Żółta kontrolka silnika

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Żółta kontrolka silnika

Numer postu:#1  Postprzez pelaska85 » Cz 13:37, 15 sie 2013

witam dzisiaj rano wyjechaliśmy w trasę jechaliśmy do Łodzi,zrobiliśmy sobie postój w okolicach Łęczycy na stacji paliw widmo :) i w momencie gdy z niej wyjechaliśmy zapaliła się żółta kontrolka silnika,w książce pandy wyczytałem ze to może być problem z wtryskami,żona jak jechała to twierdziła ze momentami autko tak jak by nie miało siły jechać i silnik nie ciągnie tak jak wcześniej, wie ktoś w czym może tkwić problem.jutro będę musiał jechać gdzieś do mechanika bo w niedziele mam wracać a przed mani 220km :/ a dzisiaj jeszcze znajomek ma podłączyć pandzie pod komputer może coś pokarze co jest nie tak kurde zawsze coś no :(. a nie jestem u siebie i nie ma kogo się poradzić, dodam tylko ze ta zółta kontrolka silnika zapaliła się nagle z niczego,ruszyliśmy po postoju a zona mówi ze jakaś kontrolka się jej tu zapaliła.
pelaska85
Świeżak

Panda: Actual-Active 2007r marchewka
Imię: Aneta

Re: Żółta kontrolka silnika

Numer postu:#2  Postprzez matyja » Cz 13:55, 15 sie 2013

powodów może być dziesiątki... tylko podłączenie pod kompa pozwoli dowiedzieć się przyczyny problemu
mogło coś wyskoczyć i check (zółta kontrolka) został

ściągnij sobie MultiEcuScan - nawet w wersji darmowej zdiagnozujesz problem i usuniesz błędy
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#3  Postprzez pelaska85 » Cz 14:03, 15 sie 2013

no matyja masz racje ale muszę kable sobie kupić trzeba nad tym pomyśleć bo jeździć cały czas i płacić za podłączenie 50zł to wole kupić sobie kable i sam sobie takie coś zrobić to jest racja jak wrócę do domu to pomyśle nad tym na pewno kurcze.tyle czasu skoda jeździłem i nic :( a tu raz panda wyjechaliśmy i zoonk :(
pelaska85
Świeżak

Numer postu:#4  Postprzez matyja » Cz 14:13, 15 sie 2013

zobacz, może ktoś w okolicy ma: viewtopic.php?f=12&t=1118
Ostatnio edytowano N 12:24, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawiono link.
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#5  Postprzez pelaska85 » Cz 16:01, 15 sie 2013

i pojechaliśmy do znajomka do łodzi w czasie jazdy kontrolka się paliła, postawiliśmy auto pod jego blokiem kazał przejechać z drugiej strony żeby za dużo ludzi nie widziało i pach odpalamy autko kontrolka zgasła:) koleś podpiął komputer i nie pokazało żadnych błędów wszytko czyste i bez żadnego błędu o dziwo, niby powinno pamiętać błędy.Ale przy okazji sprawdził licznik ni spalanie i chłodzenie ciśnienie i wszystko co tylko mógł nie wykazało żadnych odchyleń mówił ze wszytko jak w powinno być.Wiec nie wiem co mogło być przyczyna tej kontrolki.
pelaska85
Świeżak

Numer postu:#6  Postprzez sandamiano » Śr 12:25, 21 sie 2013

pelaska85 napisał(a):zrobiliśmy sobie postój w okolicach Łęczycy na stacji paliw widmo :) i w momencie gdy z niej wyjechaliśmy zapaliła się żółta kontrolka silnika,wie ktoś w czym może tkwić problem.

Jak to w czym problem ? Skoro to było w Łeczycy to pewnie diabeł Boruta namieszał. Wieść niesie że przeniósł się z zamku na jakaś stację widmo ;) A na serio skoro nie wykazało błędów to zapalona kontrolka nie pochodziła w linii prostej od sterownika silnika ot tak body sobie zaświeciło z nudów tą kontrolkę lub był nagły spadek napięcia w instalacji elektrycznej samochodu , tylko że taki ewenement napięcia pewno by zapamiętało.
sandamiano
Świeżak

Panda: 1.1 Actual
Imię: Damian

Numer postu:#7  Postprzez VipAdiVip » Pn 10:19, 26 sie 2013

;p czasem trzeba pojeździć i błędy same znikają :P wyjeżdżam ze stacji pali mi sie Check przejade 100m i juz się nie pali dolałem tylko 95 :D ale zaraz wszystko znika i jest ok komputer nie pokazuje błędu na ECU FIAT:P
VipAdiVip
Klubowicz na emeryturze

Panda: <3 BUDYŃ <3
Imię: Adrian

Numer postu:#8  Postprzez pelaska85 » N 11:17, 01 wrz 2013

witam to znowu ja, po powrocie długiego weekendu właśnie tego nieszczęsnego, kontrolka zapaliła się wczoraj jeszcze raz i od razu pojechał zona do elektryka, podłączył kable i stwierdził ze któraś z sond może być uszkodzona ale pierw mówił ze przeczyści styki i zobaczy wtedy co będzie się działo, styki przeczyścił i lampka zniknęła ale stwierdził ze jeżeli jeszcze raz się zapali to wtedy będzie trzeba sprawdzić która z sond może być uszkodzona i będziemy wymieniać, jak na razie lampa silnika zniknęła.
pelaska85
Świeżak

Numer postu:#9  Postprzez gregory1979 » Śr 18:28, 04 gru 2013

Jadąc dzisiaj z pracy do domu zaświeciła mi się kontrolka silnika :( . Po podłączeniu komputera pokazało taki oto błąd:

P0172 System too Rich (Bank 1)
Powodem tego błędu jest to, że ECU otrzymał bardzo wysoki sygnał z czujnika. Błąd jest aktywny. Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu (błędu czujnika). Lampka na desce została aktywowana przez ten błąd.

Silnik pracuje niby normalnie :hmm: . Nie znam się na mechanice więc nie wiem co z tym dalej zrobić.
gregory1979
Klubowicz

Panda: Fiat Tipo 1.4 LPG BRC była 0.9 TwinAir Turbo 2012 r. LPG BRC oraz 1.1 Actual 2003 r. LPG BRC
Imię: Grzegorz

Numer postu:#10  Postprzez waldekb3 » So 22:28, 21 gru 2013

P0172 sam to u siebie miałem. Winien był nie zamknięty zawór oparów paliwa. Choć przyczyn może być wiele .
Fiat Panda 1.2 8v Dynamic
CanTieCar 3.2 pro
waldekb3
Wymiatacz

Panda: 1.2 8v Dynamic 2004r
Imię: Waldek

Powrót do Mechanika - problemy techniczne