Dziwny odgłos silnika "na zimno"

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Dziwny odgłos silnika "na zimno"

Numer postu:#1  Postprzez yellow_car » Pt 13:13, 13 lut 2015

Witajcie,

Oto i pojawił się kolejny mały problem z Żółtkiem ... jak odpalam silnik (jak jest zimny) prze kilka ładnych kilometrów słyszę przy przyspieszaniu jakbym miał turbinkę ... silnik 1,2 bez LPG ... takie terkotanie ... po jakimś tam rozgrzaniu dźwięku nie słyszę ... ewentualnie jest bardzo cichutki. Czy to moga być zawory ... może macie inny pomysł?

Pozdro
yellow_car
Świeżak

Panda: My Life

Re: Dziwny odgłos silnika "na zimno"

Numer postu:#2  Postprzez 147mariusz147 » Pt 17:54, 13 lut 2015

A kiedy ostatnio miałeś regulowane zawory ? Nikt tu niestety nie usłyszy tego co chcesz przekazać
147mariusz147
Aktywny

Panda: 1.2 mpi 69hp 2011
Imię: Mariusz

Numer postu:#3  Postprzez Romix13 » Pt 20:00, 13 lut 2015

Jak dasz radę nagrać dźwięk to wrzuć tu linka i może coś wydumamy, bo w zależności od rodzaju tego dźwięku przyczyn może być wiele.
Po domysłach na razie można tylko gdybać, że łożyska na alternatorze, lub pompa wodna, napinacz czy klekoczące zawory.. ???
U mnie też jakby wyrczy dosyć wysokim gwizdem już drugi rok, cały czas myślałem że to alternator, który i tak już musiałem wymienić.
Po wymianie dalej gwizda, ale już wiem że na 90% to pompa wodna.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#4  Postprzez pudzianek89 » Pt 21:04, 13 lut 2015

Powodòw może być wiele, ale dzwiek "turbinki" moze powodowac: dolot, lozyska alternatora klimy itp lub skrzynia. U mnie slychac to ostatnie.
pudzianek89
Świeżak

Panda: van
Imię: Kuba

Numer postu:#5  Postprzez olo 1 » Pt 22:04, 13 lut 2015

Jeśli to występuje tylko tak jak piszesz obstawiłbym:zawory do regulacji,olej gęsty,słabe ciśnienie na zimnym silniku lub przytkane kanały olejowe.Pytanie o pokrywę zaworów,czy masz zakręcany korek?Jeśli tak to zrywka pokrywy i sprawdzenie kanałów olejowych(są w pokrywie),następnie olej :jaki i jak często był wymieniany,może sam wałek rozrządu też być wytarty,ale wtedy to raczej cały czas słychać.
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#6  Postprzez yellow_car » Pn 14:28, 16 lut 2015

yellow_car napisał(a):Witajcie,

Oto i pojawił się kolejny mały problem z Żółtkiem ... jak odpalam silnik (jak jest zimny) prze kilka ładnych kilometrów słyszę przy przyspieszaniu jakbym miał turbinkę ... silnik 1,2 bez LPG ... takie terkotanie ... po jakimś tam rozgrzaniu dźwięku nie słyszę ... ewentualnie jest bardzo cichutki. Czy to moga być zawory ... może macie inny pomysł?

Pozdro

I już wiadomo co to było ... wywaliło jedna śrubę mocowania kolektora wydechowego i jak było zimny do dawał efekt ... jak ciepły ... nie dawał ...
yellow_car
Świeżak

Panda: My Life

Numer postu:#7  Postprzez Lukasz » Pn 15:17, 16 lut 2015

jak rozpędzisz samochód np do 40-60km/h wbij bieg 1 TRZYMAJĄC WCIŚNIETE SPRZĘGŁO PRZEZ CAŁY CZAS DO KOŃCA i nie puszczaj go. Jeśli w tym momencie usłyszysz ŁUUUUUUuuu to łożysko oporowe sprzęgła do wymiany, w pandzie bardzo szybko owe łożysko się odzywa. I nie zapomnij potem wrócić na "odpowieni bieg" bo głowe o szybe rozwalisz :P
Lukasz
Przyjaciel klubu

Panda: Abarth 500 EsseEsse 160KM '10 + Alfa Romeo MiTo 1.4tb 155KM '08
Imię: Łukasz

Numer postu:#8  Postprzez morpheus1581 » So 12:56, 22 kwi 2017

Romek czy u Ciebie okazało się ze to pompa?
U mnie po odpaleniu na zimnym silniku słychać metaliczny dźwięk. Po nagrzaniu się ustaje. Obstawiam że to pompa albo altek. Muszę tylko to zdiagnozować.
Nie chce się na koszta narażać.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia
Imię: Marcin

Powrót do Mechanika - problemy techniczne