olej 5w50 do pandy 1.1

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

olej 5w50 do pandy 1.1

Numer postu:#1  Postprzez lu8765 » Cz 14:51, 17 paź 2013

Czy mogę do pandy 1.1 wlać olej 5w50? Autko dopiero kupiłem - było jeżdżone na 5w40 i planuję założenie lpg więc wymyśliłem sobie 5w50 pod wyższą temperaturę pracy, tylko pytanie czy 1.1 jest silnikiem ciasno spasowanym?
lu8765
Świeżak

Panda: II
Imię: Łukasz

Re: olej 5w50 do pandy 1.1

Numer postu:#2  Postprzez rosomak2 » Cz 16:31, 17 paź 2013

to chyba powinno Ci naświetlic sprawe:
Klasyfikacja lepkości SAE wyróżnia sześć klas olejów letnich i sześć klas olejów zimowych. Najczęściej mamy do czynienia z olejami silnikowymi wielosezonowymi, opisywanymi
przez dwie wartości przedzielone myślnikiem, np. „5W-40”.
• Cyfry poprzedzające "W" (W: Winter = Zima), oznaczają płynność w niskiej temperaturze.
Im mniejsza liczba, tym niższa może być temperatura otoczenia, w jakiej dany olej
może być stosowany. Oleje oznaczone symbolami 0W, 5W 10W gwarantują łatwy rozruch silnika oraz szybki dopływ środka smarnego do wszystkich punktów silnika, nawet w bardzo niskich temperaturach.
• Cyfry znajdujące się po "-", oznaczają lepkość w wysokiej temperaturze. Im większa cyfra, tym wyższa może być temperatura otoczenia, przy której olej nie traci swych właściwości smarnych. Oleje o symbolach 40, 50 i 60 zapewniają właściwe smarowanie silnika
w coraz wyższych temperaturach.
rosomak2
Aktywny

Panda: Panda IV Hybryd SPORT
Imię: Janusz

Numer postu:#3  Postprzez wojtassslg » Cz 16:49, 17 paź 2013

tak, co to znaczy ciasno spasowanym?
wojtassslg
Klubowicz

Numer postu:#4  Postprzez lu8765 » Cz 16:54, 17 paź 2013

http://www.auto-swiat.pl/1-jaki-olej-wlac
ten artykuł rozjaśnia sprawę jeszcze lepiej - ponawiam pytanie - czy 1.1 jest silnikiem ciasno spasowanym?
ciasno spasowany - definicji nie znam -chodzi mi o to że w przypadku gdy zaleję go 5W50 to przy ciasnym spasowaniu gruby film olejowy stworzy nadmierne opory w silniku a pandy 1.1 nie będę kręcił do odcięcia tym bardziej z gazem w przyszłości.
Jak już pisałem wyżej wymyśliłem sobie 5W50 pod wyższą temp. pracy z lpg - czy to dobry pomysł?
lu8765
Świeżak

Numer postu:#5  Postprzez rosomak2 » Cz 18:31, 17 paź 2013

W/g mnie nie dobry pomysł.
rosomak2
Aktywny

Panda: Panda IV Hybryd SPORT
Imię: Janusz

Numer postu:#6  Postprzez lu8765 » Cz 20:54, 17 paź 2013

WuHaYgrek - uzasadnij
lu8765
Świeżak

Numer postu:#7  Postprzez Tetsuro » Cz 21:26, 17 paź 2013

Ja powiem tak . Do pandy zalecany olej to 10w40 . Dawno temu miałem robiony remont silnika ANDORIA w którym zalecano olej mineralny, chciałem być mądrzejszy i wlałem po remoncie mobil 5w50 , przejechałem z 1000 km i z silnika został złom ( pozrywało tuleje )
Tetsuro
Profesjonalista

Panda: 1.1 + LPG *śnieżynka*
Imię: Dariusz

Numer postu:#8  Postprzez mija » Cz 21:44, 17 paź 2013

Tetsuro napisał(a):Ja powiem tak . Do pandy zalecany olej to 10w40 . Dawno temu miałem robiony remont silnika ANDORIA w którym zalecano olej mineralny, chciałem być mądrzejszy i wlałem po remoncie mobil 5w50 , przejechałem z 1000 km i z silnika został złom ( pozrywało tuleje )

Czyli źle złożyłeś silnik po remoncie i tyle. Lepszy olej nie szkodzi, za to gorszy owszem w stronę lepszego po remoncie można i warto pójść. Zalewanie silnika bardziej gęstym olejem niż zalecany przez producenta to błąd. Czyli do silnika Pandy zalewanie oleju 15w60 to duży błąd, a zalewanie 5w40 lub 5w50 nie może silnikowi zaszkodzić. Wartość 50 ma sens jeżeli jeździmy szybko lub w korkach w duże upały latem, wartość dla niskich temperatur na poziomie 0-5 zapewnia łatwiejsze odpalanie w warunkach tęgiego mrozu. Właśnie dlatego w rosyjskich mrozach procedura odpalania ZIŁA przewidywała podgrzewanie silnika lutlampą.

Ja do Pandy leję 5W50, Hondy 0W40, Toyoty 5w40 i uważam, że są to prawidłowo dobrane wartości do jakości silnika i jego potrzeb, marka jest kwestią drugorzędową.

Jeżeli przejrzycie instrukcję Pandy to zalecany olej Selenia 10w40 jest podany dla danych warunków eksploatacji pojazdu i zaleca się dobranie innego oleju w zależności od tego w jakiej temperaturze silnik będzie pracował.

Często zapominamy o dobraniu oleju do silnika i warunków w jakim będzie jeździł, standardowo zalecany parametr nie jest najistotniejszy.
mija
Profesjonalista

Panda: 1,2 PB/LPG - 2003R
Imię: Michał

Numer postu:#9  Postprzez Lukasz » Cz 23:23, 17 paź 2013

Każdy pomysł jest IDIOTYCZNY I DURNY lania oleju NIE PRZEZNACZONEGO PRZEZ PRODUCENTA DO DANEGO SILNIKA, Mirek handlarz leje gęściejsze żeby podrasowac (nie kopcenie, cichsza praca) :)

NALEJ TAKI JAKI ZALECA PRODUCENT!! (nie koniecznie selenia - moze byc inny producent, ważne żeby było spełnione np. 10W40)

I nie kombinujcie juz ludzie bo tylko sobie krzywde robicie, a mnie w dupie ściska :strzal:
Lukasz
Przyjaciel klubu

Panda: Abarth 500 EsseEsse 160KM '10 + Alfa Romeo MiTo 1.4tb 155KM '08

Numer postu:#10  Postprzez lu8765 » Pt 8:12, 18 paź 2013

Lukasz napisał(a):Każdy pomysł jest IDIOTYCZNY I DURNY lania oleju NIE PRZEZNACZONEGO PRZEZ PRODUCENTA DO DANEGO SILNIKA

No to jak jest w końcu? Bo zawsze mi podchodziła teoria że olej dobieramy pod warunki pracy. W instrukcji jest 10W40 lub 5W40 lub 5W30 w niższych temp., ale skoro był zalewany 5W i teraz przed wymianą jest czyściutki to nie zaleję teraz 10W bo to kompletnie bez sensu.Skoro silnik ma wyższą temp. pracy przy lpg to czemu nie zalać W50 skoro tworzy grubszy film olejowy i lepiej chłodzi silnik?
Lukasz napisał(a):Mirek handlarz leje gęściejsze żeby podrasowac (nie kopcenie, cichsza praca)

Wyższa lepkość nie zawsze oznacza wyższą gęstość.
mija napisał(a):Ja do Pandy leję 5W50

Zauważyłeś może wyższe spalanie po zalaniu W50?
Co do ściskania w dupie to nie ma się czym stresować :D , chyba po to jest forum żeby wymieniać info, a ja tylko spytałem czy 1.1 jest ciasno spasowany? :D gdybym zadał tylko to pytanie to pewnie nie było by problemu, ale niepotrzebnie wtrąciłem jeszcze te oleje no i wyszła kicha :D
lu8765
Świeżak

Numer postu:#11  Postprzez Tetsuro » Pt 10:09, 18 paź 2013

Silnik o którym pisze był remontowany przez producenta i ze względu na olej reklamacja odrzucona :(
Tetsuro
Profesjonalista

Numer postu:#12  Postprzez mija » Pt 11:04, 18 paź 2013

Lukasz napisał(a):Każdy pomysł jest IDIOTYCZNY I DURNY lania oleju NIE PRZEZNACZONEGO PRZEZ PRODUCENTA DO DANEGO SILNIKA, Mirek handlarz leje gęściejsze żeby podrasowac (nie kopcenie, cichsza praca) :)

NALEJ TAKI JAKI ZALECA PRODUCENT!! (nie koniecznie selenia - moze byc inny producent, ważne żeby było spełnione np. 10W40)

I nie kombinujcie juz ludzie bo tylko sobie krzywde robicie, a mnie w dupie ściska :strzal:

To nie jest kombinowanie to jest myślenie, fiat jak byk pisze o tym że do pandy można lać oleje w zależności od warunków pracy. Nie wiem o co Cie ściska jeżeli Ci temat przeszkadza to nie musisz w nim uczestniczyć (nie wskazane są też wulgarne określenia których używasz).

Tetsuro napisał(a):Silnik o którym pisze był remontowany przez producenta i ze względu na olej reklamacja odrzucona :(

To jakim olejem był zalewany, że odmówiono reklamacji musiał nie spełniać normy API bo jak już wspomniałem norma lepkościowa SAE może być dobierana w zależności od warunków eksploatacji auta? Ciekaw jestem też jak to sprawdzili?

http://autogeorg.bx.pl/files/Normy%20wszystkie.pdf

lu8765 napisał(a):Zauważyłeś może wyższe spalanie po zalaniu W50?

Nie oczywiście, ze nie W50 powoduje, że w upały w mieście albo na trasie, z przyczepa etc. mamy nadal dobre smarowanie. Spalanie bez zmian jak zwykle za dużo:(

Jeżeli przed wymianą oleju stary jest bardzo czysty i świeży sprawdził bym zawory wydechowe chyba, że silnik wykazuje się równą pracą, pełną mocą i dobrze wchodzi na obroty. Jak jeździsz na gazie to olej jest trochę czystszy tak zauważyłem ale jeżeli po 15k jest całkiem czysty to by mogło wskazywać na zawory wydechowe.
mija
Profesjonalista

Panda: 1,2 PB/LPG - 2003R
Imię: Michał

Numer postu:#13  Postprzez Tetsuro » Pt 11:29, 18 paź 2013

To było ze 20 latek do tyłu :P więc za bardzo nie pamiętam , ale miałem zalać bodajże superolem a wlałem mobil1 5w50 bo stwierdziłem że po remoncie warto ,jednak nie było warto. Może i źle zmontowali silnik ale olej wlany był inny i straciłem mase kasy. Teraz mam nauczkę i jeśli producent pisze 10 w40 to taki wlewam i raczej firmowy nie jakieś wynalazki. Warunek oczywiście że silnik oleju nie bierze bo jeśli zatrzyna brać to zmieniam na 15w40 .Stosuje za to dodatki od wielu lat jak militec czy motorlive ( chyba dobrze napisałem) i mam 0 problemów , nie zdarzyło mi się żeby silnik brał olej( wyjątek - jeśli już taki kupiłem )
Tetsuro
Profesjonalista

Numer postu:#14  Postprzez lu8765 » Pt 13:44, 18 paź 2013

mija napisał(a):Nie oczywiście, ze nie W50 powoduje, że w upały w mieście albo na trasie, z przyczepa etc. mamy nadal dobre smarowanie. Spalanie bez zmian jak zwykle za dużo:(

Jeżeli przed wymianą oleju stary jest bardzo czysty i świeży sprawdził bym zawory wydechowe chyba, że silnik wykazuje się równą pracą, pełną mocą i dobrze wchodzi na obroty. Jak jeździsz na gazie to olej jest trochę czystszy tak zauważyłem ale jeżeli po 15k jest całkiem czysty to by mogło wskazywać na zawory wydechowe.

Dzięki - wchodzę w W50. Z tym "czyściutkim" to trochę przesadziłem - jest normalny, silniczek też cyka ładnie, zazwyczaj w ogladanych egzemplarzach przy kupnie jest zupa bo przed sprzedaża niechluje stwierdzaja że szkoda wymieniać i to mnie w.........nerwia :D
lu8765
Świeżak

Numer postu:#15  Postprzez Lukasz » Pt 20:04, 18 paź 2013

Napisalem jasno, taki jaki zaleca producent. Jesli jezdzisz w arktycznych mrozach caly rok to lej inny zgodnie ze specyfikacja :) z reszta o ile jest ci znana tematyka oleju to olej gestosc i lepkosc ma w - jak i + bardzo zblizona :) odsylam chociazby na YT celem sprawdzenia jak z naczyn sie olej wylewa przy -20 i przy + 20 :) polska to klimat sredni - czyli olej usredniony zalecany przez producenta. A sciska mnie kombinowanie :)
Lukasz
Przyjaciel klubu

Panda: Abarth 500 EsseEsse 160KM '10 + Alfa Romeo MiTo 1.4tb 155KM '08

Następna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne