Zasięg pilota tv

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Zasięg pilota tv

Numer postu:#1  Postprzez zamberek » Pt 17:31, 28 wrz 2012

A więc tak..posiadam dekoder do naziemnej tv cyfrowej i jego pilot ma słaby zasięg :x Jak siedzę na łóżku (3-3,5m) to muszę celować żeby zmienić kanał :x Można w jakiś sposób poprawić zasięg? Np. poprzez wymianę odbiornika IR?
Obrazek
zamberek
Wymiatacz

Panda: '05 1.1 VAN LPG
Imię: Maciek

Re: Zasięg pilota tv

Numer postu:#2  Postprzez Romix13 » Pt 17:42, 28 wrz 2012

Rozumiem ,że bateryjki masz nowe i dobre!!! bo to też dużo daje :D
Przeważnie piloty są tak skonstruowane ,zwłaszcza chińskie ;) ,by zwiększyć siłę sygnału podczerwieni nie wystarczy wymiana np. 1 elementu półprzewodnikowego (np.diody) czy tranzystorka, zwykle trza wymienić cały układ elektroniczny w pilocie ,nie wiem czy jest sens. Jeśli już koniecznie Ci na tym zależy ,to trza by rozgryzć
na jakiej częstotliwości on działa i np.kupić inny pilot mocniejszy ale na tą samą częstotliwość , lub znalezć dobrego elektronika który się pobawi robienie układu podczerwieni ;) ewentualnie niech jakiś elektronik się wypowie :)
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#3  Postprzez victor89 » Pt 19:44, 28 wrz 2012

a jaki to dekoder? być może mozna znaleźć schemat w internecie i zobaczyć co go dławi
zasilanie idzie z baterii czy akumulatorków?
Możesz spróbować kupić bateryjki o wyższym napięciu 1.7v (nowe litowe Energizera)
http://allegro.pl/bateria-energizer-lit ... 03275.html
FES 3.5 + ELM 327 1.4b. Proxi/osiowanie, kasowanie błędów itp.
victor89
Klubowicz

Panda: 1.2 Dynamic '04 + LPG
Imię: Wiktor

Numer postu:#4  Postprzez gumis » So 5:32, 29 wrz 2012

a moze pilot juz szlak trafil?
Makaron z serem wiruje, wiruje, wiruje... to mnie kręci!
gumis
StickerLover

Panda: 1.2 DynamiT 2004
Imię: Tomek

Numer postu:#5  Postprzez zamberek » So 14:05, 29 wrz 2012

Dekoder to Wiwa HD90 ma niecałe pół roku, baterie oczywiście są dobre! Przed założeniem ich do pilota miały 1.6V a teraz mają 1.46V i pilot od samego początku działał tak samo. Jakoś nie dawno się doczytałem, że w tych dekoderach tak jest :/ Więc chyba założenie baterii 1.7V nie pomoże :( (z drugiej strony nawet nie wiedziałem że takie istnieją ;)) Z tego co się zorientowałem odbiornik pracuje na 38 kHz (na odbiorniku był symbol MYS 1838 ale owego na necie nie mogę znaleźć). Może by pomogła wymiana odbiornika na inną częstotliwość? Hm wczoraj rozkręciłem dekoder i odbiornik IR był odgięty od "okienka" o 45 stopni..a może i ciut więcej ale czemu :?: Wyprostowałem tak jak powinien być i...lepiej ale dalej nie jest to co powinno :x
Obrazek
zamberek
Wymiatacz

Panda: '05 1.1 VAN LPG
Imię: Maciek

Powrót do Luźne tematy...