Niskie obroty i check po zmianie świec

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Niskie obroty i check po zmianie świec

Numer postu:#1  Postprzez Mich@ł » Wt 20:52, 14 paź 2014

marmazzaa, jeżeli samochód gorzej "jeździ" po wizycie u mechanika to znaczy że powinnien do niego wrócić z reklamacją... ;)

Dodatkowo jeżeli świeci się check to podepnij pande pod kompa i zobacz co "wyrzuca" serownik silnika.
Pozdrawiam,
Michał

Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl oraz forum akwarystyczne
Mich@ł
Profesjonalista

Panda: Panda Actual
Imię: Michał

Numer postu:#2  Postprzez olo 1 » Wt 21:17, 14 paź 2014

Mariusz ,mechanik to on jest chyba taki jak ja piekarz :wink: ,pierwsze co to do wymiany parownik i to cały(zwłaszcza jak to tartarini),objaw to falowanie i nie trzymanie obrotów przy gazie,w fiacie są zestawy naprawcze,ale często całe wnętrze jest tak skorodowane i powyżerane,że wymiana membrany pomaga jak umarłemu kadzidło,na benzynie powinien być spokój,zawory,świece,kable tak ale to tak naprawdę są półśrodki
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#3  Postprzez Mich@ł » Wt 23:02, 14 paź 2014

Moim zdaniem jeżeli jest jakiś błąd pokazany to w pierwszej kolejności należy zobaczyć czego dotyczy ;) W końcu po to wymyślono komunikaty błędów aby w ciemno nie szukać przyczyny.

W krawkowie chyba jest trochę osób z kabelkiem więc poszujaj na forum (w dziale diagnostyka).

Ogólnie przy wymianie świec raczej nie ma co spierd.. ;) Ew może zobacz czy przewody zapłonowe są dobrze wciśnięte w świece i cewki.
Pozdrawiam,
Michał

Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl oraz forum akwarystyczne
Mich@ł
Profesjonalista

Panda: Panda Actual
Imię: Michał

Numer postu:#4  Postprzez olo 1 » Śr 20:24, 15 paź 2014

Przeczyścić nie zaszkodzi,syfku na pewno trochu się nazbierało :wink: Myślałem,że tylko na gazie to występuje.To szarpanie miałem kiedy na wtryskiwaczu ten oring się rozszczelnił(czyszczenie wtryskiwaczy i wymiana uszczelek pomogła),ale też szarpania występowały kiedy rozsypał się tłumik drgań na tarczy sprzęgła,ale Ciebie to chyba nie dotyczy
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#5  Postprzez matyja » Cz 1:21, 16 paź 2014

1. dobrze zestrojona instalacja LPG nie ma prawa zaświecać CHECK'a - zmień mechanika, bo głupoty gada; sam mam zagazowaną Pandę (co prawda na wtrysku) i CHECK'a od LPG nie widziała
2. szarpanie może być spowodowane nie tylko świecami, ale i przewodami. zobacz, po ciemku, czy się nie świecą; jeżeli miałbyś je wymieniać to tylko na oryginalne - na forum było to opisane; jak nie znajdziesz, to napisz do bombel, bo wiem, że on temat świec dokładnie przerobił
3. nierówną pracę silnika może też powodować: cewka (jedna lub obie), wtrysk paliwa (wątpię, skoro na LPG jest tak samo), lewe powietrze, sonda lambda, czujnik temperatury, czujnik MAP, czujnik przepustnicy, silniczek krokowy przepustnicy (ale to na wolnych obrotach)
4. gazownika do Tartarini ciężko znaleźć. polecam zapytać się na LPG Forum, kto by to mógł dobrze ogarnąć w okolicy; najpierw doprowadź do tego, że na benzynie silnik będzie pracował prawidłowo, a później reguluj instalację, nie odwrotnie

podsumowując, CHECK'a na pewno warto zdiagnozować i trzeba od tego zacząć - może się okazać, że w sterowniku zapisał się błąd, który wskaże przyczynę problemu. jak niewiele będzie wiadomo, to po kolei kupować części i je wymieniać. wbrew pozorom, nie ma ich dużo. korzystałbym z używanych części, bo nie są drogie, a wybór jest spory, nawet w Krakowie
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#6  Postprzez matyja » Cz 11:59, 16 paź 2014

świec nie ma, co ruszać. przerwę można zmniejszyć, ale raczej niewiele to zmieni. tak samo kupowanie drogich świec "specjalnie" pod LPG mija się z celem

jak będziesz miał ELM'a, to korzystaj z FiatEcuScan lub MultiEcuScan - są to programy pisane pod Fiatowskie sterowniki (FES przekształcił się w MES) i zdiagnozujesz nimi znacznie więcej niż innym "uniwersalnym" softem
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#7  Postprzez Halski » Cz 18:45, 16 paź 2014

Post wyżej masz odpowiedź,poczytaj sobie dział diagnostyka tam jest wiele przydatnych informacji co i czym można zrobić.
Halski
Stały bywalec

Panda: 1.1 prawie Dynamic 2008
Imię: Rafał

Numer postu:#8  Postprzez Romix13 » Pt 21:43, 17 paź 2014

Jak przeczyścisz przepustnice to potem zrób autoadaptację we Fesie tylko tak jak było opisane na forum ,pamiętaj gazujesz 3x do odcinki a nie jak we Fesie do 3500-4000rpm ! 8) bo w instrukcji prog.jest błąd, trzeba do odcinki.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#9  Postprzez arnold » So 0:01, 18 paź 2014

Check przy niskich obrotach może być związany z zapalaniem się kontrolek ciśnienia oleju lub ładowania? Bo przy zapalaniu dziś auta, przyszła mi taka myśl.
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Powrót do Mechanika - problemy techniczne