Zasilanie radia

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Zasilanie radia

Numer postu:#1  Postprzez Marek_M » Cz 18:40, 25 lip 2013

Radio w Pandzie włącza się wraz z zapłonem. Czy może ktoś przerabiał je tak, aby zasilanie było cały czas? Jest jakiś prosty sposób żeby to przerobić? Denerwuje mnie, że przy każdym wyłączeniu silnika gaśnie radio i resetują się jego ustawienia?
Marek_M
Świeżak

Panda: Panda II 1,2 LPG
Imię: Marek

Re: Zasilanie radia

Numer postu:#2  Postprzez matyja » Cz 18:54, 25 lip 2013

ktoś coś Ci skopał, bo jak masz fabryczną wiązkę, to napięcie jest tam cały czas podawane, niezależnie od stacyjki...
jak masz instalację robioną poza ASO, to musisz po prostu przepiąć jeden, czy tam dwa przewody od zasilania radia - nic trudnego
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#3  Postprzez pitt_99 » Cz 20:56, 25 lip 2013

ja to bym chciał tak mieć, jak włączę radio to gra ono non stop. natomiast życzyłbym sobie gdy wyłączam silnik radio się wyłącza.
pitt_99
Stały bywalec

Panda: II Actual 1.1 LPG
Imię: Piotr

Numer postu:#4  Postprzez Marek_M » Cz 21:05, 25 lip 2013

Wyjąłem radio i niby wszystkie kabelki do kostki dochodzą. Niestety nie mam miernika napięcia, żeby sprawdzić czy jest prąd w przewodzie od akumulatora, a na ślepo każdy do każdego nie chcę próbować w obawie o auto i radio. Chyba rzeczywiście ktoś coś skopał bo mam wrażenie, że elektryką zajmował się ktoś o zdolnościach orangutana (nie obrażając orangutanów). Kabelki od kostki są poucinane i popodpinane do innych o odmiennych kolorach, jeden z przewodów od prawego tylnego głośnika był wyjęty z kostki i zaizolowany taśmą (to już ogarnięte i działa). Jak naprawiałem podświetlenia regulatorów nawiewów to jeden z uchwytów żarówek był wyłamany i wciśnięty po deskę, musiałem podklejać :/.
W którym miejscu wchodzą przewody zasilające radio do skrzynki z bezpiecznikami? Jeszcze to przejrzę a jak nie pomoże to w wolnej chwili trzeba będzie puścić zasilanie prosto od aku. I kolejne pytanie czy da się przepchnąć przewód zasilania radia do akumulatora bez zdejmowania deski rozdzielczej?

pitt_99 napisał(a):ja to bym chciał tak mieć, jak włączę radio to gra ono non stop. natomiast życzyłbym sobie gdy wyłączam silnik radio się wyłącza.

Wydaje mi się, że prawidłowo skonfigurowana całość właśnie tak powinna działać.
Marek_M
Świeżak

Panda: Panda II 1,2 LPG
Imię: Marek

Numer postu:#5  Postprzez gregory1979 » Cz 21:15, 25 lip 2013

Panda ma ten minus że stacyjka nie ma pozycji ACC w której załączane by były urządzenia dodatkowe bez zapłonu, tak jak to jest w innych samochodach.
gregory1979
Klubowicz

Panda: Fiat Tipo 1.4 LPG BRC była 0.9 TwinAir Turbo 2012 r. LPG BRC oraz 1.1 Actual 2003 r. LPG BRC
Imię: Grzegorz

Numer postu:#6  Postprzez mgacus » Pt 10:45, 26 lip 2013

Skoro się włącza wraz z zapłonem to OK jak w każdej pandzie. Ale to że resetują się wszystkie ustawienia może być spowodowane zamianą przewodów zasilających, czerwonego i zółtego.
Car audio - zabudowy, instalacje, itp. Serwis wspomagania elektrycznego.
mgacus
Bywalec

Panda: 1.1
Imię: Marcin

Numer postu:#7  Postprzez sandamiano » So 11:34, 27 lip 2013

Marek_M napisał(a):Radio w Pandzie włącza się wraz z zapłonem. Czy może ktoś przerabiał je tak, aby zasilanie było cały czas? Jest jakiś prosty sposób żeby to przerobić? Denerwuje mnie, że przy każdym wyłączeniu silnika gaśnie radio i resetują się jego ustawienia?

Pewnie masz podpięty przewód podtrzymania pamięci z przewodem zasilania po kluczyku lub na przewodzie nie ma stałego plusa.Ten od podtrzymania pamięci powinien być na stałym zasilaniu. Jeśli masz oryginalną instalację audio to w książce sam naprawiam- może też wędruje w pdf-ie jest schemat i zobaczysz co i jak.Jeśli masz nieoryginalną to w standardowej kostce ISO radia to przewód żółty podpinasz pod stały plus a czerwony pod zasilanie plusem po kluczyku. Wtedy masz tak że radio gra tylko po kluczyku ale nie giną nastawy po wyłączeniu stacyjki.
Jeśli czerwony również podepniesz pod ten gdzie żółty to radio będzie grało bez przekręconej stacyjki ale również samo się nie wyłączy kiedy wyłączysz stacyjkę. Jeśli na przewodzie żółtym masz stały plus a radio nie trzyma pamięci to pewnie uszkodzone radio.
sandamiano
Świeżak

Panda: 1.1 Actual
Imię: Damian

Numer postu:#8  Postprzez Romix13 » So 13:15, 27 lip 2013

Tu -> http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... soshop.htm
masz schematy złącz ISO od radia posprawdzaj jaki rodzaj masz wtyku i kabelki, może coś pomoże 8)
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#9  Postprzez 147mariusz147 » Pn 20:31, 09 lut 2015

Zaczyna mnie nurtować problem radia, podjeżdżam z Żonką pod sklep, grzecznie czekam w aucie i żeby nie zostawiać silnika odpalonego przez 10 min gaszę go i muzyka się kończy :/ :/ :/ :/

gregory1979 napisał(a):Panda ma ten minus że stacyjka nie ma pozycji ACC w której załączane by były urządzenia dodatkowe bez zapłonu, tak jak to jest w innych samochodach.

Jeszcze nic z tym nie kombinowałem, w sumie to liczyłem że znajdę coś na forum ;) Ale z tą pozycją ACC w stacyjce to nie jestem aż tak sceptyczny, zauważyłem że w momencie gdy gaszę auto nic się jeszcze nie dzieje dopiero w momencie gdy wyjmuję kluczyk ze stacyjki zapala się lampka na suficie, ma ktoś pomysł jak to wykorzystać przy wyłączaniu radia ? Gdyby radio gasło dopiero w momencie wyjęcia kluczyka ze stacyjki było by bajkowo.
147mariusz147
Aktywny

Panda: 1.2 mpi 69hp 2011
Imię: Mariusz

Numer postu:#10  Postprzez arnold » Pn 22:46, 09 lut 2015

Układ z diodą (chyba- żeby prąd nie wracał na instalację, nie znam się aż tak bardzo) przekaźnikiem na radio wykorzystujący ten sygnał dla lampki. Albo przełącznik 1-1 z trzema pinami. Z jednej pozycji radio zasilane normalne, z drugiej bezpośrednio z akumulatora. Radio podłączone do środkowego. Coś jak stare włączniki awaryjnych, prąd albo płynął na zwykłe kierunkowskazy, albo bezpośrednio na wszystkie światła (tylko zasada działania jest odwrotna).
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Powrót do Elektryka - problemy techniczne