Site warning dla forum PCP na Operze

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Site warning dla forum PCP na Operze

Numer postu:#1  Postprzez Testowy » Śr 21:37, 17 lip 2013

Do przeglądania internetu używam Opery.
Dziś przy próbie odpalenia forum PCP zostałem zaskoczony komunikatem Opery: "Złośliwe oprogramowanie: Otwarcie tej strony może być szkodliwe. Została ona zgłoszona jako rozprowadzająca złośliwe oprogramowanie. Opera Software stanowczo odradza odwiedzanie tej strony."
Dodatkowo na pasku adresu jest wyświetlana na czerwono z opisem: "Strona z czarnej listy. Strona jest podejrzewana o oszustwo. Jej zawartość nie jest godna zaufania."
Jako, że bardziej ufam PCP niż Operze, zignorowałem komunikat i wszedłem na forum. Wbrew moim obawom antywirus nie zaczął głupieć, nie zgłosił żadnego niebezpieczeństwa.
Proszę Administrację forum o sprawdzenie, czy strona nie zawiera jakiegoś adware, malware czy innego badziewia. Można by się też odezwać do szanownej firmy Opera Software, aby zweryfikowali zgłoszenie forum PCP jako strony rozprowadzającej złośliwe oprogramowanie, gdyż zdecydowanie działa to negatywnie na nasz wizerunek w sieci.
Testowy
Bywalec

Panda: P2 1.2 8V 60KM Eco Dynamic / P3 1,2 8V 69KM Lounge
Imię: Mirek

Re: Site warning dla forum PCP na Operze

Numer postu:#2  Postprzez gumis » Śr 22:36, 17 lip 2013

Nie wchodz przez strone, tylko od razu wpisuj link na forum. Problem z glowna strona jest od dłuższego czasu, ale będzie to eliminowane. Wpisuj w psku: pandaclubpolska.pl/forum
Makaron z serem wiruje, wiruje, wiruje... to mnie kręci!
gumis
StickerLover

Panda: 1.2 DynamiT 2004
Imię: Tomek

Numer postu:#3  Postprzez Deacon » Śr 22:38, 17 lip 2013

Zgadza się, mamy mały problem ze stroną główną ale nad tym pracujemy. Na forum powinno być ok.
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
Imię: Michał

Numer postu:#4  Postprzez JaceK » Śr 22:45, 17 lip 2013

Nie jest to pierwszy raz że NTYWIRUSY szaleją na głównej stronie PCP.
PCP
JaceK
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic Full Opcja
Imię: Jacek

Numer postu:#5  Postprzez Testowy » Cz 0:25, 18 lip 2013

Nie wchodzę przez stronę główną, zawsze korzystam z linku bezpośredniego do forum.
Jeśli takie zgłoszenie pojawiło mi się przy próbie wejścia właśnie z linku bezpośredniego, oznacza to, że Opera Software otrzymywała prawdopodobnie zgłoszenia dotyczące strony głównej, a w związku z tym , że problemy na niej utrzymują się od dłuższego czasu, rozszerzyli ostrzeżenia na wszystkie otwierane podstrony, a więc również na nasze forum. Może to oznaczać tylko (albo aż tyle), że będziemy mieli problem aby Opera Software pozytywnie zweryfikowała stronę i usunęła jej wpisy z czarnej listy.
Jeśli tego nie zrobią, albo będą z tym zwlekali, może to niekorzystnie wpłynąć na nasze PR w sieci :/ . Osoby które pierwszy raz będą chciały skorzystać z naszej witryny lub forum, po zobaczeniu takiego warna mogą się do nas zrazić, a tego chyba PCP nie potrzebuje... Takie jest moje skromne zdanie na ten temat, a Administracja musi sama rozpatrzyć wszystkie za i przeciw, i podjąć odpowiednie kroki, lub jeśli uzna sprawę za mało ważną, pozostawić tak jak jest...
Testowy
Bywalec

Numer postu:#6  Postprzez Deacon » Cz 7:35, 18 lip 2013

Mirek masz całkowitą racje ale jak już pisałem staramy się to opanować.
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport

Numer postu:#7  Postprzez Testowy » Cz 21:34, 18 lip 2013

Dziękuję :) Doceniam :) Bo mimo tego, że nie jestem klubowiczem to zależy mi na wizerunku PCP...
Dla ciekawostki dodam tylko, że dziś rano sprawdzałem w pracy i na Operze 12.16 (czyli najnowszej) nie wywaliło mi warna, więc już byłem zadowolony, ale w domu wieczorem znów to samo...
Testowy
Bywalec

Numer postu:#8  Postprzez bobofrut » Pt 1:34, 19 lip 2013

Mimo niedogodności postaramy się to naprawić. PCP na pewno zniknie z "czerwonej strony" site warningu. Prosimy o wyrozumiałość i cierpliwość, usuwanie złośliwego kodu może być czasochłonne.
Wszystkich zainteresowanych kontaktem do mnie proszę kierować tylko na PW.
Obrazek
bobofrut
Admin na emeryturze

Panda: 1.1[LPG] | 06' | Active+ | Rosso199
Imię: Patryk

Numer postu:#9  Postprzez Testowy » Pt 20:56, 19 lip 2013

Jeju, spokojnie :) Ja nie pisałem tego wszystkiego, aby wywierać na Was jakąkolwiek presję (naprawdę byłem daleki od tego), a z czystej troski :P
Testowy
Bywalec

Numer postu:#10  Postprzez Amino » Pt 22:46, 19 lip 2013

Z naszej strony mogę zapewnić, że forum jest obecnie czyste i można z niego spokojnie korzystać. Została zainfekowana strona główna, która obecnie jest w trakcie przebudowy i przesiadki na inny silnik. Pracujemy także nad usunięciem naszej domeny z czarnej listy wyszukiwarek.
Amino
Sysadmin

Panda: Była. Jest Kura :)
Imię: Marcin

Numer postu:#11  Postprzez matyja » Pt 23:55, 19 lip 2013

Amino napisał(a):[...] Pracujemy także nad usunięciem naszej domeny z czarnej listy wyszukiwarek.

jest na to fajne wyjście - dać forum na subdomenę (np. forum.pandaclubpolska.pl) - wtedy przez wyszukiwarki jest ono traktowane jako osobna domena i w przypadku np. takich problemów, nie jest ona blokowana przez przeglądarki, czy programy antywirusowe

polecam takie wyjście - dodatkowo zrobić redirect'a 301 z pandaclubpolska.pl/forum/ na forum.pandaclubpolska.pl i nikomu nic się nie popsuje :)
minus taki, że trzeba będzie popracować nad indeksowaniem w google strony z forum
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#12  Postprzez Mich@ł » So 15:29, 20 lip 2013

Wystarczy sitemape zgłosić do Googla poprzez Google Webmaster Tools, zrobić 301 ze starego adresu i po pewnym czasie forum się "przeindeksuje" ;)

Swoją drogą dziwne że na chromie się nie pojawił komunikat o wirusie.
Pozdrawiam,
Michał

Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl oraz forum akwarystyczne
Mich@ł
Profesjonalista

Panda: Panda Actual

Powrót do Luźne tematy...