Trip do biedy

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Trip do biedy

Numer postu:#16  Postprzez Worczynski » Śr 16:50, 05 wrz 2012

Kordian napisał(a):Chce zakupić wajchę z TRIP.
Moja wersja to Active plus czy coś trzeba dokladać czy wystarczy zmiana wajchy lub calego zespolonego :?: :)

101 raz na forum, ale co tam, przeżyjmy to jeszcze raz. Wystarczy wajcha. Z wajchy z tripem wychodzą po prostu dwa dodatkowe kable. Wyjmujesz starą, wsadzasz nową i wszystko. Nawet kierownicy ściągać nie musisz. Kable podpinasz pod pin 2 i pin 4 w liczniku i masz w pełni działający TRIP.
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)
Imię: Paweł

Numer postu:#17  Postprzez matyja » Śr 16:57, 05 wrz 2012

eee, jak chcesz wyciągnąć przełącznik zespolony bez ściągania kierownicy? :D
nie rozbierzesz zespolonego bez jego demontażu...

Kordian, jeżeli masz działający przełącznik zespolony, to nie wymieniałbym go tylko dla TRIP'a
ja sobie zrobiłem przycisk obok awaryjnych (w nieużywanym przycisku po prawej stronie) i podpiąłem go pod te piny w zespolonym, bez konieczności cięcia przewodów - wszystko jest ułożone
możesz sobie też zrobić przycisk gdziekolwiek chcesz - na forum jest chyba nawet guide, jak to zrobić - poszukaj
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#18  Postprzez Kordian » Śr 17:03, 05 wrz 2012

Ja kupiłem cały zespolony nówka :)
Ja robię ori :)
Panda ABARTH Bordo Limited Edition
Kordian
Użytkownik Zbanowany

Panda: Abarth Bordo Limited Edition
Imię: PANICZ Kordian

Numer postu:#19  Postprzez Worczynski » Śr 17:31, 05 wrz 2012

matyja napisał(a):eee, jak chcesz wyciągnąć przełącznik zespolony bez ściągania kierownicy? :D
nie rozbierzesz zespolonego bez jego demontażu...

Kordian, jeżeli masz działający przełącznik zespolony, to nie wymieniałbym go tylko dla TRIP'a
ja sobie zrobiłem przycisk obok awaryjnych (w nieużywanym przycisku po prawej stronie) i podpiąłem go pod te piny w zespolonym, bez konieczności cięcia przewodów - wszystko jest ułożone
możesz sobie też zrobić przycisk gdziekolwiek chcesz - na forum jest chyba nawet guide, jak to zrobić - poszukaj

Widzisz, bo na pewne sprawy są patenty, żeby wymienić dźwignię nie trzeba kierownicy demontować, a wszystko da się zrobić kulturalnie i ładnie i bez podejrzenia o dewastacje. I nie za bardzo rozumiem co tu do rozbierania w zespolonym, żeby dźwignię wymienić. Ściągasz plastiki wokół kierownicy, gumę przy dźwigni wywijasz, i masz piękny dostęp do gniazda w którym dźwigienka siedzi :)
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#20  Postprzez matyja » Śr 17:56, 05 wrz 2012

myślałem, że te dźwignie są razem z tymi stykami w środku przełącznika, nie pomyślałbym o tym, że można je sobie wyciągnąć... :)
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#21  Postprzez Worczynski » Cz 10:58, 06 wrz 2012

Specjalnie dla kolegi przemekbial, który na sb się dopytywał czy da się dźwignię/manetkę wymienić bez ściągania kierownicy. Da się i po krótce tłumaczę:
Najpierw potrzebujemy manetki:
Obrazek
Magiczna manetka z TRIP, wychodzą dwa kable, wiadomo, pod 2 i 4 pin, ale kablologia na koniec, najpierw czysto manualnie. Ściągamy osłony z kierownicy, od dołu trzy krzyżakowe śruby, troszkę trzeba pomacać, żeby wyszła bez uszczerbku. Mamy wtedy jak na dłoni gniazdo, w którym manetka siedzi. Manetka w położeniu 0 musi być, czyli ani do przodu, ani do tyłu, ani w dół, ani w górę. Manetka zaczepiona jest w gnieździe na dwóch bolcach:
Obrazek
Zaznaczyłem strzałkami, które to bolce, dla ułatwienia i poprawienia widoczności podciągnić gumę ochronną wyżej.
Samo gniazdo, w którym manetka siedzi wygląda tak:
Obrazek
Jak ściągniesz manetkę jesteś w domu, sukces murowany, przy wsadzaniu nowej z TRIPem musisz pamiętać, żeby wpychać ją na miejsce tak jakbyś chciał mieć załączony spryskiwacz tyłu, czyli wpychasz w pozycji odepchniętej od siebie, w przeciwnym wypadku będzie spryskiwacz leciał cały czas :) Jak manetka siedzi w gnieździe to podłączasz kable i sprawdzasz czy działa, obniżasz tą maskującą gumę i koniec, skręcasz do kupy i cieszysz się pięknym tripem za pół ceny :)

Aha, za szkody odpowiedzialności nie ponoszę, napisałem instrukcje na podstawie własnych doświadczeń i nic nie zniszczyłem i działa. Trzeba być delikatnym, a sukces murowany, czas potrzebny ~15 minut.

A i żeby wzmocnić efekt i pokazać, ze nie blefuje:
Obrazek
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#22  Postprzez Zwierzak » Cz 14:31, 06 wrz 2012

Worczynski napisał(a):Obrazek

Masz źle złożoną osłonę dolną, tzn. nie weszły Ci w swoje miejsce środkowe i tylne zaczepy :)
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#23  Postprzez Worczynski » Cz 15:52, 06 wrz 2012

Właśnie jest problem, że chyba nie mam tych zaczepów już, od czasu kiedy jakiś dżentelmen z ASO to demontował :/ Więc jeżdżę z obwisłym lekko :/
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#24  Postprzez victor89 » Cz 16:22, 06 wrz 2012

Worczynski napisał(a): Więc jeżdżę z obwisłym lekko :/

:zakrecony:

Sam nie wiedziałem że można samą dźwignię wymienić bez ściągania kierownicy :) Fajnie że podzieliłeś się z nami tą informacją :)
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
victor89
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
Imię: Wiktor

Numer postu:#25  Postprzez przemekbial » Cz 16:36, 06 wrz 2012

modyfikacja jest na prawdę niezła :) Zwierzak u mnie też obwisła z prawej strony, w sumie szkoda wydawać 50zł na plastik, żeby równo leżał. Choć nie ukrywam, że razi mnie w oczy...ale co zrobić.
przemekbial
Bywalec

Panda: 1.1 Active, 2006 r.
Imię: Przemek

Numer postu:#26  Postprzez Zwierzak » Pt 23:48, 07 wrz 2012

Z tego co zauważyłem to plastik jest dość miękki i trzeba się na prawdę postarać, żeby go połamać. Kilka razy jak ściągalem i zakładałem w różnych Pandach to w najgorszym przypadku zaczepy się tylko powyginały (wyglądało jak u Ciebie), ale dało się to poprawić.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#27  Postprzez mckomp » N 13:09, 30 mar 2014

Witam. A kto może mi powiedzieć dokąd prowadzą kabelki z pinu 2 i 4 w kostce licznika???? Sprawdziłem to są kolory szary i biało-niebieski. Myślałem że do zespolonego, ale takich kolorów tam nie ma!!!
mckomp
Świeżak

Panda: Actual 1,2 ECO
Imię: Przemek

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne