Wymiana gum drążka stabilizatora

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Wymiana gum drążka stabilizatora

Numer postu:#1  Postprzez SzaLaS » N 14:08, 06 lis 2011

Jak dobrze wiemy, gumy te często się wyrabiają i drążek zamiast być "sztywno" trzymany rusza się na wybojach i odczuwamy w aucie stukanie.

Wczoraj będą na kanale, zauważyłem, że dostęp jest bardzo utrudniony. Stąd mój post, Może ktoś z Was już wymieniał te gumy i z chęcią napisze w jaki sposób tego dokonać, żeby się za bardzo nie namachać.
Lenistwo jest ukrytym ojcem postępu :)
SzaLaS
Emeryt

Panda: 1.1 LPG
Imię: Wojtek

Re: Wymiana gum drążka stabilizatora

Numer postu:#2  Postprzez elitspro » N 17:36, 06 lis 2011

Bardzo dobrze że poruszyłeś ten temat. Również planuję wymienić te gumy albo w całości, bo strasznie stuka u mnie.
Obrazek
elitspro
Fanatyk na emeryturze

Panda: 1.1 Blue FL

Numer postu:#3  Postprzez SzaLaS » N 18:25, 06 lis 2011

Dostęp jest "kijowy" bo mało miejsca, jedno z rozwiązań to odkrecić drążki stabilizatora i mocowania gum i wyciągnąć drążek. W sumie jak stuka to można przez zimę przeczekać i na wiosne zmienić
SzaLaS
Emeryt

Numer postu:#4  Postprzez artuss7 » N 22:21, 06 lis 2011

Heey ;) Ja wymieniałem to na kanale. Odkręciłem dwie śruby mocujące obejmę gumy. Podniosłem lewą stronę na podnośniku. Odkręciłem koło. Skręciłem kierownicę w prawą stronę i wtedy miałem bardzo dobry dostęp do tego aby wyciągnąć gumę i założyć nową. Analogicznie zrobiłem z drugą stroną i dopiero po założeniu gum dokręciłem obejmy. Do odkręcenia obejm podchodzi chyba klucz 13". Ja to robiłem w ten sposób i jedynie tak mogę coś podpowiedzieć :p

Dajcie wiarę że po wymianie samych gum w zawieszeniu nic nie stuka !! Oczywiście do czasu :( Zawsze skupiałem się tylko na końcówkach drążków, wahaczu ale warto też zerknąć na te gumy tak jak kolega napisał: [quote="SzaLaS"]Jak dobrze wiemy, gumy te często się wyrabiają i drążek zamiast być "sztywno" trzymany rusza się na wybojach i odczuwamy w aucie stukanie.
artuss7
Specjalista

Panda: 100 HP

Numer postu:#5  Postprzez SzaLaS » N 23:12, 06 lis 2011

To śruba jest z obu stron obejmy tak? od strony tylnej auta dostęp jest spoko, klucz wejdzie a jak od strony silnika? rozmiar gumy drążka jest tylko jeden? podaj jaki miałeś jak pamiętasz.
SzaLaS
Emeryt

Numer postu:#6  Postprzez artuss7 » Pn 21:18, 07 lis 2011

Dlatego robiłem na kanale bo właśnie na podnośniku nie mogłem odkręcić. Najpierw ściągnąłem osłonę silnika i dopiero był łatwy dostęp do obu śrub obejmy ;)
Ja mam Panda 1.4 więc u mnie drążek ma średnicę 22mm. Według książki wersje z silnikiem 1.1 8v, 1.1 8v VAN, 1.2 8v mają średnicę drążka 20mm a 1.2 8v 4x4, 1.3 16v Multijet mają średnicę drążka 21mm
artuss7
Specjalista

Numer postu:#7  Postprzez SzaLaS » Wt 22:34, 08 lis 2011

Mam nadzieję, ze jak pojade do sklepu to beda wiedzieli jakie mi dobrać, chyba że pojadę na kanał do dziadków i suwmiarką zmierzę najpierw dla pewności. a powiedz mi, po odkręceiu obej łatwo schodzą ?
SzaLaS
Emeryt

Numer postu:#8  Postprzez artuss7 » Wt 22:50, 08 lis 2011

Ja to robiłem u wujka na kanale i jest to chyba najlepsze miejsce. Zdjęcie obejm to minuta i założenie tak samo. Najwięcej zajęło mi odkręcanie kół. Po odkręceniu obejm schodzi to w miarę łatwo i założyć też jest prosto bo ta luba jest fajnie nacięta więc nie ma większych problemów ;)
artuss7
Specjalista

Numer postu:#9  Postprzez Franek16i » Śr 2:41, 09 lis 2011

za wymiane zaplacilem cale 40 zl wiec nie kombinowalem nawet:)
Franek16i
Wymiatacz

Panda: Pandolot 1.2 + NOS:)

Numer postu:#10  Postprzez SzaLaS » Cz 13:48, 10 lis 2011

Za taką kwotę też bym nie kombinował :) Ale ta satysfakcja z wykonanej naprawy = bezcenna :D
SzaLaS
Emeryt

Numer postu:#11  Postprzez Franek16i » Pt 1:52, 11 lis 2011

satysfakcja:D jak najbardziej bezcenna ale nie mam mozliwosci wykonac az takich manewrow :( osobiscie:/
Franek16i
Wymiatacz

Panda: Pandolot 1.2 + NOS:)

Numer postu:#12  Postprzez Agent » Wt 16:50, 06 mar 2012

Mam ten sam problem, stuka niemiłosiernie. Bez kanału da się to zrobić czy nie? No i ciekawi mnie ile wytrzymają nowe drążki stabilizacyjne :lol:

W ogóle to chyba nie można wymienić samych łączników stabilizatora tylko cały drążek stabilizacyjny z końcówkami (przeguby kulowe). :roll:
Life is 2 short 2b slow...
Agent
Wymiatacz

Panda: 19.09.2011r. - 10.10.2013r.
Imię: Emil

Numer postu:#13  Postprzez Huczas » Wt 17:47, 06 mar 2012

tak, ale i tak kupujesz komplet ;) nikt tego przecież nie będzie rozbierał w sensie zdejmował z przegubów ;)
Huczas
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.2 Dynamic

Numer postu:#14  Postprzez oxydian » Pn 18:27, 27 maja 2013

Dodam swoje 3 grosze. Wymianiłem jedną z tych tulejek bez kanału na samym lewarku. Jest ciężko ale tylko jeśli się robi to pierwszy raz. Ważne wskazówki:

- W pierwszej kolejności zdemontuj łącznik drążka stabilizatora będziesz miał możliwość ruszania samym drążkiem po zdjęciu obejmy poduszki. Aby go zdemontować należy podlewarować wahacz.
- Jeśli masz zamiennik poduszki, ciężko poźniej nałozyć na poduszkę samą obejmę bo mało miejsca a wchodzi na mega wcisk, nalezy posmarowac obejmę wewnątrz smarem i zastosować dźwignię z brechy i pójdzie, dalej dobijasz już śrubami...
- uwaga gdzie wkłada się łapy na podlewarownym wahaczu bo jak spadnie z lewarka może być miazga !!

We Wrocławiu mogę pomóc w wymianie.
oxydian
Bywalec

Panda: 1.2 8V LPG Stag4Plus
Imię: Dariusz

Numer postu:#15  Postprzez OsiemKilo » Cz 20:18, 27 mar 2014

Dzisiaj robiłem przymiarkę do wymiany i zdemontowałem jedną stronę ale okazała się ok więc poskładałem na starych częśćiach, powiem tak: BANAŁ. Jedynyn problemem mogą być zapieczone dolne śruby łącznika stabilizatora. Jeśli odkręcimy łączniki stabilizatora od samego stabilizatora z obydwu stron to reszta staje się banalnie prosta. Ściągamy koło z prawej strony, skręcamy koła w prawo i robimy prawą stronę, analogicznie drugą stronę. Aby wyjąć obejmę wystarczy wykręcić dwie śruby (warto psiknąc wd 40 przed odkręcaniem, po tym jak mamy odkręcone łącznik to możemy ruszać stabilizatorem i wymiana gumy jest formalnością. Wszystko robiłem na lewarku także się da.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Następna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne