alternator wymiana badz naprawa

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

alternator wymiana badz naprawa

Numer postu:#1  Postprzez maciek198810 » N 16:37, 03 lis 2013

Witam mam pytanie czy mozna wymienic alternator na mocniejszy? mam ten podstawowy gdyz mam auto biede,czasem przy odpalaniu rano piszczy po zapaleniu przez chwile pasek wymieniony na nowy i dalej to samo.. Pytam bo mam wrazenie ze moj altenator czasem nie nadaza z ladowaniem jak nastawie glosno muzyke dmuchawa na 3-4 swiatla i stojac na swiatlach widze jak delikatnie mrugaja mi swiatla i moje pytanie dotyczy altenatora czy da sie zamontowac wiekszy wykorzystujac obecny pasek klinowy inaczej mowiac zalozyc alternator od bogatrzej wersji z klima czy wspomaganiem....Co mozecie mi poradzic w tej sprawie zeby mi nie brakowalo pradu? boje sie az tube i wzmacniacz ladowac gdyz wiem ze bedzie jeszcze gorzej...
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW jak cos :)
maciek198810
Aktywny

Panda: 1.1 8v van 2003 Niebieska
Imię: Maciej

Re: alternator wymiana badz naprawa

Numer postu:#2  Postprzez Camcioo » N 18:24, 03 lis 2013

Polecam zmierzenie jakie jest ładowanie ;) Będziesz wiedział czy to wina altka czy całej instalacji :P Słaby aku też będzie miał podobne objawy
Tu masz tabelkę jakie altki występują :)
Obrazek
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne :ok:
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Camcioo
Moderator

Panda: Czarnula / Bravo 1.4 t-jet
Imię: Kamil

Numer postu:#3  Postprzez pitt_99 » N 18:49, 03 lis 2013

Ja się zastanawiam, czy da się przewidzieć nadchodzący kres altka.
Da się to jakoś rozpoznać, czy trzeba się liczyć z faktem, że będąc 200 km od domu skończy się jego życie i basta.
pitt_99
Stały bywalec

Panda: II Actual 1.1 LPG
Imię: Piotr

Numer postu:#4  Postprzez rosomak2 » N 19:11, 03 lis 2013

Ciężko jest przewidzieć ja miałem w seicento podjechałem pod dom,auto postało parę godz,wsiadam odpalam a tu kontrolka,brak ładowania:)akurat u mnie dioda poszła:/Podłącz miernik i sprawdź czy ładuje i jakim prądem i napięciem:)!Alternator jest przeznaczony pod all odbiorniki ,które masz nie dawaj innego.Tak w\g mnie;)!
rosomak2
Aktywny

Panda: Panda IV Hybryd SPORT
Imię: Janusz

Numer postu:#5  Postprzez mich43l » N 19:50, 03 lis 2013

a kolega ma może tubę basową ? co do paska to trzeba kupić mniejszy o 1-2 mm i dobrze naciągnąć problem powinien zniknąć
ELM 327
Interfejs Tartarini
mich43l
Stały bywalec

Panda: 1.1 8V + Tartarini TEC99
Imię: Michał

Numer postu:#6  Postprzez maciek198810 » N 20:21, 03 lis 2013

Kolego mam prozbe moglbys wstawic pelny skan tej strony? ja do swojej pandy nie dostalem zadnej ksiazki a z tego co widze twoja posiada konkretna wiedze.Chcialbym tez zobaczyc jakie wchodzily w wersji z klima czy wspomaganiem a co z kolem pasowym bede musial cos jeszcze zrobic zeby zamontowac ten mocniejszy?? z tego co mi wiadomo to wersje z klima czy wspomaganiem mialy mocniejsze alternatory i aku o poj 50 ah ewentualnie jaka maksymalna pojemnosc moze miec aku jesli swoj bede musial wymienic tej zimy? powod? jak jest zimniej to slabo kreci jak rano zapalam

tuby nie mam wlasnie ale przy 4 glosnikach na pokladzie pod radio i dosc glosno nastawione to swiatla przygasaja lekko wiec pomyslalem ze jak wstawie mocniejszy alternator to lepiej bedzie ladowac przy takim obciazeniu.Byc moze bede musial jeszcze aku wymienic i wstawil bym 50-tke ale wiem ze max na altek mozna dac 10 % wiecej pojemnosci niz pierwotny aku obecnie mam jakis premium 44ah 360A i ma juz 3 lata rano zapalajac przygasaja mi ostro kontrolki na desce....martwie sie po prostu czy pewnego dnia po pracy odpale auto wogole albo czy bedac w trasie nie zaswieci sie brak ladowania,podczas wymiany paska pokrecilem kolem i slyszalem wyrazny szum z alternatora...pasek firmy skf dobrany wlasciwie do kola alternatora. Czy wystarczy ze kupie sam alternator czy bede musial jakas lape do niego dokupic? i co z paskiem klinowym???
Ostatnio edytowano Cz 19:44, 07 lis 2013 przez Deacon, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Scalono posty.
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW jak cos :)
maciek198810
Aktywny

Panda: 1.1 8v van 2003 Niebieska
Imię: Maciej

Numer postu:#7  Postprzez mich43l » N 20:49, 03 lis 2013

łożyska się zużyły i teraz hałasują , pasek dobrze naciągnięty nie ma prawa się ślizgać, sprawdź multimetrem następnym razem napięcie na akumulatorze podczas tego momentu mrugania i na odpalonym silniku bez włączonych świateł muzyki i nawiewu
ELM 327
Interfejs Tartarini
mich43l
Stały bywalec

Panda: 1.1 8V + Tartarini TEC99
Imię: Michał

Numer postu:#8  Postprzez ciopik » N 21:43, 03 lis 2013

Tak ja pisze @mich43l łożyska albo to co było w mojej bravce czyli peknieta obudowa alternatora co powodowało piski, zmienne ładowanie aż w końcu nic tylko zapaloną kontrolkę ładowania
ciopik
Aktywny

Panda: 1.2
Imię: Marek

Numer postu:#9  Postprzez bunio14 » Pn 16:24, 04 lis 2013

Jak slabo rano kreci to zdecydowanie akumulator się kończy. Kolejna kwestia - na jakich dystansach jeździsz? Może aku nie zdąży się doładować.
Rozważ instalację świateł dziennych LED jak jeździsz np. 5km do pracy dziennie.
Ze skanu książki wynika, że alternatory te same oprócz MultiJeta - nie kombinowałbym ze zmianą altka tylko upewnił się, że ten który masz jest w dobrej kondycji. Wszystko powinno śmigać jak ta lala - jeśli lekko przygasają Ci światła - może regulator napięcia szwankuje?
Pozdrawiam,
Filip
bunio14
Stały bywalec

Panda: 1.2 limuzyna [sprzedana] :(
Imię: Filip

Numer postu:#10  Postprzez Romix13 » Cz 14:39, 07 lis 2013

Masz akumulator w nie najlepszej formie 8) 3 lata to już trochę , zwłaszcza że go wysilasz dużym obciążeniem audio. Zmierz ładowanie aku z altka, jak będzie słabe to przyglądnij się altkowi czy nie pęknięty gdzieś od spodu, jak będzie ok to zostaw altka w spokoju. Wypnij akumulator na noc i podładuj prostownikiem. Powinieneś jeszcze wykrzesić co nie co z niego przed zimą, chyba że za tydzień, dwa ponownie padnie to wtedy akumulator do wymiany. Taka sugestia jak masz dużo odbiorników prądu to kup 50Ah akum. Ten altek o ile jest sprawny spokojnie wydoli ,pod warunkiem że robisz dłuższe przebiegi a nie po +- 3km. 8)
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Powrót do Mechanika - problemy techniczne