Panda bez wspomagania bardzo ciężko się kręci kierownicą

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Panda bez wspomagania bardzo ciężko się kręci kierownicą

Numer postu:#1  Postprzez Codee » N 21:46, 30 cze 2013

Witam

Jak w temacie, manewrowanie wymaga iście męskiej siły, miałem jednak ostatnio szansę spróbować u kogoś kto ma rok starsze auto - 2003r - a kierownica bez wspomagania chodziła luźno jedną ręką.
Pytania nasuwają się następujące:
- ściągając osłony maglownicy gumowe z obu stron jest szansa tam posmarować co by chodziło lżej?
- trzeba wyciągać maglownicę żeby nasmarować?
- wątpię żeby kolumna chodziła ciężko - uczestniczyłem w latach 2005/2007 w produkcji kolumn do pandy z EPS i bez, proces produkcji i kontroli wyklucza jakiekolwiek wałki z tym układem ( łożyska są SKF, wszystko pomiarowywane przy składaniu do 0,001 mm więc tylko maglownica zostaje jako winna tak ciężkiego obrotu).
- wymieniłem dwa dni temu amortyzatory ( łożyska są ok na mc personie ) jest lżej po wymianie amorów, ale dużo brakuje do tego czym kręciłem u kogoś.

pozdrawiam
czerwona Panda 1.1 LPG Żonusi
srebrna Lybra SW 1.9 jtd 115 KM
ZADOWOLONY POSIADACZ
Elektryk górniczy PZ
OSIOWANIE PROXY Lędziny Tychy i okolice
Codee
Świeżak

Panda: 1.1 Pb+LPG
Imię: Adrian

Re: Panda bez wspomagania bardzo ciężko się kręci kierownicą

Numer postu:#2  Postprzez Crool » N 23:29, 30 cze 2013

Codee napisał(a): łożyska są SKF...

Sorry, że nie wniosę nic konstruktywnego do tematu, ale że łożysko jest z SKF to nie znaczy, że nie ma bubli na 100%. Mi się SKFowy bubel trafił, co prawda nie w Pandzie ale w Jeepie.
Dwa lata temu wymieniałem wszystkie łożyska w rolkach, alternatorze, sprężarce klimy, w napinaczu też - na SKF. Jakoś w marcu tego roku jedno łożysko zaczęło mi śpiewać. Akurat w rolce, która ma najmniej roboty. Przypadek raczej, ale zdarzył się. Wymieniłem całą rolkę na używkę Mopara i nadal działa ;)
I z drugiej strony dam przykład: 4 lata temu przeguby mi zdechły, a że nie byłem wtedy przy kasie, to zakupiłem najtańsze prosto z Republiki Mao Tse Tunga. I jeżdżę na nich do dzisiaj. Banglają elegancko :)
Tak więc nie ma reguły, czasem coś zabangla, czasem coś zabangla trochę i się zesra.

A co do złego kierowania, może olej wyciekł z maglownicy? Zatarte sworznie? Tu bym szukał...
Crool
Świeżak

Panda: Dynamic
Imię: Arek

Numer postu:#3  Postprzez pdg » Pn 12:14, 01 lip 2013

mi też kierownica ciężko chodziła aż żona nie dawała rady kręcić. problem ustał po dopompowaniu kół :)
pdg
Świeżak

Panda: 1,1 active
Imię: pawel

Numer postu:#4  Postprzez Codee » Pn 20:37, 01 lip 2013

Miejsce gdzie można dołożyć smarowania znajduje się z tyłu maglownicy jak na załączonym foto na klucz nasadkę 13. Po odkręceniu tej śruby znajduje się sprężynka i na zimeringach docisk ( jak wkręci się na full tę śrubę to kręcenie kierownicą jest prawie niemożliwe ) Czyli to też regulator lekkości kręcenia.

Obrazek

Natomiast co do lekkości kręcenia sądzę że łożyska amorów gdyż ze strony kierowcy koło w górze a słuchać chrobotanie.

Jak amorki wymieniałem zastanawiałem się nad tymi łożyskami ale nie znając auta nie domyśliłem się że taka dupowina a takie skutki.

pozdrawiam
czerwona Panda 1.1 LPG Żonusi
srebrna Lybra SW 1.9 jtd 115 KM
ZADOWOLONY POSIADACZ
Elektryk górniczy PZ
OSIOWANIE PROXY Lędziny Tychy i okolice
Codee
Świeżak

Panda: 1.1 Pb+LPG
Imię: Adrian

Powrót do Mechanika - problemy techniczne