Zestaw do pomiaru ciśnienia paliwa

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Zestaw do pomiaru ciśnienia paliwa

Numer postu:#1  Postprzez desmo999 » Śr 18:59, 08 sty 2014

Witam,

czy ma ktoś może namiar na jakiś zestaw do pomiaru ciśnienia paliwa w Pandzie.Wiem że pasuje od klimy od HP przyłączka jednak szukam jakiegoś całego zestawu do 300zł w którym była by taka końcówka. Sprzedawcy z Allegro niestety nie umieją się określić, a w moim zestawie tego nie mam i muszę kombinować z rozpinaniem przewodów by to mierzyć...

Także jeśli ktoś kupował taki zestawik i ma na niego namiary to byłbym wdzięczny..

Pozdrawiam

Jacek
desmo999
Świeżak

Panda: Fiat Panda 1.1
Imię: Jacek

Re: Zestaw do pomiaru ciśnienia paliwa

Numer postu:#2  Postprzez przetwornica » Śr 21:48, 08 sty 2014

Przejściówkę od klimatyzacji możesz kupić w sklepie z chłodnictwem:
http://www.chlodnictwo-sklep.pl/popup_i ... p?pID=1454
Do tego manometr, większość ma końcówkę 1/4'', mieści się to swobodnie w 300 zł.
Podjedź sobie do jakiegoś sklepu narzędziowo-serwisowego, i pooglądaj, później najwyżej możesz kupić na Aledrogo.
przetwornica
Profesjonalista

Panda: 1.2 Active minus
Imię: Marek

Numer postu:#3  Postprzez desmo999 » Śr 22:05, 08 sty 2014

Tak zgadzam się z Tobą, myślałem jednak nad kupnem całego zestawu ( coś za Allegro) zawsze jest kilka dodatkowych przejściówek. Niestety sprzedawcy z Allegro nie wiedzą do końca co mają w tych zestawach także pytam bo może ktoś kupował jakiś zestaw co mu podpasował do króćca na szynie w pandzie..

Nic poodwiedzam sklepy może coś się znajdzie jak nie to z klimy się wykorzysta

dzieki

pozdr
desmo999
Świeżak

Numer postu:#4  Postprzez matyja » Pt 21:45, 10 sty 2014

zrób manuala proszę na temat mierzenia ciśnienia paliwa...
niby prosta czynność, ale przynajmniej pokaże, co i jak dokładnie wykonać
dobrze by było też umieścić gdzieś informację, jakie ciśnienie powinno być przy sprawnej pompie :)
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#5  Postprzez desmo999 » So 16:07, 11 sty 2014

Z reguły kieruję się wskazówkami z Esitronica:

Także na początek wymagane jest całkowite zbicie ciśnienia ( ja osobiście sobie ten podpunkt odpuszczam). Zbijamy ciśnienie w listwie jak i w całym układzie poprzez odłączenie pompy (wtyczka,bezpiecznik F1.22 - jak kto woli) i czekamy aż autko zgaśnie. Następnie przekręcamy kilka razy rozrusznikiem by całkowicie pozbyć się ciśnienia...

Na manometrze można skontrolować jaka jest wartość ciśnienia . Manometr wpięty w listwę..

Załączamy pompę i odpalamy auto chwilę czekamy by sobie popyrkało na wolnych - układ ma się odpowietrzyć....
Sprawdzamy wartość ciśnienia przy rozruchu jak i w czasie pracy na wolnych/wysokich obrotach:

Ciśnienie 3,3-3,7bar.
Można też sprawdzić poprawność działania zaworu zwrotnego w pompie jak i czy wtryski nie leją . Wyłączamy silnik i patrzymy jak się zachowuje ciśnienie - przez 60s nie może spaść...

Oczywiście warto też wykonać testy w ruchu jak się dostatecznie długi przewód pomiarowy ale to już zależy od tego co się z autkiem dzieje...

To by było na tyle.....Tak to wykonywałem ..

Jeśli coś źle to proszę poprawić....asertywna krytyka zawsze mile widziana:)

Pozdrawiam
desmo999
Świeżak

Numer postu:#6  Postprzez matyja » N 1:28, 12 sty 2014

dzięki za wytłumaczenie.
myślę, że może się to przydać... sam, jak będę mierzyć ciśnienie, to wykorzystam info od Ciebie, do tego zrobię jakieś zdjęcia i będzie fajny manual

napisz mi tylko, czy, jak dobrze rozumiem, manometr wkręcam w ten "zaworek" na listwie, tak? czy muszę między listwę, a przewód zasilający wpiąć trójnik i do tego manometr?
manometr wystarczy zwykły, czy lepszy byłby glicerynowy? w sumie nie ma tam jakiś dużych drgań, a manometr nie będzie zamontowany na stałe, więc chyba nie ma sensu montować glicerynowego...
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#7  Postprzez desmo999 » N 13:28, 12 sty 2014

Podpinamy się pod zaworek przygotowany do tego celu. Ja jednak nie miałem przyłącza i wpinałem się trójnikiem...

Miernik akurat używałem elektroniczny, ale zapewne bez problemów nadał by się zwykły manometr ( w razie drgań warto użyć zwężki) która je zawsze ograniczy bądź użyć glicerynowego manometra...

Jak uda mi się zakupić zestawik pomiarowy który by pasował do pandy dam namiary na sprzedawcę...

Pozdr
desmo999
Świeżak

Numer postu:#8  Postprzez desmo999 » So 20:37, 08 lut 2014

Dobra zestaw mam gotowy. Jakby ktoś chciał sobie przygotować musi kupić zawór od niskiego ciśnienia klimy czyli ten mniejszy i wszystko działa elegancko..

Koszt wykonania ok 100zł (zawór/manometr/przewód)

Pozdrawiam
desmo999
Świeżak

Powrót do Mechanika - problemy techniczne