Szarpie podczas jazdy - 1,1MPI

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Szarpie podczas jazdy - 1,1MPI

Numer postu:#16  Postprzez weksla » N 11:55, 08 sty 2012

Macie racje ryzyk fizyk, ja tez wymienię cewkę i przy okazji kable (bo świece rok temu były wymieniane to ich nie ruszam)
Powiedzcie mi tylko ile za taką cewkę dobrej jakości + kable do mojej pandy 1.2 zapłacę?
Fiat Panda 1.2 Dynamic

A to moje II auto: http://www.stdrivers.pl/index.php/topic,51.0.html
weksla
Bywalec

Panda: 1.2 Dynamic

Numer postu:#17  Postprzez uroczya » N 17:03, 08 sty 2012

weksla napisał(a):Macie racje ryzyk fizyk, ja tez wymienię cewkę i przy okazji kable (bo świece rok temu były wymieniane to ich nie ruszam)
Powiedzcie mi tylko ile za taką cewkę dobrej jakości + kable do mojej pandy 1.2 zapłacę?

Patrzyłem na stronie intercars....Bosch i Beru to cena ok 165 - 175 zł za sztuke.
Firmy noname - ok 75-80 zł sztuka.
Na allegro ceny od 20 zł do 100 zł
Pozdr
BIAŁA STRZAŁA 1,1 Z DJ....:-) VAN
uroczya
Świeżak

Panda: VAN 1,1 2007r

Numer postu:#18  Postprzez Zwierzak » N 17:10, 08 sty 2012

Oryginał na allegro 60-70 PLN
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#19  Postprzez dziadek » N 19:54, 08 sty 2012

witam, miałem identyczny objaw, pierwszą sondę szlak trafił. wymieniłem auto płynie jak nowe ;)
dziadek
Aktywny

Panda: 1,2 dynamic

Numer postu:#20  Postprzez uroczya » N 19:59, 08 sty 2012

dziadek napisał(a):witam, miałem identyczny objaw, pierwszą sondę szlak trafił. wymieniłem auto płynie jak nowe ;)

Czy uszkodzona sonda wyjdzie podczas podpiecia auta pod kompa? :idea:
uroczya
Świeżak

Numer postu:#21  Postprzez dziadek » N 21:08, 08 sty 2012

bez problemu, ale można też sprawdzić samemu, bez większych kłopotów
dziadek
Aktywny

Numer postu:#22  Postprzez uroczya » N 22:07, 08 sty 2012

dziadek napisał(a):bez problemu, ale można też sprawdzić samemu, bez większych kłopotów

A jak mogę sam ją sprawdzic? :?: :idea: :roll:
uroczya
Świeżak

Numer postu:#23  Postprzez weksla » Pn 15:57, 09 sty 2012

właśnie jak?
Fiat Panda 1.2 Dynamic

A to moje II auto: http://www.stdrivers.pl/index.php/topic,51.0.html
weksla
Bywalec

Panda: 1.2 Dynamic

Numer postu:#24  Postprzez dziadek » Wt 13:15, 10 sty 2012

multimetrem, obie sondy mają po cztery przewody szary, 2 białe, i czarny- Na zimnym silniku "uzyskujemy" dobry dostęp do żyłki czarnego przewodu np. za pomocą igły wbijając się w niego, lub delikatnie zacinając izolację (niezalecane), multimetr nastawiamy na jak najczulszy pomiar napięcia interesuje nas zakres 0,1-1 v ( tu w zależności od posiadanego typu). Plus przykładamy do czarnego przewodu sądy, minus pewnie masujemy do auta. Wszystko należy zrobić starannie, gdyż po zapaleniu silnika będzie drgało itp. więc w razie niepewnego połączenia będą wyskakiwać głupoty. Po takim podłączeniu zapalamy auto, po kilkunastu sekundach (czas nagrzewania sondy zależy od jej stanu temp. na zewnątrz itp.) sonda powinna zacząć pracę, sinusoidalnie oscylując od wartości niskiej do wysokiej ___-----____-----____------____-----_____-----_____-----____ w dość "żwawym" tempie.
Sprawdzamy w całym zakresie temp. silnika, również na zwiększonych obr. ok 2tyś obr. Jeżeli sonda pracuje w całym zakresie nie zacinając się można przyjąć, że jest sprawna. Cykl powtarzamy dla sondy nr. 2
Uwaga, takim testem wykonujemy "zgrubne sprawdzenie" dokładnie pokaże nam tylko komputer, jednak sposób ten pozwala szybko i za darmo sprawdzić sondę, której awaria polegała na zatrzymaniu pracy przy jednej konkretnej wartości np 0.8v.
Jeżeli zrobiłem jakieś błędy, lub coś pominąłem, proszę o poprawianie i przepraszam.
dziadek
Aktywny

Numer postu:#25  Postprzez johnydeep » Wt 13:47, 10 sty 2012

Uwaga, takim testem wykonujemy "zgrubne sprawdzenie" dokładnie pokaże nam tylko komputer, jednak sposób ten pozwala szybko i za darmo sprawdzić sondę, której awaria polegała na zatrzymaniu pracy przy jednej konkretnej wartości np 0.8v.
Jeżeli zrobiłem jakieś błędy, lub coś pominąłem, proszę o poprawianie i przepraszam.

Podepne sie pod temat, mi własnie 2 sonda stoi na 0.8V i czasem spada na 0.2v czyli ewidentnie jest do wymiany;/ Podałem dane z pracy sondy 3 watki niżej..
johnydeep
Aktywny

Panda: 2 x PANDA 1.1 turbo lpg 540 HP

Numer postu:#26  Postprzez Jarecki8810 » So 22:42, 14 sty 2012

uroczya napisał(a):Jazda na benzynie - silnik zimny czy ciepły różnicy nie ma - czuć wyrażne szarpanie silnika...jakby co chwile silnik nie dostawał paliwa/iskry.
Jazda na gazie - nie czuć szarpania, jedzie dość równo.

Moja propozycja to nalać do pełnego baku benzyny 3/4 butelki STP do czyszczenia wtryskiwaczy. Koszt 20zł a może pomóc bo wydaje mi się, że (mam takie same objawy i gaz od nowości), że wtryskiwacze mogły się zapiec od jazdy na gazie. U mnie co więcej czasami rano, po odpaleniu na benzynie potrafi po chwili zgasnąć. :ogien: Przy następnym tankowaniu naleję jakiegoś siuwaxu do czyszczenia wtryskiwaczy i zobaczymy.
- Najlepszym przyjacielem faceta jest pies !
- A kobieta ?
- Walczy o dziewiąte miejsce z lodówką ...
Jarecki8810
Profesjonalista

Numer postu:#27  Postprzez piotr27 » So 17:11, 06 kwi 2013

Witam
mam też problem z szarpaniem, wymieniłem świece zapłonowe w trakcie przeglądu, a dziś pompę paliwa. Dalej sytuacja jest taka, że szarpie mi autem w trakcie jazdy na benzynie. W trakcie przyśpieszania pojawia też się wtedy kontrolka silnika. Dobrze pracuje tylko na wolnych obrotach. Po przełączeniu na gaz kontrolka silnika przestaje się świecić i wszystko jest ok samochód ma "moc" i równo pracuje zarówna na wolnych jak i pod obciążeniem.
Podpowiedzcie czego się czepić?

Pi@tr
piotr27
Świeżak

Panda: 2004
Imię: Pi@tr

Numer postu:#28  Postprzez Romix13 » N 13:38, 07 kwi 2013

Pompę starą sobie zachowaj bo jest dobra, pompy w Pandach zwykle padają poprzez zatarcie a nie poprzez niedomaganie :) będzie na zapas ;) odnośnie kontrolki (check engine) sprawdzałeś na kompie jaki błąd wychodzi ? skoro tylko na BP ci szarpie, możliwe że coś z wtryskami nie tak lub masz mapę paliwową za bardzo rozjechaną lub coś ze sondą ? Ale można by tak gdybać długo. Najpierw sprawdź kompem jaki błąd wychodzi, niech się bardziej znający jeszcze w tym temacie wypowiedzą i ewentualnie mnie poprawią ;)
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#29  Postprzez piotr27 » N 20:15, 07 kwi 2013

Dzięki,
pompę zachowam. Jutro odczytam błędy więc cos więcej będę wiedział mam nadzieję i podzielę się informacjami.

Pi@tr
piotr27
Świeżak

Panda: 2004
Imię: Pi@tr

Numer postu:#30  Postprzez Dorian1.1 » N 23:14, 07 kwi 2013

piotr27 napisał(a):Witam
mam też problem z szarpaniem, wymieniłem świece zapłonowe w trakcie przeglądu a dziś pompę paliwa. Dalej sytuacja jest taka że szarpie mi autem w trakcie jazdy na benzynie w trakcie przyśpieszania pojawia też się wtedy kontrolka silnika. Dobrze pracuje tylko na wolnych obrotach. Po przełączeniu na gaz kontrolka silnika przestaje się świecić i wszystko jest ok samochód ma "moc" i równo pracuje zarówna na wolnych jak i pod obciążeniem.
Podpowiedzcie czego się czepić?

Pi@tr

U mnie w identycznej sytuacji był uszkodzony emulator wtryskiwaczy paliwa i na benzie poprostu nie chodził na jeden gar jak powinien. Check sie swieci tylko na brynce w takim przypadku.
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Panda: 1.1 54km van 2004r
Imię: Dorian

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne