Wymiana nagrzewnicy

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Wymiana nagrzewnicy

Numer postu:#1  Postprzez bunio14 » N 22:03, 12 kwi 2015

Hej,

Przy okazji sprzątania chyba odkryłem gdzie mi się ostatnio podziewał płyn chłodzący - od strony kierowcy powódź pod wycieraczką. Na 99,9% nagrzewnica.
Czytałem trochę postów o nagrzewnicy ale manuala brak - czy naprawdę trzeba odkręcać drzwi itd??
Gdyby ktoś miał taką wymianę za sobą i mógł się podzielić wiedzą praktyczną jak się za to zabrać - jakieś schematy gdzie dokładnie to ustrojstwo jest itd, rysunki, screeny z epera, cokolwiek to będę bardzo wdzięczny.

Aha, jeszcze jedno - czy nagrzewnice są dokładnie takie same dla wszystkich wersji silnikowych niezależnie od tego czy jest klima czy nie?
Moim zdaniem tak ale gdyby ktoś mądrzejszy mógłby mi potwierdzić.

Dziękuje z góry!
Pozdrawiam,
Filip
bunio14
Stały bywalec

Panda: 1.2 limuzyna [sprzedana] :(
Imię: Filip

Re: Wymiana nagrzewnicy

Numer postu:#2  Postprzez bunio14 » Śr 11:33, 27 maja 2015

Sam sobie odpowiem - po małej przerwie urlopowej wziąłem sie za wymianę. Dostęp nie jest zły, porobiłem trochę fotek to popełnie później manual. Żadnych drzwi się nie ściąga, wystarczy obudowę środkową odkręcić, poluzować deskę i tyle. 30min pracy max.
Na chwilę obecną poległem bo mimo wymiany nagrzewnica leje na łączeniu - próbowałem z innymi oringami i ciągle to samo - dziś wycieczka do Fiata po zakup oryginalnych oringów bo są troche inne - nie okrągłe ale spłaszczone. Mam nadzieję, że się uda bo wczoraj w przypływie złości zalałem wszystko silikonem ale dalej cieknie :)
Pozdrawiam,
Filip
bunio14
Stały bywalec

Panda: 1.2 limuzyna [sprzedana] :(
Imię: Filip

Re: Wymiana nagrzewnicy

Numer postu:#3  Postprzez bunio14 » So 1:00, 13 cze 2015

Autko już dawno naprawione, przy okazji popełniłem manual:

WYMIANA NAGRZEWNICY
Pozdrawiam,
Filip