Stuki z przekładni.

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Stuki z przekładni.

Numer postu:#1  Postprzez szwabu » So 23:02, 24 maja 2014

Temat jakich wiele, ale objawy inne. Otóż mam stuki z układu kierowniczego. Luzów nie ma. Stuk pojawia się przy kręceniu kierownicą pod obciążeniem np. na postoju. Pochodzi z miejsca gdzie kolumna kierownicza wchodzi do przekładni. Kolumna unosi się góra-dół i wtedy słychać stuk. Czy ona ma mieć taki luz osiowy (góra-dół) w tym miejscu? Jeśli tak, to jak wyeliminować to stukanie. Czy kolumna jest jakaś teleskopowa czy co? Pytam, bo moje wcześniejsze samochody zaliczały się do old albo youngtimerów i nie spotkałem się wcześniej z takim rozwiązaniem. Znaczy spotkałem się, ale wszystko tam działało prawidłowo :)
szwabu
Świeżak

Panda: 1.1
Imię: Przemek

Re: Stuki z przekładni.

Numer postu:#2  Postprzez ar-g » Pn 14:44, 26 maja 2014

Ja miałem podobny problem z tym że objawy miałem takie:

- stuki podczas pokonywania nierówności w zawieszeniu (po wymianie końcówek , wachaczy i amortyzatorów z łożyskami amortyzatora podczas szukania przyczyny)

Sam stwierdziłem, że mam jeszcze niewielki luz na drążku kierowniczym - ten koniec co wchodzi w przekładnię kierowniczą pod gumowe osłony.

Jak pojechałem do fachowca od przekładni kierowniczych po stwierdzeniu, że sam nie jestem w stanie wymienić drążka kierowniczego ( potrzebny jest specjalny klucz do jego wykręcenia z kolumny) to fachowiec wzioł autko na kanał sprawdził drążki i powiedział, że to nie jest przyczyną takich wielkich stuków.

Opuścił autku, zagłębił się pod pedały, odchylił wycieraczkę i poruszał osią kolumny kierowniczej ( w kierunku poprzecznym i podłużnym) w tym miejscu gdzie kolumna kierownicza już za złaczką wieloklina, wchodzi w podłogę, wprost do kolumny kierowniczej.

Luz jaki tam miałem (na łożysku głównym przekładni kierowniczej) powodował ruchy boczne osi przekładni o ok 2mm. i generował stuki w zawieszeniu.

Jak to zobaczył to poradził mi od razu pozostawienie autka w warsztacie i natychmiastową wymianę przekładni kierowniczej (przy takim uszkodzeniu łożyska głównego przekładni może dojść do wyrobienia i przeskoczenia zębów w przekładni i autko na zakręcie może pojechać prosto !!!!

Podobno nasze przekładnie lubią się sypać. Moja dożyła tylko 70 tyś km i nie miała śladów uszkodzenia osłon gumowych lub wycieków.

Wolałem nie ryzykować i wymieniłem całą przekładnię kierowniczą na regenerowaną.
Regeneracja przekładni kierowniczej polega na wymianie osłon gumowych , drążków kierowniczych, łożyska głównego i uszczelnień, no i stan listwy zębatej jest każdorazowo sprawdzany czy jeszcze się nadaje i nie ma nadmiernych luzów.

Cena przekładni regenerowanej (1 rok gwarancji bez limitu km) 350 zł + robocizna z ustawieniem zbieżności 200zł= 550 zł całość, ( poza tym zrobił pełną geometrię całego zawieszenia przy mniei i dał mi wydruk z pomiarów do karty gwarancyjnej)

Teraz mam cichutkie zawieszenie jak w nowym autku.

Po zdemontowaniu mojej przekładni oglądałem ją.
Gość zdemontował przy mnie osłony gumowe i zademonstrował mi stan listwy zębatej o łozysku głównym nie wspomnę. Dziękowałem mu wtedy za to że nie pozwolił mi odjechać, uszkodzonym autkiem. Bo oczywiście nie bardzo w to wierzyłem, że może być aż tak żle po 70 tyś km i traktowałem go jako mechanika który chce złapać klienta.
ar-g
Aktywny

Panda: 1.2 Dynamic, 2009r
Imię: Artur

Numer postu:#3  Postprzez Kamillo » N 13:28, 01 cze 2014

i mnie czeka to samo - Panda pójdzie do speca 9 czerwca.
Kamillo
Instruktor

Panda: Seat Ibiza V (KJ)
Imię: Kamil

Numer postu:#4  Postprzez szwabu » Pt 9:11, 13 cze 2014

Dzięki wielkie za podpowiedź. Zaraz to posprawdzam i chyba bez względu na to co zauważę, kupię nową przekładnie czy regenerowaną. Jeszcze tylko tego nie wymieniłem w przednim zawiasie :)
szwabu
Świeżak

Numer postu:#5  Postprzez szwabu » Pn 22:43, 30 cze 2014

Zdiagnozowane. W sobotę wymieniłem przekładnię na nową. Niestety nie wiedziałem, że muszę opuścić sanki, więc Panda się trochę nasłuchała :) A teraz Wam powiem co było ze starą. Odkręciła się nakrętka dociskająca ten wałek który wchodzi w przekładnię od kolumny... No masakra po prostu, że można coś takiego wyprodukować... Efekt był taki, że przy kręceniu kierą wałek raz wchodził a raz wychodził. Stuki były spowodowane uderzaniem wałka o tę właśnie nakrętkę a raczej wkrętkę:) Teraz się pewniej prowadzi, więc pewnie coś tam jeszcze przez to się wyrobiło. Teraz lada dzień geometria. Mam nadzieję, że to już będzie koniec przygód.
szwabu
Świeżak

Powrót do Mechanika - problemy techniczne