1.3mjet cieknie przy metalowym przewodzie wysokieg ciśnienia

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

1.3mjet cieknie przy metalowym przewodzie wysokieg ciśnienia

Numer postu:#1  Postprzez maruder » N 22:42, 10 maja 2015

Witajcie. Wziąłem się za uszczelnianie pompy wysokiego ciśnienia. Poskładałem wszystko do kupy, chciałem sprawdzić jak to działa i pojawiła się nieszczelność w miejscu mocowania metalowego przewodu wysokiego ciśnienia do pompy. Tam jest metalowa nakrętka, próbowałem ja docisnąć ile się da i niestety nie pomaga. Nie zauważyłem, żeby gdzieś przewód pękł. Nie znalazłem też żadnej podkładki. Odkręcałem kilkukrotnie, dociskałem z różnych stron i też nie pomaga. Czy pozostaje tylko wymiana całego przewodu z nakrętką i tym gniazdem co jest wkręcone do pompy? No bo jak wymienię sam przewód albo gniazdo to może wystąpić jakaś mikroskopijna nieszczelność a wysokie ciśnienie będzie wywalać ropę. A może by jakoś to doszlifować i dopasować? :)
maruder
Świeżak

Panda: 1.3 multijet
Imię: mar

Re: 1.3mjet cieknie przy metalowym przewodzie wysokieg ciśni

Numer postu:#2  Postprzez michal.ol1 » Pn 15:12, 11 maja 2015

witam,
To nie jest układ, przy którym każdy może sobie od tak pogrzebać. Powinno się z tym jechać do specjalistycznego serwisu... Najmniejszy paproch jaki Ci się od układu dostanie może uszkodzić wtryskiwacz, a sam się przekonałem, że jego regeneracja nie należy do najtańszych... Jeśli już sam się zacząłeś z nim bawić to pomiędzy przewodem a króćcem pompy powinna być mała uszczelka (coś w stylu takiej, jaka jest w nakrętkach węży prysznicowych) bo to połączenie samo z siebie zawsze będzie nieszczelne niezależnie jak mocno to ściśniesz ;)
michal.ol1
Specjalista

Panda: 1.3 MultiJet
Imię: Michał

Powrót do Mechanika - problemy techniczne