1.3 Multijet ciężko odpala.

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

1.3 Multijet ciężko odpala.

Numer postu:#1  Postprzez rozmus111 » Cz 18:54, 16 sty 2014

Witam. Mam ogromny problem z moją Pandą 1. 3 MULTIJET 70 KM a dokładnie chodzi o jej odpalanie w temperaturach około 0 . Zacznę od tego co już wymieniłem.Więc tak .Założyłem nową pompę paliwa bo mechanik stwierdził ,że jest ona zużyta i za długo pracuje . niestety to nie było to . Sprawdziłem wtryski są Ok,założyłem nowy filtr paliwa i nadal Panda nie odpala po zgaśnięciu kontrolki świec żarowych.Odpali dopiero wtedy kiedy przestanie pracować pompa paliwa a trwa to bardzo długo .I tutaj mam pytanie czy są gdzieś jakieś zaworki ,lub jakiś czujnik ,który odpowiada za czas pracy pompy?Pozdrawiam.
rozmus111
Świeżak

Panda: Multijet
Imię: Damian

Re: 1.3 Multijet ciężko odpala.

Numer postu:#2  Postprzez Tetsuro » Cz 20:01, 16 sty 2014

Są to trochę inne rozwiązania jak jak we wcześniejszych autach ale kiedyś były zaworki ciśnieniowe na pompie wtryskowej żeby dawka była odpowiednia na wtryski. Teraz są pompowtryskiwacze , myślę że zasada się nie zmieniła. To może być powodem dłuższej pracy pompy by osiągnąć odpowiednie ciśnienie i wtedy auto odpala. Czy one w nim są i gdzie to nie wiem
Tetsuro
Profesjonalista

Panda: 1.1 + LPG *śnieżynka*
Imię: Dariusz

Numer postu:#3  Postprzez spatz » Cz 20:53, 16 sty 2014

pompka paliwa pracuje 30s.
opisz jak dokładnie ci auto zapala i zapali
czy była podpinana pod komputer?
zacznij od poprawienia masy i styków oraz przekaźnik grzania świec ,np świece na krótko czekasz 5s i zapalasz i jak pali
spatz
Świeżak

Panda: 1.3Multijet
Imię: spatz

Numer postu:#4  Postprzez rozmus111 » Pt 22:04, 17 sty 2014

spatz napisał(a):pompka paliwa pracuje 30s.
opisz jak dokładnie ci auto zapala i zapali
czy była podpinana pod komputer?
zacznij od poprawienia masy i styków oraz przekaźnik grzania świec ,np świece na krótko czekasz 5s i zapalasz i jak pali

Witam. Dzisiaj udało mi się załatwić dostęp do 2 Pand Multijet i tam pompa paliwa pracuje tylko parę sekund .U mnie jest to około 15-20 sekund . Więc przypuszczam ,że problem z tym odpalaniem tkwi właśnie w tym . Wyciągałem również przewód powrotny na pompie i tam od razu po przekręceniu zapłonu idzie mnóstwo paliwa ,dlatego dopytuje o czas pracy pompy , bo gdy u mnie ona się wyłączy to auto odpala bez problemu .
rozmus111
Świeżak

Numer postu:#5  Postprzez OsiemKilo » So 0:48, 18 sty 2014

Po pierwsze dziwi mnie, że Twój mechanik nie sprawdził starej pompy zanim kazał Ci ją wymienić. Przecież można ją sprawdzić na wydajnośc i cieśnienie. Obstawiam, że po dłuższym postoju zapowietrza Ci się układ i nie wykluczałbym tej opcji. Jesteś pewny, że nie ma tam powietrza? Na szynie common rail powinien znajdować się czujnik ciśnienia, który możesz sprawdzić. I jeszcze pytanie na koniec czy po wyłączeniu się pompy paliwa długo musisz kręcić silnikiem przy odpaleniu? U mnie pompa pracuje (podaje z pamięci) tak pomiędzy 7-12 sekund.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Numer postu:#6  Postprzez rozmus111 » So 9:40, 18 sty 2014

OsiemKilo napisał(a):Po pierwsze dziwi mnie, że Twój mechanik nie sprawdził starej pompy zanim kazał Ci ją wymienić. Przecież można ją sprawdzić na wydajnośc i cieśnienie. Obstawiam, że po dłuższym postoju zapowietrza Ci się układ i nie wykluczałbym tej opcji. Jesteś pewny, że nie ma tam powietrza? Na szynie common rail powinien znajdować się czujnik ciśnienia, który możesz sprawdzić. I jeszcze pytanie na koniec czy po wyłączeniu się pompy paliwa długo musisz kręcić silnikiem przy odpaleniu? U mnie pompa pracuje (podaje z pamięci) tak pomiędzy 7-12 sekund.

Gdy pompa się wyłączy odpala od szczału .Gdzie ten czujnik i jak go sprawdzić , co może być przyczyną ,że układ się zapowietrza.
rozmus111
Świeżak

Powrót do Mechanika - problemy techniczne