Niespadające obroty silnika przy zmianie biegu silnik 1.1

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Numer postu:#16  Postprzez 12pawel » Wt 13:55, 28 gru 2010

Ja świece bym wykluczył. Dla mnie sprawa jest bardzo dziwna. Piszecie że przepustnica chodzi płynnie czyli jak pościcie gaz przepustnica powinna się zamknąć i odciąć dopływ powietrza, a jednak silnik przez te 2 sek jeszcze chodzi, a nawet zwiększa obroty jak pisaliście. I się nie dusi? to jest dla mnie dziwne bo przy zamkniętej przepustnicy muszą maleć obroty. Dlatego ja obstawiam te elementy które regulują przepustnicą i samą przepustnicę.
P.s widziałem też zdjęcia twojej pandy i widzę że z filtrami też jakieś kombinacje alpejskie są robione :D
12pawel
Bywalec

Panda: już była, Civic vi
Imię: Paweł

Numer postu:#17  Postprzez sabath21 » Wt 14:01, 28 gru 2010

W tym momencie filtr został zdjęty. Być moze jest to wlasnie wina potencjometru. Musial bym dorwac inna pande i przelozyc przepustnice. Wtedy bedzie wiadomo na sto procent.
sabath21
Stały bywalec

Panda: 1.1 Actual 150hp

Numer postu:#18  Postprzez JDK » Wt 15:41, 28 gru 2010

tak jest na kazdych obrotach tylko na nizszych mniej jest to odczuwalne i slyszalne bo silnik ciszej pracuje ale na wyzszych to juz slychac i czuc... najgorzej jak przydepniesz i wpinasz nastepny bieg ;/
Bo życie jest zbyt krótkie żeby jeździć autem bez Gleby
JDK
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Biała, Był Sunny, Było Cc 1.2, Było Bmw e36 coupe Jest Sej 1.4 16v 6 speed
Imię: Jędrek

Re: Nie spadajace obroty silnika przy zmianie biegu silnik 1

Numer postu:#19  Postprzez martu » Cz 21:40, 06 gru 2012

Odgrzebuję ten temat ponieważ mam właśnie taki problem w mojej Pandzie podczas zmiany biegu na wyższy obroty utrzymują się na wysokim poziomie, najgorzej jest z 2 na 3, brakuję rozwiązania tej zagadki, wymieniłem już przewody i zamieniłem na inną przepustnicę razem z krokowym, teraz zamówiłem nowe świece ale to raczej nie pomoże, macie jakieś pomysły??
martu
Świeżak

Panda: 1.1 MPI VAN LPG

Numer postu:#20  Postprzez mich43l » Cz 23:52, 06 gru 2012

a zmieniałeś może linkę? od przepustnicy, może wystarczy wyczyścić ? bo tak naprawdę od biegu jałowego jest odpowiedzialny silnik krokowy oraz od obrotów przepustnica sterowanie po przez linkę do pedału gazu
ELM 327
Interfejs Tartarini
mich43l
Stały bywalec

Panda: 1.1 8V + Tartarini TEC99
Imię: Michał

Numer postu:#21  Postprzez martu » Pt 9:19, 07 gru 2012

tak linka była zmieniona też zmyślałem że się przycina, teraz chodzi leciutko i na biegu jałowym jest ok obroty spadają, dzieje sie tak tylko przy zmianie biegów
martu
Świeżak

Numer postu:#22  Postprzez rosomak2 » Pt 17:48, 07 gru 2012

Kolego to jest normalny objaw i prawidłowy. Obroty silnika są pod obciążeniem przy wciśniętym pedale sprzęgła i zmianie biegu. Obroty lekko zawsze wzrastają, bo silnik wchodzi na obroty bez obciążenia, ale po kilku sek. to by spadły, ale już zmieniasz bieg i to jest jak najbardziej prawidłowy odruch obrotów silnika .Nie przejmuj się, patrz by karp był na stole...U mnie w P III jest to samo od nowości .Wesołych Świąt:)!Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano So 9:07, 08 gru 2012 przez Zwierzak, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Proszę dzielić wypowiedź na zdania, bo ciężko połapać się o co chodzi.
rosomak2
Aktywny

Panda: Panda IV Hybryd SPORT
Imię: Janusz

Re: Niespadające obroty silnika przy zmianie biegu silnik 1.

Numer postu:#23  Postprzez bambrys » Pt 23:42, 07 gru 2012

A pytanie takie czy to występuje tylko przy zmianie z 1 na 2 czy na wszystkich biegach, bo u mnie dłużej spadają właśnie podczas zmiany 1na2, a reszta już normalnie. Na allegro są krokowe pasujące do naszych przepustnic po ok. 70 zł, ale wg opisu sprzedających nie nadaję się do naszego auta ale czytałem że ktoś wymieniał ma autokąciku i działa
Obrazek
bambrys
Specjalista

Panda: 1,1 Olimpic klima gaz BRC
Imię: Dawid

Numer postu:#24  Postprzez martu » So 16:36, 08 gru 2012

ja mam wrażenie, że największe obroty wskakują podczas zmiany z 2 na 3
martu
Świeżak

Numer postu:#25  Postprzez wuja69 » Pt 20:01, 25 sty 2013

Odgrzewam trochę temat ,ale mam podobny problem.Jakiś czas temu zauważyłem ,że po odpaleniu zimnego silnika obroty rosły do 2tyś,by po ok 45 sekundach opaść do 1,1tyś. Potem spadały po rozgrzaniu się silnika do ok. 0,9tyś. Podczas ruszania ,przy zmianie biegów obroty rosły też w okolice 2 tyś.Po wyczyszczeniu krokowca i zrobieniu resetu auto adaptacji ( FES nie podał żadnych błędów) problem wrócił .Więc zakupiłem silnik krokowy(firmy BEAR),wymieniłem go dzisiaj zrobiłem reset i odpaliłem silnik ,obroty podskoczyły do ok.3 tyś potem spadły szybko do ok. 1,5 tyś ,potem opadły do 1,1tyś .W trakcie grzania sinika obroty sukcesywnie spadały do 750 obrotów ,przy 90 stopniach .Więc by zgasić migająca kontrolkę przy gazowałem do odcinki 3 razy -kontrolka zgasła, ale zaczął się ,,cyrk,, z obrotami zaczęły rosnąć do 3tyś by opaść i znowu dojść do tej wartości,po chwili opadły do 750 . Przy następnych odpaleniach obroty rosły od razu, by za chwile opaść ,potem silnik pracował bardzo nierówno na wolnych obrotach. Sumując pogorszyłem sprawę- stary silnik krokowy rozpadł się na kawałki a nowy nic nie poprawił(kom. nie podaje żadnych błędów) teraz to się nie da wcale jeździć autem.Mam prośbę ,może Ktoś ma jakiś pomysł co z tym fantem zrobić? Bardzo proszę o Wasze zdanie na ten temat.
wuja69
Bywalec

Panda: 1,1 2007 Lpg

Numer postu:#26  Postprzez martu » So 10:43, 26 sty 2013

kolego ja miałem problem taki że na luzie po rozgrzaniu silnika ( np. na światłach ) miałem zbyt wysokie obroty czasami spadały czasami wzrastały. U mnie też nie pomogła wymiana przepustnicy i krokowego, wiec oddałem do serwisu nie licząc się już z kosztami, ale serwis stwierdził że nie ma pojęcia co to jest i muszę zostawić na kilka dni żeby poeksperymentowali :) Na innym forum znalazłem kogoś kto miał taki sam problem i doradził mi wymianę przewodów instalacji silnikowej, u mnie pomogło u ciebie może też łapać lewe powietrze sprawdz połączenie kolektora ewentualnie linkę gazu. powodzenia
martu
Świeżak

Numer postu:#27  Postprzez wuja69 » So 22:04, 26 sty 2013

martu napisał(a):kolego ja miałem problem taki że na luzie po rozgrzaniu silnika ( np. na światłach ) miałem zbyt wysokie obroty czasami spadały czasami wzrastały. U mnie też nie pomogła wymiana przepustnicy i krokowego, wiec oddałem do serwisu nie licząc się już z kosztami, ale serwis stwierdził że nie ma pojęcia co to jest i muszę zostawić na kilka dni żeby poeksperymentowali :) Na innym forum znalazłem kogoś kto miał taki sam problem i doradził mi wymianę przewodów instalacji silnikowej, u mnie pomogło u ciebie może też łapać lewe powietrze sprawdz połączenie kolektora ewentualnie linkę gazu. powodzenia

Dzięki za info.Walczę dalej,dzisiaj stwierdziłem,że silnik co zamontowałem jest felerny (luźny w obudowie skleiłem go ale problem pozostał),teraz niestety kupię org. przepustnicę ,ponieważ czujnika poł. przepustnicy nie kupię a i nowy zamiennik silnika dalej może być podłej jakości.O porażkach i wzlotach będę informował dalej.
wuja69
Bywalec

Numer postu:#28  Postprzez bartus2737 » N 19:34, 27 sty 2013

jak sie orientowałem nie ma tak zwanego silniczka korkowego , on występuję w komplecie z przepustnicą . a ory przepustnice kupisz nowa za 380 zł .
Sam ostatnio z tym walczyłem , po czyszczeniu przepustnicy głupiały mi obroty podskakiwały i nie chciały spaść :/ obstawiałem zle preparaty które wykorzystałem , później linkę od gazu :/ i nie doszedłem do niczego , na razie jest spokój .
bartus2737
Wymiatacz

Panda: 1.1 2008 rok Błękitna :)

Numer postu:#29  Postprzez wuja69 » Pt 13:18, 01 lut 2013

Problem rozwiązała nowa przepustnica(350zł) teraz obroty ,,stoją ,,elegancko :) .
wuja69
Bywalec

Numer postu:#30  Postprzez Romix13 » Pt 18:36, 01 lut 2013

Czyli prawdopodobnie był walnięty czujnik położenia przepustnicy , najważniejsze że problem rozwiązany :ok:
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne