Check engine przy podnoszeniu szyby

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Check engine przy podnoszeniu szyby

Numer postu:#1  Postprzez adamikos » So 15:10, 29 sie 2015

Raz na 100 razy (więc dość rzadko co utrudnia wykrycie usterki) po wciśnięciu przycisku opuszczania szyby kierowcy, pojawia się check engine. Auto spada z obrotów do zera (robi kangura) i po sekundzie kontrolka znika, obroty wracają i wszystko jest ok. Dodam że szyba strzela przy otwieraniu z pozycji max (pewnie złamany ten plastikowy element na W ;) ).
Szyby elektryczne dokładane z pominięciem body (robił to jakiś zakład).

Jakieś pomysły? Zauważyłem że częściej problem pojawia się jak jest wilgotno, ale nie ma reguły więc sam nie wiem. Nie ma znaczenie czy szyba jest podnoszona czy opuszczona oraz w jakiej pozycji jest szyba.
Ostatnio edytowano So 21:35, 29 sie 2015 przez Romix13, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Poprawiono polskie litery i znaki. Naruszenie pkt.11 Reg.Forum ! Na przyszłość proszę ich używać.
adamikos
Świeżak

Imię: xxx

Re: Check engine przy podnoszeniu szyby

Numer postu:#2  Postprzez mipan » Pn 22:06, 31 sie 2015

Jak się domyślam - silnik przesuwu szyby obciąża instalację dużo większym prądem niż powinien i powoduje chwilowy skok (obniżenie) napięcia. Prawdopodobnie wynika to ze zwiększonych oporów mechanizmu przesuwu lub uszkodzenia silniczka.
mipan
Aktywny

Panda: Active 1.1
Imię: Michał

Numer postu:#3  Postprzez bunio14 » Wt 10:56, 01 wrz 2015

Może warto ściągnąć boczek drzwi i sprawdzić stan kabli/izolacji? Może kable opierają się o szybę i w czasie deszczowej aury dotykają gdzieś o metal? Ściągnięcie boczku to kilka minut więc nakład pracy żaden.
A element na "W" to wodzik lub ślizg :)
Pozdrawiam,
Filip
bunio14
Stały bywalec

Panda: 1.2 limuzyna [sprzedana] :(
Imię: Filip

Numer postu:#4  Postprzez w5minut_pl » Wt 12:12, 01 wrz 2015

mipan napisał(a):Jak się domyślam - silnik przesuwu szyby obciąża instalację dużo większym prądem niż powinien

No nie wiem czy w sumie dość jednak mały silniczek jest w stanie obciążyć w takim stopniu akumulator. Więc może jednak te kable lub coś całkiem przypadkiem zamyka obwód.

No ale ja się dopiero uczę.
w5minut_pl
Bywalec

Panda: 1,1 razy 2
Imię: Andrzej

Powrót do Elektryka - problemy techniczne