Gniazdo zapalniczki, a raczej jego brak.

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Gniazdo zapalniczki, a raczej jego brak.

Numer postu:#1  Postprzez adams12312 » Pn 20:51, 17 lut 2014

Witam serdecznie.
W mojej familijnej Pandzie rodzice w momencie zakupu zapomnieli dokupić gniazdo zapalniczki (to jest Fiat, nawet za to każą dopłacać, a niby wersja Active +). Z tego co udało mi się zauważyć pod zaślepką jest cała instalacja do gniazda, ale nie ma w niej prądu (podłączyłem gniazdo ze służbowej Pandy ojca). I tu pytanie do was czy trzeba gdzieś wstawić jakiś brakujący bezpiecznik i jeżeli tak to jaki i gdzie? Byłbym wdzięczny jeżeli zaprezentowałby to ktoś na jakimś zdjęciu lub schemacie ;)
Serdecznie pozdrawiam.
adams12312
Świeżak

Panda: II 1.1 active+ '03
Imię: Adam

Re: Gniazdo zapalniczki, a raczej jego brak.

Numer postu:#2  Postprzez matyja » Pn 23:45, 17 lut 2014

sam bezpiecznik prawdopodobnie nie wystarczy...

najlepiej weź do ręki instrukcję obsługi samochodu, otwórz na bezpiecznikach, sprawdź symbol bezpiecznika zapalniczki, a następnie zobacz, czy w miejscu, gdzie ten bezpiecznik powinien być, faktycznie on jest oraz czy w gnieździe tego bezpiecznika są dwa piny

jak są, to wkładasz tam bezpiecznik o wartości przewidzianej przez producenta (bodajże 20A) i cieszysz się prądem w gnieździe zapalniczki
jak nie ma, to idziesz do sklepu elektrycznego, kupujesz kilka metrów przewodu 1.5mm2 / 2.5mm2 (linka) i ciągniesz go od akumulatora do gniazda, pamiętając o obowiązku zastosowania bezpiecznika pomiędzy aku, a gniazdem zapalniczki
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Re: Gniazdo zapalniczki, a raczej jego brak.

Numer postu:#3  Postprzez adams12312 » Wt 20:06, 18 lut 2014

ok, Dzięki za odpowiedź ;)
adams12312
Świeżak

Panda: II 1.1 active+ '03
Imię: Adam

Powrót do Elektryka - problemy techniczne