Pękające zbiorniki wyrównawcze

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Pękające zbiorniki wyrównawcze

Numer postu:#1  Postprzez olo 1 » N 20:25, 29 cze 2014

Mam pytanko,czy zdarzało się wam,że pękały zbiorniczki wyrównawcze?W moim przypadku te gdzie były razem z chłodnicą trzymały się niezależnie od rodzajów płynów chłodzących czy przebiegu,a te co są montowane u góry osobno to albo pęka króciec na odpływie,albo na całym zbiorniku pojawiają się pęknięcia.
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Re: Pękające zbiorniki wyrównawcze

Numer postu:#2  Postprzez Rejmi » N 21:18, 29 cze 2014

pozwole sie kompletnie nie godnic z takim stwierdzeniem - od 11 lat mam stycznosc z panda II oraz z posiadaczami pandy II i pierwszy raz slysze o takiej przypadlosci nie mowiac o tym ze osobiscie nigdy sie nie zetknalem taka usterka w pandzie
Rejmi
Stały bywalec

Panda: Czerwona
Imię: Rejmi

Numer postu:#3  Postprzez bobofrut » N 21:56, 29 cze 2014

Również nie słyszałem o takiej przypadłości, sugerowałbym sprawdzenie płynu lub jego wymianę bo może coś nieodpowiedniego jest tam wlane?
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Panda: 1.1[LPG] | 06' | Active+ | Rosso199
Imię: Patryk

Numer postu:#4  Postprzez olo 1 » N 22:04, 29 cze 2014

Rejmi właśnie dlatego zadaję pytanie o przyczyny,może to być dlatego,że auta jeżdżą po mieście nieraz i po 10 godz.praktycznie bez gaszenia silnika,temperatura jest na maxa?Bo te przy chłodnicy są lepiej chłodzone?Pytam,bo wymieniam ostatnie dwa z zapasów i coraz mniej ich jest w rozsądnych cenach.To fotki jednego i nowego po wymianie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wytrzymują średnio ok.6 mies.
olo 1
Maniak

Numer postu:#5  Postprzez olo 1 » N 22:13, 29 cze 2014

Patryk też tak myślałem,że to od płynu,ale różne już wynalazki tam były włącznie z porządnymi markowymi koncentratami jak i ze sportowym glikolem i paraflu(którego już w serwisie nie mają-leją co innego), co ciekawe z instalacją gaz.wchodzi 5l.,a bez niecałe 4.5l.Dodam,że płyn jest wymieniany regularnie przed każdą zimą(silnik nagrzany,ogrzewanie włączone,spuszczenie,przedmuchanie powietrzem i wymiana)
olo 1
Maniak

Numer postu:#6  Postprzez Kamillo » Pn 1:22, 30 cze 2014

Ja taż pkerwszy raz słyszę ale na fotkach rzeczywiście ciekawie to nie wygląda....
Kamillo
Instruktor

Panda: Seat Ibiza V (KJ)
Imię: Kamil

Numer postu:#7  Postprzez Rejmi » Pn 13:26, 30 cze 2014

olo 1 a nie wydaje Ci sie ze to moze uwalenie przez czyjas ingerencje? bo mi to wyglada tak jakby ktos czyms nawet nieswiadomie dopomogl - krociec... mo ze przez zbyt mocne dociagania opaski? i wtedy jak sie pojawi nawet delikatne pekniecie to jestem w stanie uwierzyc ze pojdzie samo dalej

druga sprawa - po jakiego czorta tak czesto wymieniasz plyn? - w starej zoltej 1.1 zmienilem przez 9 lat i 160 kkm plyn 2 razy - raz jak trzasnalem psa i chlodnica poszla na zlom a drugi raz jak robilem rozrzad i pompe

chlodzenie w pandzie jest wg mnie tak dobrane ze przy sprawnym termostacie nie sposob doprowadzic ten motorek do tego by zrobilo mu sie za cieplo nie mowiac o tym by plastiki wewnatrz komory silnika tak sie nagrzaly by temepratura na nie miala jakis negatywny wplyw
Rejmi
Stały bywalec

Panda: Czerwona
Imię: Rejmi

Numer postu:#8  Postprzez olo 1 » Pn 18:00, 30 cze 2014

Rejmi napisał(a):olo 1 a nie wydaje Ci sie ze to moze uwalenie przez czyjas ingerencje? bo mi to wyglada tak jakby ktos czyms nawet nieswiadomie dopomogl - krociec... mo ze przez zbyt mocne dociagania opaski? i wtedy jak sie pojawi nawet delikatne pekniecie to jestem w stanie uwierzyc ze pojdzie samo dalej

druga sprawa - po jakiego czorta tak czesto wymieniasz plyn? - w starej zoltej 1.1 zmienilem przez 9 lat i 160 kkm plyn 2 razy - raz jak trzasnalem psa i chlodnica poszla na zlom a drugi raz jak robilem rozrzad i pompe

chlodzenie w pandzie jest wg mnie tak dobrane ze przy sprawnym termostacie nie sposob doprowadzic ten motorek do tego by zrobilo mu sie za cieplo nie mowiac o tym by plastiki wewnatrz komory silnika tak sie nagrzaly by temepratura na nie miala jakis negatywny wplyw

1.Co do króćca to wina może leżeć po stronie naprężonego przewodu,ale i tak plastik jest strasznie kruchy
2.Ano dlatego,że auta są strasznie męczone temp.wrzenia ok.110,a zamarzania ok.25 i poza tym nie jest za czysty,olej zmieniam góra co 10 tys.
3.Oj uwierz mi,że można doprowadzić do tego,że nawet koszulki na kablach się sypią ,tak jak i w lampach odbłyśniki blakną
olo 1
Maniak

Powrót do Mechanika - problemy techniczne