cykanie silnika

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Numer postu:#16  Postprzez wojtassslg » So 2:03, 19 lut 2011

a ja mam takie pytanie.
Klepie wam zaraz po odpaleniu na zimnego, czy klepie wam nawet po nagrzaniu i jakiejś trasie?
wojtassslg
Klubowicz

Numer postu:#17  Postprzez Complit » So 10:45, 19 lut 2011

Ja mam auto zagazowane i zawory reguluję co 20000 km i też mi coś tam cyka. Ale to normalne w tych silnikach. W lato tak jak piszecie jest ciszej i krócej. Jak zrobię jakąś trasę to silnika prawie nie słychać. A tak już kilka osób mnie się pytało ile koni ma ten diesel? :oops: Ale idzie się do tego przyzwyczaić. Ja założyłem maty pod nogami i w maju zakładam wygłuszenie na maskę i osłonę pod silnik. Może szybciej się będzie grzał i przez to mniej mnie denerwował.
Complit
WOLF HUNTER

Panda: 5.7 HEMI KUNG FU PANDA
Imię: Robert

Numer postu:#18  Postprzez zimny41 » N 18:25, 20 lut 2011

Witam, ........cyka, tyka.klepie............na zimnym i rozgrzanym silniku..........jeśli ktoś z was zna sposób jak to wyciszyć to dajcie znać..........to nie może być TTTM bo posłuchałem silnika innych pand 1.1 i chodzą cichutko aż miło posłuchać ..........macie jakieś pomysły ........czekam cześć.
zimny41
Świeżak

Panda: 169 active 1.1

Numer postu:#19  Postprzez bambrys » Pn 19:09, 21 lut 2011

tak jak pisałem już wcześniej jest przytarty wałek rozrządu mówił mi to gość który pracował w ASO Fiat i wieże w to co mówi bo kolega z pracy zna tego mechanika bardzo dobrze a ma seiczento 1,1 i mówił mu dokładnie to samo , wałek się przyciera jak nie ma przez chwilę smarowania np. po wymianie oleju przy gazujemy auto olej nie dojdzie i przyciera się , powiedział mi że jak mi przeszkadza może zdjąć głowice i zrobić ale to będzie kosztować 800 zł a przecież jak już padnie silnik to kupie cały za 1000 więc gra nie warta świeczki i mówił że można z tym normalnie jeździć bo ludzie robią po 300 tyś z taką usterką ale jak to zwykle bywa ile ludzi tyle teorii spiskowych :D
bambrys
Specjalista

Panda: 1,1 Olimpic klima gaz BRC
Imię: Dawid

Re: cykanie silnika

Numer postu:#20  Postprzez pandamen » Śr 21:39, 20 mar 2013

czesc...
mozecie powiedziec co to jest TTTM?
pandamen
Aktywny

Panda: 1.1
Imię: Zenek

Numer postu:#21  Postprzez zamberek » Śr 21:42, 20 mar 2013

Ten Typ Tak Ma
Obrazek
zamberek
Wymiatacz

Panda: '05 1.1 VAN LPG
Imię: Maciek

Numer postu:#22  Postprzez pandamen » Cz 5:05, 21 mar 2013

:ok:
pandamen
Aktywny

Panda: 1.1
Imię: Zenek

Numer postu:#23  Postprzez mija » Pt 16:02, 22 mar 2013

Kolego Zimny jest nas trochę z okolic EZG i jak chcesz to można się umówić żeby twój silnik wysłuchać ale jeżeli wyeliminowałeś hałas związane z obudowami, plastikami wymieniałeś rozrząd i pasek od alternatora i nie było luzów na łożysku alternatora to pozostaje kwestia zaworów.
Z moich doświadczeń z tym silnikiem, a z kilkoma już miałem styczność wychodzi, że charakterystyczne cykanie z zaworów jakie można zaobserwować w silnikach serii fire jest zależne od użytych materiałów innymi słowy zależy jaki silnik się trafi w niektórych występuje nawet bezpośrednio po kasacji luzu zaworowego, a w niektórych jest nie słyszalny. Nie jest to związane z zatarciem się wałka jak niektórzy tu piszą, a z materiałem z jakiego jest wykonany wałek czasem jest twardszy czasem bardziej miękki. Są Pandy, Punta, Sieny które przejeżdżają na gazie bez regulacji luzu po 100kkm i nie słychać żadnego cykania, a są takie które cykają ciągle.
W moim przypadku mogę podać jako przykład silnik 1,1 MPI którym zrobiłem 140kkm bez regulacji luzu (całość na BP) nigdy nie było żadnych niepokojących odgłosów, oraz silnik 1,2 w mojej pandzie który przy niecałych 80kkm (całość na BP) miał już luzy na wydechowych takie, że autem nie dało się jeździć.
Cykanie może być zależne od jakości użytych płytek do regulacji niektóre mniej niektóre bardziej puchną. Warto regulować luz teraz zimą jednak nie znaczy to że pozbędziemy się cykania często wałek klapie pracując na płytkach zaworowych.
W mojej Pandzie hałasował wieszający się zawór, został wyjęty lekko "opracowany" i przestał się wieszać ale hałas pozostał.
Dodam, że z moich obserwacji wynika, że nie ma tu żadnego wpływu jazda delikatna, lub mniej delikatna super olej i mniej super olej. Jednak przy prawidłowo uregulowanych zaworach po złapaniu temperatury przez silnik cykanie nie powinno być głośne, słyszalne ale nie głośne.
Zapewniam, że całe to cykanie nie ma większego wpływu na żywotność jednostki bo znałem SC VAN 1,1 które dzwoniło jak głupie, zalewane było (najczęściej dolewane) najtańszym mineralnym i zrobiło przebieg ponad 300kkm i jeździło by dalej gdyby nie zaatakowała go latarnia :)

Jedyne co możesz zrobić to upewnić się co do prawidłowości operacji kasowania luzu zaworowego oraz upewnić się, że żaden z zaworów się nie wiesza :)

Jest jeszcze chyba tylko jedna opcja, mogą to nie być zawory a może być czujnik spalania stukowego tylko to wiązało by się z nierówną pracą, brakiem mocy i błędem na kompie (pod warunkiem, że nikt nic nie majstrował przy kompie) ale bardzo wątpię byś pomylił objawy.
mija
Profesjonalista

Panda: 1,2 PB/LPG - 2003R
Imię: Michał

Numer postu:#24  Postprzez zimny41 » So 16:07, 23 mar 2013

Witam, dzięki za wykład. Podobno to wina wałka, ale sam nie jestem pewien na 100% . Zawory były regulowane. silnik pracuje równo, ma moc, nie przerywa , nie ma błędów na kompie, a jak cykał tak cyka i chyba TTTM
zimny41
Świeżak

Numer postu:#25  Postprzez zimny41 » Śr 11:05, 05 mar 2014

Witam, trochę czasu mnie tu nie było ale widzę że nikt tak do końca nie znalazł przyczyny tego cykania w silniku ,..........podejrzewam że TTTM :lol: ....a stwierdzam to po tym że miśkowi nic nie dolega tzn. od wymiany do wymiany oleju nie robie żadnej dolewki ( 12000 km.) mineła zima .........nie było żadnych problemów ( zapalał od kopa, równa praca silnika, brak ubytku oleju, płyn chłodzący w normie - bez ubytku ,jazda i przyśpieszanie ok. ).....a jak sobie cykał na wolnych obrotach tak cyka .
tylko żonka zaczyna narzekać że za ciasno w środku (zwłaszcza jak się szybko rośnie :lol: )
zimny41
Świeżak

Numer postu:#26  Postprzez mija » Śr 22:40, 05 mar 2014

To tylko pogratulować rosnącej żony :)

Widzisz TTTM moja tak cyka, że na spocie pytali się czy nie włożyłem diesla pod maskę :) a auto jeździ dokładnie tak samo jak Twoje dziś dojechało do Krynicy i własnie żona dzwoniła, że jechało jej się super.

Bezawaryjności życzę :)
mija
Profesjonalista

Panda: 1,2 PB/LPG - 2003R
Imię: Michał

Numer postu:#27  Postprzez sandamiano » Pt 22:20, 07 mar 2014

Czasami nie cyka evap? Elektrozawór od pochłaniacza oparów paliwa. W pandorze (1.1) jest przy przepustnicy.
sandamiano
Świeżak

Panda: 1.1 Actual
Imię: Damian

Numer postu:#28  Postprzez JTX » So 16:31, 08 mar 2014

Ja mam podobny problem.
Mi cyka podczas dodawania gazu - przy zamkniętej przepustnicy nic nie cyka.
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem!
Obrazek
JTX
Świeżak

Panda: 1.2
Imię: Jacek

Numer postu:#29  Postprzez Kamillo » N 22:44, 09 mar 2014

Zgadzam się że nie należy panikować. Ale warto na jedną rzecz zwrócić uwagę: w silnikach Fire naszych Pand trzymajmy poziom oleju tak by nie spadał poniżej połowy podziałki na wskaźniku. W przypadku tych silników 1.2 gdzie tylko 2,8 l oleju wchodzi niski poziom tegoż może się bardzo zemścić (oczywiście zbyt wysoki, ponad maximum też)
Kamillo
Instruktor

Panda: Seat Ibiza V (KJ)
Imię: Kamil

Numer postu:#30  Postprzez Marian1234 » Pn 19:53, 05 maja 2014

Może to cyka przekaźnik wtryskiwacza mi tak kiedyś ktoś powiedział bo w puncie to samo bardziej się to objawia jak jest zimno a jak się jedzie i się silnik rozgrzeje to znika.
Marian1234
Świeżak

Panda: w planach
Imię: Mario

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne