Usterki silnika panda diesel

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Usterki silnika panda diesel

Numer postu:#16  Postprzez Cooperfield » Cz 13:47, 15 lis 2012

Dzięki. Błąd faktycznie wyskakuje jak są duże obroty (pow. 3000) i mając świadomość tego staram się go nie butować. Aczkolwiek ostatnio, żeby wywołać kontrolkę depnąłem i pojawiła się niemal od razu. Napiszę co i jak po dalszej diagnostyce.
Cooperfield
Świeżak

Panda: 1,3 JTD 70KM 2006

Numer postu:#17  Postprzez OsiemKilo » Cz 17:15, 15 lis 2012

Zapalanie się kontrolki przy mocnym depnięciu wskazuje na waste gate.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Numer postu:#18  Postprzez .::Damian::. » So 15:15, 23 mar 2013

Witam.
Ja mam podobny problem z błędem P0238, który czasami wyskakuje przy przyspieszaniu... po wyskoczeniu auto szarpnie i nie ma później już takiej mocy, co ciekawe po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu auto przeważnie przyspiesza dobrze do kolejnego szarpnięcia.
Dodam jeszcze, że jakiś miesiąc temu miałem czyszczony EGR, ponieważ wyskoczył błąd jego dotyczący oraz z tydzień temu wymieniałem czujnik doładowania, bo ECU wskazywało błąd P0106. Czujnik wymieniłem na tańszy zamiennik z powodów finansowych.
Co może być przyczyną obecnych problemów?
Obecnie dla testu założyłem stary czujnik doładowania i co ciekawe autko przyspiesza dobrze jedynie powrócił stary błąd P0106 (czujnik doładowania na zgaszonym silniku pokazuje ok 750).
Jeszcze jedno pytanie: w jakim przedziale powinno być ciśnienie pokazywane przez czujnik doładowania podczas jezdy?
.::Damian::.
Świeżak

Panda: 1,3 JTD
Imię: Damian

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne