Światła postojowe

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Światła postojowe

Numer postu:#1  Postprzez Pogromca » Wt 8:35, 16 gru 2014

Witam, jako że nie znalazłem na forum takiego problemu to założyłem nowy wątek.

Po wyłączeniu zapłonu, wyjęciu kluczyka i włączeniu manetki świateł na postojowe, świecą się postojowe z przodu (czy tak ma być? bo wcześniej mi nie świeciły), lewe świeci dużo mocniej niż prawe. świecą w pozycji kierunkowskazu zero i w dół. po włączeniu kierunkowskazu do góry nie świeci nic.

Dodam, że owe objawy pojawiły się mniej więcej w tym samym czasie (nie jestem wstanie stwierdzić czy dokładnie w tym samym momencie) co awaria elektrycznej szyby kierowcy (nie reaguje na przycisk - cykanie 2 razy w body) i awaria wycieraczek (opisywana przeze mnie w dziale mechanika)
Pogromca
Świeżak

Panda: 1.1
Imię: Wojtek

Re: Światła postojowe

Numer postu:#2  Postprzez olo 1 » Wt 14:31, 16 gru 2014

Światła pozycyjne świecą z przodu i z tyłu.Po wyjęciu kluczyka przekręcamy manetkę w pozycje w/w świateł,możemy to samo zrobić na włączonym zapłonie, efekt ten sam.Funkcja "fallow me home" po wyjęciu kluczyka bądż po wyłączeniu zapłonu całą manetkę przyciągamy do siebie-na wyświetlaczu pojawia się czas doświetlania,aby wyłączyć włączamy zapłon,świecą się wtedy mijania.Światła postojowe-po wyjęciu kluczyka włączamy światła pozycyjne i dżwignią kierunkowskazów wybieramy stronę którą chcemy oświetlić(prawa bądż lewa) :D
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#3  Postprzez przetwornica » Wt 20:41, 16 gru 2014

Usterka podnośnika lewej szyby nie ma nic wspólnego ze światłami, brak jest jakichkolwiek części wspólnych tych obwodów.
Są dwie możliwości, albo przeciążenie obwodu (zablokowanie silnika lub zwarcie) albo obwód otwarty (ukiwany przewód w peszlu do drzwi) body wykrywa za mały prąd i odcina go natychmiast.
Co do świateł, to poczytaj instrukcję obsługi samochodu i kodeks drogowy, coś mi się wydaje że nie rozróżniasz świateł.
Jaki napisał Olek:
Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki:
W pozycji kierunkowskazu "0" świecą światła pozycyjne
W pozycji kierunkowskazu "w dół" świeci postojowe lewe (przednie i tylne pozycyjne po lewej stronie samochodu)
W pozycji kierunkowskazu "w górę" świeci prawe postojowe (przednie i tylne pozycyjne po prawej stronie samochodu)
przetwornica
Profesjonalista

Panda: 1.2 Active minus
Imię: Marek

Numer postu:#4  Postprzez arnold » Wt 22:51, 16 gru 2014

Też mam problem zrozumieć co ma na myśli, ale różnice w intensywności mogą wynikać z dalszych problemów z szarą wtyczka.

Wysłane z mojego ST23i
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#5  Postprzez olo 1 » Śr 5:40, 17 gru 2014

Intensywność to częsty u nas problem.W moich przypadkach powody zawsze te same:światła pozycyjne-wypalone żarówki,światła mijania,drogowe-upalone piny we wtyczce do body,upalona kostka w reflektorze,przegrzana wiązka lampy,światła hamowania,kierunkoskaz,pozycyjne tył-bra masy,upalone piny we wtyczce lampy.
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Powrót do Elektryka - problemy techniczne