Padnięta poduszka amortyzatora?

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Padnięta poduszka amortyzatora?

Numer postu:#1  Postprzez bunio14 » N 23:38, 01 cze 2014

Hej,

Niedawno w Pandzie coś zaczęło dziwnie skrzypieć w lewym przednim kole w czasie jazdy kiedy lekko dodawałem gazu a później go puszczałem gwałtownie, tak żeby samochód szarpnęło. To samo da się słyszeć w czasie zmiany biegów kiedy wysprzęglam i auto trochę traci na prędkości - słyszalne tylko przy małych prędkościach, później za głośno jest żeby coś usłyszeć. Na niektórych wybojach czasami też, np. na przejeździe kolejowym, ale to inny dźwięk niż łącznik. Nie stuka tylko skrzypi.
Wszedłem pod samochód, ruszałem wahaczem i łącznikiem - jak na mój gust wszystko OK.
Przeraziłem się kiedy poruszałem przednim lewym kołem na włączonym biegu i zaciągniętym ręcznym - koło lekko rusza się w przód i w tył i słychać skrzypienie. Kielich na amorze też się lekko rusza jak i cały amortyzator chodzi w przód i w tył.
Nagrałem filmik - kiepska jakość a do tego bardzo trzęsie ale tak to jest jak sie samemu trzyma komórkę i kołem rusza :)
Poradźcie co to żebym mógl naprawić - jeśli to nie skomplikowane to chciałbym sam. Jeśli to faktycznie poduszka to wymienię obydwie ale chyba bez ściągacza do sprężyn się nie obędzie.
A tutaj wspomniany filmik
http://youtu.be/PtfNqXOpNZE

Pomocy! :)
Pozdrawiam,
Filip
bunio14
Stały bywalec

Panda: 1.2 limuzyna [sprzedana] :(
Imię: Filip

Re: Padnięta poduszka amortyzatora?

Numer postu:#2  Postprzez bunio14 » Pn 10:28, 02 cze 2014

No to sam sobie odpowiem - byłem na stacji diagnostycznej i diagnosta stwierdził uszkodzony sworzeń i zerwane silentbloki. W drugim wahaczu sworzeń OK ale tuleje też niezbyt, także wymieniam obydwa. Manual jest, jaką firmę wybrać też wiem - pytanie czy sobie poradzę.
Pozdrawiam,
Filip
bunio14
Stały bywalec

Numer postu:#3  Postprzez olo 1 » Pn 20:04, 02 cze 2014

Trochę żle widać,ale sprawdziłbym jeszcze tylną poduszkę wahacza,a z poduszką też chyba niewesoło bo nie powinna tak latać jak koło jest obciązone
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#4  Postprzez bunio14 » Wt 9:36, 03 cze 2014

Wahacze w drodze, zobaczymy co będzie jak wymienię. Poduszki też zrobię tylko muszę kupić ściągacze do sprężyn
Pozdrawiam,
Filip
bunio14
Stały bywalec

Numer postu:#5  Postprzez bunio14 » Cz 13:06, 05 cze 2014

Już po wymianie - wszystko super, nic nie skrzypi i nie stuka. W następnej kolejności poduszki i łączniki i praktycznie całe zawieszenie z przodu nowe :)
Pozdrawiam,
Filip
bunio14
Stały bywalec

Powrót do Mechanika - problemy techniczne