Gniazdko prądowe

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Gniazdko prądowe

Numer postu:#1  Postprzez Halski » So 20:35, 04 maja 2013

Przy okazji przygotowań do modów poszperałem trochę w bezpiecznikach pod maską i trafiłem na bezpiecznik F85(zapalniczka/gniazdko prądowe).Zmacałem miernikiem i jest tam +12V po zapłonie.W moim miśku nie ma ori zapalniczki i tu rodzi się pierwsze pytanie:gdzie mam szukać końca tego obwodu.
Druga sprawa:bezpiecznik F15(+30 skrzynki bezpieczników przyczepy)też +12V po zapłonie.Nie mam haka i nigdy nie miałem.Też nie wiem gdzie ten obwód może się kończyć.Ma ktoś jakieś teorie ?
Sprawa ostatnia - chcę podłączyć dzienne ale pod alternator.Podobno trzeba to zrobić we wtyczce przy bezpiecznikach pod maską,tylko jaki kolor ma ten kabelek ?
No to walnąłem wypracowanko...
Halski
Stały bywalec

Panda: 1.1 prawie Dynamic 2008
Imię: Rafał

Re: Gniazdko prądowe

Numer postu:#2  Postprzez matyja » So 21:56, 04 maja 2013

masz tam bezpieczniki, czy tylko puste miejsca z jednym elementem stykowym?
jeżeli masz wiązkę zapalniczki, to kostka znajduje się pod wykładziną w miejscu, gdzie jest tunel środkowy (między siedzeniami)

wiązka haka nie wiem, czy w ogóle była w Pandach fabrycznie dawana, więc tutaj się nie wypowiem

natomiast jeżeli chodzi o alternator, to ja się wpinałem w kabinie w jedną ze wtyczek idących do Body
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#3  Postprzez Halski » So 23:07, 04 maja 2013

Właśnie chodzi o to,że mam w tych miejscach bezpieczniki,bo gdyby ich nie było to bym pewnie sobie i wam gitary nie zawracał.
Wiązki do zapalniczki między siedzeniami na pewno nie ma,bo już wcześniej jej szukałem z nadzieją,że jednak ją tam wrzucili,ale niestety.
Halski
Stały bywalec

Panda: 1.1 prawie Dynamic 2008
Imię: Rafał

Numer postu:#4  Postprzez bolo1512 » N 23:29, 18 sie 2013

Ja w swoim pandziorze mam instalację do gniazda zapalniczki (gniazdka prądowego) ale tylko w kabinie pod wykładziną a gniazdo bezpiecznika F 85 puste i też nie wiem gdzie ta wiązka ma swój początek. Przy skrzynce bezpieczników nie ma jakiejś nie podłączonej wtyczki .W instrukcji wyczytałem że przekażnik T31 też jest od gniazdka , założyłem przekażnik bo są tam przewody i napięcie i nic , a już myślałem że mi tak łatwo poszło.
bolo1512
Świeżak

Panda: 1.3Multijet 4x4
Imię: Leszek

Numer postu:#5  Postprzez matyja » Pn 0:23, 19 sie 2013

tu masz schemat gniazda i rozmieszczenie elementów:
Obrazek Obrazek

prawdopodobnie brakuje kabla od złącza D006 do skrzynki bezpieczników - samo dołożenie przekaźnika na nic tutaj się zda
musisz pociągnąć kabel albo wlutować się z dodatkowym bezpiecznikiem do przewodu idącego do Body, aczkolwiek zalecam podciągnięcie 2m kabla i zabezpieczenie go bezpiecznikiem, jak fabryka powinna dać
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#6  Postprzez bolo1512 » Pt 21:52, 23 sie 2013

matyja dzięki za odpowiedż i schematy, ale u mnie jest trochę inna skrzynka bezpieczników ,trochę inne bezpieczniki ,mało tego, są bezpieczniki bez opisu w instrukcji ,ale w skrzynce są i to pod napięciem i funkcjonują. Ostatnio chciałem sprawdzić co to są za bezpieczniki i wyjmowałem po kolei a w tym momencie zadzwonił kolega ,chwilę rozmawiałem i potem nie włożyłem tam gdzie był :zakrecony: .Po odpaleniu auta zaświeciła kontrolka wspomagania kierownicy w instrukcji mam że to bezpiecznik F24 ale był dobry i zgłupiałem.Zacząłem przekładać w wolne gniazda te duże bezpieczniki bez oznaczeń i opisów i wszystko wróciło do normy. Zdaje mi się że gdzieś widziałem temat z opisem bezpieczników to może coś znajdę.
bolo1512
Świeżak

Panda: 1.3Multijet 4x4
Imię: Leszek

Numer postu:#7  Postprzez raxon » So 16:32, 27 cze 2015

Trochę odkopię bo nie chce zakładać kolejnego tematu. Mam pandę w wersji active w której nie było zapalniczki. Znalazłem kostkę do zapalniczki koło hamulca ręcznego, kupiłem oryginalną zapalniczkę, podpiąłem i nic. Patrzę pod maskę, a w gnieździe F85 nic nie ma w sensie że tylko jeden styk jest, a żaden przewód tam nie dochodzi. Nie wiem co dalej robić. Wie ktoś gdzie powinien iść ten przewód ? A może dać sobie z tym spokój i doprowadzić zasilanie np. z elektrycznych szyb ? Tylko że ja się na prądzie niespecjalnie znam i nie chce nic napsuć :? Zakładam, że elektryczne szyby są zabezpieczone bezpiecznikiem więc kolejnego dawać nie muszę (gniazdo będzie potrzebne do ładowania navi, nie będzie tam zapalniczki typowej)
raxon
Świeżak

Panda: 1.1 active
Imię: Robert

Numer postu:#8  Postprzez Romix13 » N 12:45, 28 cze 2015

raxon napisał(a):Patrzę pod maskę, a w gnieździe F85 nic nie ma w sensie że tylko jeden styk jest, a żaden przewód tam nie dochodzi.

Jakie F85 ??? w Pandzie nie widziałem takiego :P Od zapalniczki jest F44 20A w komorze silnika i tam się podpinaj :)
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#9  Postprzez arnold » N 14:12, 28 cze 2015

Jeśli jest wiązka to raczej prowadzi aż do skrzynki.

Wysłane z mojego ST23i przy użyciu Tapatalka
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#10  Postprzez raxon » N 18:25, 28 cze 2015

W mojej serwisówce pisze F85 cigarette lighter, a czegos takiego jak F44 nie ma. Możliwe że u anglików inne oznaczenia są, w każdym razie kostka od zapalniczki jest a przewodów do bezpiecznika brak :x Dwoją drogą to paranoja żeby zapalniczki na wyposażeniu nie było, elektryka jest poduchy są nawet jakaś regulacja kierownicy jest a zapalniczki nie ma :/
raxon
Świeżak

Numer postu:#11  Postprzez arnold » N 21:40, 28 cze 2015

A co jest narysowane na klapce skrzynki z drugiej strony?

Wysłane z mojego ST23i przy użyciu Tapatalka
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#12  Postprzez raxon » N 22:13, 28 cze 2015

Narysowane są tylko oznaczenia które gniazdo jaki ma numer, w moim przypadku gniazdo bezpiecznika od zapalniczki jest w rogu pod zielonym bezpiecznikiem 30A jak na tej skrzynce z tej aukcji (tak samo jak na tej u mnie też nie ma pinu jednego) http://allegro.pl/fiat-panda-1-1-skrzynka-bezpiecznikow-46841646-i5280918520.html Troche mnie ta sytuacja zaskoczyła bo zapalniczka z zaślepka 110 zł a prądu nie ma dalej.
raxon
Świeżak

Numer postu:#13  Postprzez zibi63 » N 22:42, 28 cze 2015

Być może jest tak jak piszesz, że wersja angielska ma inne oznaczenia i gniazdo. Z wypowiedzi na forum wynika, że w polskich wersjach gniazdo zapalniczki obsługuje bezpiecznik z gniazda F-44. Na fotce z allegro z Twojego postu górny rząd, piąta pozycja na prawo. A co tam jest u Ciebie?
zibi63
Stały bywalec

Panda: Actual 2011
Imię: Zbyszek

Numer postu:#14  Postprzez raxon » N 23:03, 28 cze 2015

U mnie jest to 2 rząd od góry, gniazdo to 2 od lewej, obok tego zielonego 30A bezpiecznika. Na zdjęciu z aukcji puste gniazdo i u mnie też. Normalnie to bym się aż ta nie śpieszył z montażem zapalniczki, ale na dniach przyślą mi czarną skrzynkę z ubezpieczalni i muszę mieć zasilanie do niej. Jak nie uda mi się ogarnąć fabrycznej instalacji to pozostanie mi jakieś druciarstwo zrobić i się np w wentylator wpiąć, ale wtedy będę musiał pewnie kable jakoś przeciągnąć do tej zapalniczki i przewody od wtyczki pociąć :roll:
raxon
Świeżak

Numer postu:#15  Postprzez Romix13 » N 23:41, 28 cze 2015

Jak już będziesz musiał jakieś druciarstwo to lepiej poszukaj stałego + lub + po stacyjce wewnątrz kabiny, są tematy na forum gdzie szukać i puść przewód z bezpiecznikiem 20A pod kolumną kierownicy i do tunelu zapalniczki, lepsze to niż przebijanie się dodatkowym kablem przez grodź silnika do kabiny, ale ogólnie druciarstwa nie polecam.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Następna strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne