klimatronik nie grzeje

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

klimatronik nie grzeje

Numer postu:#1  Postprzez nicia82 » Pt 0:04, 12 wrz 2014

Mam taki problem. W mojej pandzie wersja Eleganza, przestalo gdzac ogrzewanie. Jest to wersja z klimatronikiem. Nie grzeje w zadnym zakresie temperatury oprócz ustawienia Hi. Na Hi grzeje calkiem ok ale tylko na Hi I na zadnym innym ustawidniu temperatury, nawet jak znize na 32C to odrazu przestaje grzać. Muszs dodac ze uklad nie jsst zapowietrzony. Oba przewody do nagrzewnicy sa gorace wiec jest cyrkulacja plynu. Termostat tez dziala bo silnik ladnie sie grzeje I pozostaje w 90C. Pompa wody byla wymieniana wraz z paskiem jakies 2000 km temu.

Czy mial ktos z was podobna usterke w tym klimatroniku?
nicia82
Świeżak

Panda: 1.2 eleganza 2004
Imię: Tomek

Re: klimatronik nie grzeje

Numer postu:#2  Postprzez Forsaken » Pt 10:24, 12 wrz 2014

A może czujnik temp. jest walnięty?
Obrazek
Forsaken
Klubowicz

Panda: PIII 1.2 8V Lounge 2012
Imię: Piotrek

Numer postu:#3  Postprzez nicia82 » Pt 11:30, 12 wrz 2014

Nie wiem bede musial to sprawdzic. Ale jak. I gdzie jest ten czujnik? Czy to jest ten pod przyciskami od regulacji klimy schowany za taka mala okragla krateczka? Czy jest to gdzies w nagrzewnicy/klime?
nicia82
Świeżak

Numer postu:#4  Postprzez nicia82 » Pt 18:22, 12 wrz 2014

Witam ponownie,
Udalo mie sie zlokalizowac usterke, jest to czujnik temperatury klimy, ktory znajduje sie po prawej stronie calego ukladu. Po wypieciu go silownik ktory przesowa klapkie ktora miesza powietrze cieple z zimnym zaczal dzialac, ruszac sie. Dziala bez tego czujnika ale mysle ze powinienem go wymienic, bo napewno spelnia jakas funkcje. Narazie bede jezdzil bez tego czujnika i zobacze co sie bedzie dzialo.

Czy wiecie jaka powinna byc rezystancja tego czujnika. Po sprawdzeniu go w temp. pokojewej ok 21C czujnik wskazuje 9.6 K ohm
rezystancja spada wraz ze wzrostem temperatury, wiec mam podejzenia ze ten czujnik dziala.

Mam zdjecie tego czujnika,
Obrazek
nicia82
Świeżak

Powrót do Mechanika - problemy techniczne