Tetsuro napisał(a):Ja powiem tak . Do pandy zalecany olej to 10w40 . Dawno temu miałem robiony remont silnika ANDORIA w którym zalecano olej mineralny, chciałem być mądrzejszy i wlałem po remoncie mobil 5w50 , przejechałem z 1000 km i z silnika został złom ( pozrywało tuleje )
Lukasz napisał(a):Każdy pomysł jest IDIOTYCZNY I DURNY lania oleju NIE PRZEZNACZONEGO PRZEZ PRODUCENTA DO DANEGO SILNIKA
Lukasz napisał(a):Mirek handlarz leje gęściejsze żeby podrasowac (nie kopcenie, cichsza praca)
mija napisał(a):Ja do Pandy leję 5W50
Lukasz napisał(a):Każdy pomysł jest IDIOTYCZNY I DURNY lania oleju NIE PRZEZNACZONEGO PRZEZ PRODUCENTA DO DANEGO SILNIKA, Mirek handlarz leje gęściejsze żeby podrasowac (nie kopcenie, cichsza praca)
NALEJ TAKI JAKI ZALECA PRODUCENT!! (nie koniecznie selenia - moze byc inny producent, ważne żeby było spełnione np. 10W40)
I nie kombinujcie juz ludzie bo tylko sobie krzywde robicie, a mnie w dupie ściska
Tetsuro napisał(a):Silnik o którym pisze był remontowany przez producenta i ze względu na olej reklamacja odrzucona
lu8765 napisał(a):Zauważyłeś może wyższe spalanie po zalaniu W50?
mija napisał(a):Nie oczywiście, ze nie W50 powoduje, że w upały w mieście albo na trasie, z przyczepa etc. mamy nadal dobre smarowanie. Spalanie bez zmian jak zwykle za dużo:(
Jeżeli przed wymianą oleju stary jest bardzo czysty i świeży sprawdził bym zawory wydechowe chyba, że silnik wykazuje się równą pracą, pełną mocą i dobrze wchodzi na obroty. Jak jeździsz na gazie to olej jest trochę czystszy tak zauważyłem ale jeżeli po 15k jest całkiem czysty to by mogło wskazywać na zawory wydechowe.
Powrót do Mechanika - problemy techniczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości