Numer postu:#29 przez Tytus31 » Wt 19:33, 05 cze 2012
Witam serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum.
Też kilkanaście miesięcy walczyłem z podobnym problemem. Po każdym utrudnionym rozruchu, lub niechęcią do wejścia na obroty, podłączałem FES i zawsze wykazywał ten sam błąd - awaria przepływomierza. Nie pomagało czyszczenie styków i złączy elektrycznych.
Około roku temu, po nocnej ulewie silnik już nie chciał się uruchomić. Odkręciłem dwie śruby mocujące element pomiarowy przepływomierza i okazało się, że w przepływomierzu jest sporo wody. Zacząłem sprawdzać dalej i w filtrze powietrza też była woda.
Usunąłem wodę, wyczyściłem obudowę filtra powietrza i nie przykręcając wyjętego elementu elektronicznego czekałem na
kolejny obfity opad deszczu. Woda ponownie dostała się do filtra powietrza. Po śladach poznałem jej drogę. Spływała na obudowę filtra powietrza po środkowym wkręcie mocującym plastykowe podszybie do nadwozia i jakąś nieszczelnością, od strony akumulatora dostawała się do wnętrza filtra. Silikonem uszczelniłem mocowanie wkrętu i obudowę filtra. Od tej pory silnik uruchamia się i pracuje normalnie.
Komputer też nie wykazuje żadnych błędów.
Może to podobny przypadek.