Numer postu:#46 przez antidotum » Pn 17:11, 13 lut 2012
Mam Pandę od miesiąca (1.1 2005r 80kkm bez gazu). Przy spokojnej jeździe 70% miasto 30% trasa pali 9-10 litrów. Sprawdzone dokładnie, kilka razy tankowane pod korek.
Co zrobiłem: wymieniłem świece, przewody, filtr powietrza, termostat, przeczyściłem przepustnice, ciśnienie w kołach prawidłowe, koła kręcą się lekko więc hamulce nie trą, bak raczej szczelny, nie widać wycieku, nie czuć benzyną ale 100% pewności nie mam bo sprawdzałem kładąc się pod samochód- nie mam kanału.
Silnik zapala dobrze, chodzi równo, FES nie pokazuje błędów.
Dwa dziwne objawy:
1. Niekiedy jak zaparkuje i zapalam za jakiś czas to wskazówka od paliwa jest 2 lub 3 kreski niżej niż przy gaszeniu. Bardzo powoli ruszy się do góry ale tylko o 0.5 do 1 kreski. Czy to jest normalna praca wskaźnika w Pandzie?
2. Gdy wskazówka od temperatury jest dokładnie na środku to FES pokazuje temperaturę silnika 80 stC a powinno być chyba 90 stC. Czy ktoś przy okazji podłączenia miśka pod komputer mógł by sprawdzić jak jest u niego.
Czy ktoś poradził sobie z dużym spalaniem? Gdzie szukać? Jak skasować adaptacje w sterowniku?
6l /100km