika stabilizatora to moja Panda nie posiada takiego. To jest wersja ACTIVE bez ABS, wspomaganie sam dołożyłem. Czytałem już o tych linkach no ale dlaczego pod górę biegi wchodzą dobrze? Co do tego szumu i pukania z przodu to nadmienię, że łożyska kół też były sprawdzone. Tak więc dla mnie jest to zagadka co tak z przodu puka i bije.
endriu820
Świeżak

Numer postu:#4  Postprzez olo 1 » So 16:19, 27 wrz 2014

Ponowne sprawdzenie samemu nic nie kosztuję,to,że ktoś coś wymienił nie znaczy,że zrobił to dobrze,albo,że część jest nowa to nie znaczy,że super(przekonał się o tym jeden z klubowiczów :P )Szkoda,że mamy parę km od siebie :cry:
olo 1
Maniak

Numer postu:#5  Postprzez endriu820 » So 16:30, 27 wrz 2014

Części były montowane oryginalne. No szkoda, że nie jesteś z lubuskiego :(. Może uda mi się kogoś poznać co dałby się przejechać inna Pandą to wtedy miałbym porównanie:).
endriu820
Świeżak

Numer postu:#6  Postprzez olo 1 » So 16:33, 27 wrz 2014

A może,skoro nie ma stabilizatora to zdjąć kolumnę rozebrać i sprawdzić?Toż to raptem 8 śrubek licząc z kołem :wink:
olo 1
Maniak

Numer postu:#7  Postprzez endriu820 » So 16:58, 27 wrz 2014

Jak nie dojdę do ładu to pewnie tak zrobię bo mnie pomału już chce trafic :(.
endriu820
Świeżak

Numer postu:#8  Postprzez Krzys13s » N 21:14, 28 wrz 2014

U mnie też były stuki i szukałem 4 miesiące! Mechanicy rozkładali ręce i wymyślali nowe usterki. Doszedłem do tego sam. W moim przypadku stukał drążek kierowniczy w maglownicy, tam na samym końcu jest tulejka która sie szybko wyciera. Żeby sprawdzić wystarczy zdjąć osłonę gumową i poruszać drążkiem góra dół.
Krzys13s
Świeżak

Panda: 1.3 Multijet

Numer postu:#9  Postprzez endriu820 » So 20:42, 04 paź 2014

Przy jakim przebiegu miałeś do wymiany drążek kierowniczy? Ja mam aktualnie 103tyś i cały czas coś mi bije z przodu i żaden mechanik się nie wyznał :( więc pewnie też może być to samo co u Ciebie.
endriu820
Świeżak

Numer postu:#10  Postprzez ar-g » Wt 21:36, 21 paź 2014

Sprawdź maglownicę, a dokładnie łożysko główne przy wejściu do maglownicy. Sprawdzenie jest proste, wystarczy odchylić dywaniki pod pedałami i poruszać na boki + góra i dół drążkiem wchodzącym w maglownicę z kolumny kierowniczej.
U mnie po 130 tyś km. właśnie padło to łożysko w maglownicy ( to przy podłodze).
Objaw był taki, że luzów w kierownicy nie miałem tylko było słychać głuchy pojedynczy stukot z przedniego zawieszenia podczas jazdy po nierównościach, takich gdy bujało pandą na boku lub przy podjeżdżaniu na krawężnik po skosie ( czyli jednym kołem).

Szukałem tego uszkodzenia przez kilka miesięcy i po kolei wymieniłem: amortyzatory, łożyska amortyzatorów, wahacze, gumy stabilizatorów i dalej coś stukało do czasu, aż wymieniłem całą maglownicę. Teraz mam ciszę w autku.

Tylko nie wiem dlaczego ci biegi wchodzą ciężko???? może to inne drugie uszkodzenie???
ar-g
Aktywny

Panda: 1.2 Dynamic, 2009r
Imię: Artur

Numer postu:#11  Postprzez endriu820 » So 14:25, 25 paź 2014

Witam! U mnie jest taki problem, że cały czas słychać w trakcie jazdy bicie z przodu z lewej strony. Mechanik sprawdzał łożyska w kole, amortyzatory są nowe wraz z poduszkami, wymieniłem też przeguby. Auto zostało podniesione do góry i kiedy mechanik odpalił samochód i zmieniał biegi to nie było nic słychć, wieć skrzynia musi też byc dobra. Co do biegów, to jest różnie raz wchodzą dobrze, a raz nie, szczególnie jest różnica kiedy jadę pod górę lub w dół wtedy biegi wchodzą super, a na prostę czasem haczą a czasem nie, sprzęgło też jest nowe.Jeszcze zobacze poduszke co trzyma skryznie i wiecej nic mi sie nie nasuwa (olej jest w skrzyni nowy).
endriu820
Świeżak

Numer postu:#12  Postprzez BoskiCoolo » So 21:06, 06 gru 2014

a maglownicę wykluczyłeś? U mnie wali głuchym stukiem, też podejrzewałem poduszki amorków albo jakieś drążki, końcówki... no poduszki wymieniłem i tak bo jeden mechanior spier... robotę i przy wymianie wyszło że niestety maglownica do wymiany a była wymieniana, kur... wytrzymała trochę ponad dwa lata tylko :( oryginał dał radę 8 lat pociągnąć... zastosuj się do rady ar-g aby to sprawdzić, bo u mnie to będzie to samo stuka właśnie w tym miejscu łączenia z kolumną kierownicy...
BoskiCoolo
Aktywny

Panda: Active Alaska 1.1
Imię: Maciej

Powrót do Mechanika - problemy techniczne