Panda 1.2 Kilka problemów: wentylator, odpalanie, ABS

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Panda 1.2 Kilka problemów: wentylator, odpalanie, ABS

Numer postu:#1  Postprzez Luke16 » N 20:54, 26 paź 2014

Witam!
Mam Pande 1.2 z 2003 roku od czerwca mam z nią kilka problemów:
- pierwszy to z odpalaniem, było wszystko dobrze dopóki nie zostały zmienione świece i kable autko zawsze odpalało od strzała... Teraz odpala z reguły za drugim razem lub za pierwszym to jest tak w stosunku 50/50... Dodam że autko ma gaz ale staram się od czasu do czasu pojeździć na pB i zawsze min jest pół baku... Autko za pierwszym razem kręci ale nie chce zagadać, za drugim zapala od strzała... Co to może być?
- drugi problem to wentylator chłodnicy, mimo że nie mamy jakiś upałów wystarczy że postoję chwilkę w korku i wentylator się załącza a skala utrzymuje się na poziomie połowy zawsze...
- trzeci problem to ABS jak jest zimny silnik to jak hamuje pulsuje pedał hamulca i ewidentnie słychać ABS po rozgrzaniu auta problem ustaje...
To chyba na tyle... Będę wdzięczny za odpowiedzi. :)
Luke16
Świeżak

Panda: II 1.2 2003r
Imię: Łukasz

Re: Panda 1.2 Kilka problemów: wentylator, odpalanie, ABS

Numer postu:#2  Postprzez Romix13 » Wt 19:27, 28 paź 2014

- pierwszy to z odpalaniem, było wszystko dobrze dopóki nie zostały zmienione świece i kable autko zawsze odpalało od strzała... Teraz odpala z reguły za drugim razem lub za pierwszym to jest tak w stosunku 50/50... Dodam że autko ma gaz ale staram się od czasu do czasu pojeździć na pB i zawsze min jest pół baku... Autko za pierwszym razem kręci ale nie chce zagadać, za drugim zapala od strzała... Co to może być?

Zobacz w nocy czy kable nie "świecą" jak zapalisz, bo mogą mieć przebicie nawet jak są nowe.
- drugi problem to wentylator chłodnicy, mimo że nie mamy jakiś upałów wystarczy że postoję chwilkę w korku i wentylator się załącza a skala utrzymuje się na poziomie połowy zawsze...

Prawidłowo :) znaczy że masz dobrze układ chłodzenia odpowietrzony, szybko się nagrzewa, a co do wskaźnika ma być w połowie i ma się utrzymywać jeśli autko się nagrzeje, ponieważ wskaźniki w naszych Pandach wskazują nie co inaczej niż w innych autach.
- trzeci problem to ABS

Tutaj niestety nie pomogę , bo u siebie nie posiadam ABSu i nie wiem z czym to się je ;)
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#3  Postprzez olo 1 » Śr 10:55, 29 paź 2014

Luke16 napisał(a):- trzeci problem to ABS jak jest zimny silnik to jak hamuje pulsuje pedał hamulca i ewidentnie słychać ABS po rozgrzaniu auta problem ustaje...

Na dwa problemy masz odpowiedż,co do świec pytanie czy dobrze dobrane,czy kable mają odpowiednią rezystancję?Co do abs,żeby go uruchomić musiałbyś hamować,że tak powiem ostro,przy normalnej jeżdzie raczej nie zostaje on uaktywniony,zopisu może wynikać,że masz krzywe tarcze.Spróbuj podczas jazdy delikatnie naciskać na hamulec i obserwować czy nie występuje bicie,aczkolwiek ja mając uszkodzony czujniki abs w kole(kontrolka nie zapalała się)jeżeli troszkę mocniej zahamowałem to też układ wariował i się uruchamiał.
Ostatnio edytowano Wt 16:54, 25 lis 2014 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawiono cytat :)
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#4  Postprzez Luke16 » So 10:48, 01 lis 2014

co do drugiego problemu... Okazał się walnięty termostat (ten samo problem co z SC miałem) było słabe ogrzewanie i załączający się wentylator... W SC wymieniłem nagrzewnice nie pomogło wymiana termostatu okazała się trafna zrobiłem to i problemy ustały...
co do pierwszego to jeszcze sie za to nie wziąłem... Ale możliwe że kable i świece bo tam gdzie kupowałem to takie mieli zorientowanie w temacie że szok...
co do trzeciego zerwany obwód koła fonicznego lewy tył - to pokazał komp jak się kontrolka od ABSu zapaliła... Pewnie koronka albo jest brudna albo powiedziała papa...
Luke16
Świeżak

Panda: II 1.2 2003r
Imię: Łukasz

Numer postu:#5  Postprzez Romix13 » So 14:08, 01 lis 2014

Myślałem jeszcze o termostacie, ale nie napisałeś że słabo się nagrzewa,tylko że wskazówka utrzymuje się na połowie. A przy dobrze nagrzanym właśnie tak jest.
Awarię termostatu łatwo rozpoznać, bo wystarczy sprawdzić ręką czy oba węże od chłodnicy się nagrzewają bo chwilę po nagrzaniu termostat otwiera większy obieg. W twoim wypadku pewno nie zamykał, ważne że zdiagnozowane i wyeliminowane :ok:
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#6  Postprzez arnold » So 15:56, 01 lis 2014

Zbyt szybko otwierający termostat widać w trasie gdy przy małym obciążeniu silnika spada temperatura płynu. A znowu w drugą stronę widać od razu.

Wysłane z mojego ST23i
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#7  Postprzez Sebastiano79 » So 23:59, 01 lis 2014

Też kiedyś miałem problem z ABS od czasu do czasu pulsował pedał hamulca okazało się że tarcze były do wymiany.Po wymianie problem ustał.
Sebastiano79
Klubowicz

Panda: 1.Panda 1.2 69KM Mylife 2.Panda 100HP :)
Imię: Sebastian

Powrót do Mechanika - problemy techniczne