Krańcówki - otwieram drzwi i lampka zaczyna się świecić

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Krańcówki - otwieram drzwi i lampka zaczyna się świecić

Numer postu:#16  Postprzez Mich@ł » Wt 10:47, 08 kwi 2014

patryczeknet, w takim razie moim zdaniem najsensowniej jest kupić dwa tylne zamki pod centralny z krańcówkami ;) Bo z tego co piszesz wynika że tylne drzwi nie są podpięte pod alarm więc podpinanie się pod niego nic nie da ;)

Dodatkowo jak byś miał wpięty centralny na tylne drzwi to od razu łatwiej je odblokowujesz bo teraz jak rozumiem musisz wkładać rękę przez górną kratkę czy tylko przez bagażnik (nie śmiać się, nie siedziałem nigdy w Vanie)?
Pozdrawiam,
Michał

Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl oraz forum akwarystyczne
Mich@ł
Profesjonalista

Panda: Panda Actual
Imię: Michał

Numer postu:#17  Postprzez OsiemKilo » Wt 11:19, 08 kwi 2014

albo wiertarka i rżnięcie dziur :swir:
Najsensowniej moim zdaniem byłoby jednak podejść łagodniej do tematu. nie wiercić i wykombinować krańcówki przy kasetach zamków albo włożyć takie od centralnego. Albo jeśli planujesz w bliskiej przyszłości centralny zamek to się wstrzymaj i poczekaj aż będziesz mieć oryginalne kasety. Sam przerabiałem ten temat, tylko że ja poleciałem po grubasie i zrobiłem wszystko jak z fabryki i zyskałem oryginalny centralny zamek z pełną funkcjonalnością, czyli autozamykanie, i sygnalizacja otwartych drzwi.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Numer postu:#18  Postprzez patryczeknet » Wt 13:08, 08 kwi 2014

Sory bo tak nie do końca szczegółowo opisałem jak to u mnie działa.

Więc tak:
-z kluczyka mogę otworzyć lewe i prawe drzwi przednie czyli standard.
-klapę bagażnika mam tylko z kluczyka
-gdy załączę alarm to mogę odtworzyć drzwi ale oczywiście auta już nie odpalę
-gdy zamykam auto z alarmu to zamyka się wszystko czyli przednie drzwi i tylne oprócz bagażnika (tam nie ma alarmu)
-oczywiście gdy otwieram auto z alarmu to też otwierają mi się przednie i tylne drzwi

Chciałbym jeszcze zrobić otwieranie bagażnika przez przycisk to też na pewno będę musiał coś wymienić żeby to zrobić.
O dziwo w standardzie mam krańcówkę bagażnika która pokazuje nawet na liczniku "emotek" który też nie dawno wymieniłem że bagażnik jest otwarty.

Więc teraz już wszystko napisane szczegółowo. Jakie macie propozycje dla mnie?
Najszybciej i najtaniej było by po prostu wywiercić dziury w tylnych drzwiach podłączyć pod lampkę w bagażniku i Ju, ale tak kaleczyć Miśka to tak średnio mi się widzi.
Ale jak wyjdzie mi że będę musiał wybulić trochę więcej kasy na to żeby to zrobić to pewnie okaleczę trochę Miśka i tyle :/

Pisaliście swoje opinie co tam trzeba dokupić itd. Podajcie mniej więcej koszty ile by wyniosło zrobienie czegoś takiego?
+ to otwieranie klapy z przycisku to chyba też trzeba będzie kupić zamek żeby to zrobić, jak byście się orientowali w kosztach to też było by fajnie o jakąś cenę.

Dzięki :)
patryczeknet
Profesjonalista

Panda: Miesiek 2007r. 1.2 VAN + LPG STAG
Imię: Patryk

Numer postu:#19  Postprzez Mich@ł » Wt 13:24, 08 kwi 2014

patryczeknet, czyli masz centralny z tyłu a więc w pierwszej kolejności sprawdź ile kabli wychodzi z tylnych drzwi jeżeli 4 to znaczy że i krańcówki są podpięte i wystarczy tylko wpiąć się w nie z lampką a jeżeli 2 to ja bym zdjął jeszcze boczek drzwi i sprawdził czy przypadkiem nie masz w tylnych kasetach również krańcówek (4 piny w gnieździe).
Pozdrawiam,
Michał

Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl oraz forum akwarystyczne
Mich@ł
Profesjonalista

Panda: Panda Actual
Imię: Michał

Numer postu:#20  Postprzez OsiemKilo » Wt 14:22, 08 kwi 2014

Dokładnie,tak jak napisał Mich@ł, bardzo możliwe, że krańcówki masz w kasetach (jeśli są oryginalne). Co do tylnej klapy to temat już był gdzieś na forum i na allegro taki siłownik ok 50 zł kosztuje. A to, że w Vanie pokazuje otwartą klapę to w sumie logiczne bo oświetlenie bagażnika było w większości vanów montowane fabrycznie.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Numer postu:#21  Postprzez patryczeknet » Wt 17:08, 08 kwi 2014

@OsiemKilo wiesz nie miałem/mam dużo różnych takich podstawowych rzeczy więc ten fakt mnie ucieszył :) W standardzie lampka w bagażniku + krańcówka.
Patrząc ze strony użytkowania Van'a to jest bardzo potrzebne byłe jakie światło w bagażniku, więc pomyśleli :)

Dzięki za info sprawdzę jak ta sprawa wygląda u mnie i najwyżej poradzę się dalej
patryczeknet
Profesjonalista

Numer postu:#22  Postprzez zibi63 » Wt 21:32, 08 kwi 2014

Podepnę się do tematu, jako że z elektryki samochodowej mistrzem nie jestem i wolę zapytać, żeby czegoś nie spaprać. Dlategoteż proszę o wyrozumiałość. Na początku tego tematu poruszany był problem podłączenia krańcowki w prawych drzwiach pasażera (mam actuala 2011 i tam jest krańcówka tylko w drzwiach kierowcy). Chiałbym zrobić to u siebie lecz nie jestem pewien czy dobrze myślę. Otóż w krańcówce lewych drzwi mam dwa przewody - czarny (masa) i zielony (czyli masa po otwarciu drzwi z czarnego). We wtyczce lampki są trzy przewody- czarny (masa na stałe?), czrwono-żółty (+) i zielony (masa z krańcówki po otwarciu drzwi) . Teraz podłączenie z krańcówki dostawionej w drzwiach pasażera- masa najbliższa krańcówki prawych drzwi na jednym wtyku, z drugiego ciągnę do lampki i podpinam pod zielony kabelek (podaje masę z lewej krańcówki po otwarciu drzwi). Czy dobrze kombinuję? Zabezpieczać nie trzeba, bo dostawiam tylko "masową" część instalacji ?
zibi63
Stały bywalec

Panda: Actual 2011
Imię: Zbyszek

Numer postu:#23  Postprzez darkos » Wt 21:44, 08 kwi 2014

Bardzo dobrze. Jak tak zrobisz na pewno będzie działało. Nic nie trzeba zabezpieczać.
darkos
Świeżak

Panda: Panda 2 Niebieska
Imię: Darek

Numer postu:#24  Postprzez patryczeknet » Wt 22:28, 08 kwi 2014

@zibi63 miałem to samo. Krańcówka tylko w drzwiach kierowcy, wczoraj zrobiłem że mam i w drzwiach pasażera.

U mnie Krańcówka lewa posiada 3 kable, te które idą od lampki podsufitki i zostaje 1 czarny i 2 kable się łączą ale nie pamiętam jakie kolory i do krańcówki wchodzą 2 kable (mogę to sprawdzić ale to już jutro jak będziesz chciał).
Więc podłączyłem jeden i drugi kabelek przeciągałem do nowej krańcówki z prawej strony i śmiga tak jak trzeba ;)
patryczeknet
Profesjonalista

Numer postu:#25  Postprzez zibi63 » Wt 22:57, 08 kwi 2014

Nie sprawdzaj patryczeknet, chodziło mi tylko o potwierdzenie słuszności mojego rozumowania , bo przymiarkę w postaci prowizorki już zrobiłem (chciałem się upewnić, czy będzie dobrze). Kabelki i krańcówkę mam przygotowane i na dniach działam. Wielkie dzięki darkos!
zibi63
Stały bywalec

Numer postu:#26  Postprzez darkos » Śr 8:47, 09 kwi 2014

Nie ma za co. A może warto dołożyć też krańcówki do tylnych drzwi. Sposób podłączenia taki sam.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka
darkos
Świeżak

Panda: Panda 2 Niebieska
Imię: Darek

Numer postu:#27  Postprzez patryczeknet » Śr 19:37, 09 kwi 2014

ale wtedy trzeba kaleczyć Miśka. Ale jak kto woli lubi ;)
patryczeknet
Profesjonalista

Numer postu:#28  Postprzez zibi63 » Śr 20:13, 09 kwi 2014

Nie planuję dokładania krańcówek na tył, gdyż jeżdżę często sam lub ewentualnie z żoną (to dla niej to usprawnienie). Tył jest używany bardzo rzadko, dzieci przyjeżdżają tylko na święta . Stąd problemy z piszczącymi tylnimi drzwiami przy otwieraniu- często trzeba je "rozruszać (chyba że jest na to jakiś patent, którego nie znam). Także Panowie dokładam to co jest mi niezbędne i praktyczne w użyciu.
Jeszcze raz dzięki za odzew.
zibi63
Stały bywalec

Numer postu:#29  Postprzez AdaMs » Pt 8:33, 18 kwi 2014

Przesmaruj tylne zawiasy ;) Po zimie też mi piszczały, smarowanie pomogło.
AdaMs
Moderator

Panda: Zuza 1.2 69KM (PIII)
Imię: Mateusz

Numer postu:#30  Postprzez zibi63 » So 14:57, 19 kwi 2014

Co masz konkretnie na myśli AdaMs?.Aplikowałem różne środki - z silikonem i bez silikonu, na zawiasy i wewnątrz przez otwór ogranicznika. Mam wrażenie jednak jakby to było gdzieś w środku (ale może to być tylko wrażenie). Początkowo trzeszczy zaraz po lekkim uchyleniu, jeśli trochę rozruszam , to pozostaje skrzypienie przy lekko otwartych drzwiach (przy niewielkim otwarciu, po przekroczeniu którego przy dalszym otwieraniu nie skrzypi). Miałem też problem z 2 klamkami (wyraźny opór i szczęknięcie przy próbie otwarcia) ale tu pomogło spryskanie zamka spreyem.
zibi63
Stały bywalec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne