Nierówna praca - cewki?

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Nierówna praca - cewki?

Numer postu:#1  Postprzez siar » Cz 14:10, 12 kwi 2018

Mam problem z moją Pandą 1.1 z inst. LPG. Samochód ma nierówną pracę, zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku. Check nie świeci. Przed remontem głowicy zmieniłem świece i kable WN - na kilkanaście dni pomogło. Następnie robiłem też remont głowicy silnika łącznie z wymianą wałka, ponieważ silnik lubił olej w nadmiernych ilościach. Nierówna praca pozostała/wróciła, mechanik sprawdzał już rozrząd, teraz podejrzewa cewki.
Czy istnieje możliwość ich sprawdzenia bez być może niepotrzebnego kupowania nowych cewek?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
siar
Świeżak

Panda: II 1.1 Active Alaska; II 1.1 Actual
Imię: Artur

Re: Nierówna praca - cewki?

Numer postu:#2  Postprzez przemeks19 » Cz 10:32, 19 kwi 2018

Ja walczyłem z nierówna praca... Wymieniałem przewody, świece,czyscilem krokowym a po zdjęciu pokrywy okazało się że zawory wydechowe wogole nie miały luzów i stąd ta nierówna praca. Po wyregulowaniu wszystko wróciło do normy
przemeks19
Aktywny

Panda: 1.1 169
Imię: Przemysław

Re: Nierówna praca - cewki?

Numer postu:#3  Postprzez Piorun » Pt 12:15, 20 kwi 2018

U mnie już 2x wymieniana cewka. Objawy to czasami świecący check, nierówna praca silnika i brak mocy. Mechanik od razu podejrzewał cewkę, podłączenie pod komputer tylko to potwierdziło. Koszt cewki był nieduży z tego co pamiętam.
Chyba tą cewkę sprawdzał jeszcze jakoś zanim przyniósł komputer i podłączył. Nie pamiętam dokładnie na czym to polegało. Chyba na chwilowym odłączaniu przewodu z cewki, dosłownie 2-3 sek i obserwowaniu objawów, ale na 100% nie dam sobie reki uciąć.
Piorun
Świeżak

Panda: 1.1 Active 2007
Imię: Jacek

Powrót do Mechanika - problemy techniczne