Ćwierkanie podczas szybkiej jazdy na skręconych kołach.

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Ćwierkanie podczas szybkiej jazdy na skręconych kołach.

Numer postu:#1  Postprzez Forsaken » Śr 19:36, 10 lip 2013

Witam

Dzisiaj ustawiłem geometrię w aucie licząc że wyeliminuje to problem ze skręconą kierownicą by jechać prosto.
Geometrie poprawili ale problem pozostał za to nie wiem czy przez te manewry z geometrią czy nie autko zaczęło ćwierkać podczas szybkiej jazdy przy lekkim skręceniu kierownicy w którąś ze stron....
HELP!!! :-(
Obrazek
Forsaken
Klubowicz

Panda: PIII 1.2 8V Lounge 2012
Imię: Piotrek

Re: Ćwierkanie podczas szybkiej jazdy na skręconych kołach.

Numer postu:#2  Postprzez Forsaken » Śr 22:28, 10 lip 2013

Nie wiem czy mogą mieć coś z tym wspólnego przednie hamulce ale wyczytałem że może być to przez rant na tarczach. Wyczyściłem je i przemalowałem dodatkowo zamieniłem przednie koła. Na razie cisza i oby tak zostało...
Obrazek
Forsaken
Klubowicz

Numer postu:#3  Postprzez mipan » Cz 14:26, 11 lip 2013

Tak, przednie hamulce potrafią wygenerować takie piski, które mogą być ciągłe lub słyszalne tylko na skrętach. Miałem z tym efektem do czynienia. Mechanicy w serwisach stosują jakieś smary przeciwpiskowe do prowadnic klocków.
Podczas ostatniej wymiany klocków użyłem smaru miedziowego o takim właśnie przeznaczeniu i jak dotąd z piskami mam spokój.
mipan
Aktywny

Panda: Active 1.1
Imię: Michał

Numer postu:#4  Postprzez oxydian » Pn 2:10, 12 sie 2013

Mam to samo od momentu wymiany klocków hamulcowych na nowe. Tylko z lewej strony. Smarowałem juz wszystkie miejsca styku klocka ze szczękami smarem miedziwoym oraz przetarałem ranty klocków papierem ściernym i bez efektu. I nie mam pojęcia gdzie jest źródło tego popiskiwania i szczerze mówic chyba to odpuszcze :) U mnie popiskuje (czasami) tylko przy skręcie i tylko przy powolnej jeździe...
oxydian
Bywalec

Panda: 1.2 8V LPG Stag4Plus
Imię: Dariusz

Numer postu:#5  Postprzez Forsaken » Pn 13:13, 12 sie 2013

W moim przypadku zeszlifowanie rantów pomogło.
Obrazek
Forsaken
Klubowicz

Numer postu:#6  Postprzez Romix13 » Śr 13:49, 14 sie 2013

oxydian napisał(a):Mam to samo od momentu wymiany klocków hamulcowych na nowe. Tylko z lewej strony. Smarowałem juz wszystkie miejsca styku klocka ze szczękami smarem miedziwoym oraz przetarałem ranty klocków papierem ściernym i bez efektu. I nie mam pojęcia gdzie jest źródło tego popiskiwania i szczerze mówic chyba to odpuszcze :) U mnie popiskuje (czasami) tylko przy skręcie i tylko przy powolnej jeździe...

Sprawdź czy po rozebraniu mechanizmu hamulców (otwarciu do góry) klocki są luźno w prowadnicach czy ciasno ? jeśli ciasno, to papier nie pomógł i delikatnie pilnikiem przejedź ranty klocków, mają się swobodnie przesuwać w prowadnicy. Jeśli natomiast są luźne to mogą być dwie przyczyny:
- albo masz za blisko przygiętą tą osłonę blaszaną tarcz i gdzieś delikatnie ociera na skręcie o tarczę, zakładając że nie wpadło ci między nią a tarcze żadne obce ciało, kamyczek.
- albo masz gumowy przewód hamulcowy rozwarstwiony wewnątrz i nie cofa płynu hamulcowego, (przewód wtedy do wymiany) co powoduje, że tłoczek się nie cofa odpowiednio i klocki cały czas trą. Możesz jeszcze sprawdzić czy sam tłoczek dociskający klocki nie chodzi zbyt ciężko, sprawdź czy ruda lub jakikolwiek inny syf się nie dostał pod tą gumę uszczelniającą go i wyczyść.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#7  Postprzez OsiemKilo » Śr 14:15, 14 sie 2013

Idac tropem slabo cofajacych sie klockow mozna sprawdzic prowadnice zaciskow.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Powrót do Mechanika - problemy techniczne