Numer postu:#251 przez mija » Pn 11:46, 10 gru 2012
A w KME silver też ten problem występuje?
Jestem po przeglądzie przy 10kkm na instalacji tzn pierwsza była kontrola po 1kkm teraz przegląd przy 10kkm ale wychodzi na to, że mamy z żoną wysoką średnią instalacja była ustawiona na średnią prędkość 55km/h (sterownik zlicza czas pracy silnika przy zaprogramowanej prędkości średniej i piszczy informując o przeglądzie), a my przy tych ustawieniach przejechaliśmy prawie równo 12kkm. Czyli w sumie przejechaliśmy na instalacji gazowej już 13kkm - od końca czerwca do zeszłego tygodnia czyli autko robi ok 2tysięcky km. miesięcznie instalacja się już raczej zwróciła nawet licząc z tym że przegląd rejestracyjny kosztował 162zł, a nie 98zł oraz przegląd instalacji 148zł
Wnioski i wrażenia;
- na początku był problem z plusem po stacyjce i auto nie upuszczało ciśnienia z kolektora przed ponownym odpaleniem jeżeli zgasło (za krótki impuls) po doszukaniu się problemu instalator podpiął się pod inny przewód plusowy.
- instalacja spala na klimie i standardowych kołach między 7-9,8litra na 100km
- auto jest tak sobie dynamiczne ale nie ma dużej różnicy gaz benzyna
- przepięcie na gaz nie jest w żaden sposób odczuwalne
Od początku jazdy na gazie w silniku była tylko czyszczona przepustnica, wypiąłem też przewód powrotu oparów paliwa (cewka była wymieniana tuż przed instalacją). Po przeglądzie gazu w weekend wykręciłem świece ponieważ były ok nie posiadały nalotu ani zabrudzeń (były trochę inne w mojej ocenie niż na benzynie taki suchy lekki rudy nalot - świece mam standardowe NGK wymieniałem ok 6kkm przed instalacja gazową wraz z kablami). Ponieważ świece były ok więc całość została zamontowana z powrotem (przy instalacji gazowej jest tam naprawdę ciasno).
Filtry były troszkę brudne oraz sporo brudu w parowniku.
Po przeglądzie i poprawieniu świec i kabli auto przyśpiesza sprawnie i dynamicznie nie przerywa, jeździ się w miarę dynamicznie.
Ogólnie jesteśmy z instalacji zadowoleni jest sporo taniej niż na benzynie instalacja kosztowała 2200zł + 148 przegląd + 162zł przegląd rejestracyjny + paliwo (tu musiał bym oszacować przecież nie liczyłem) koszta dużo niższe niż na benzynie.